Ηράκλειο

Βιβλίο

Ποιος χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018, 8:00 μμ, Πολύκεντρο Νεολαίας

Με αφορμή την παρουσίαση των βιβλίων των Γιάνη Βαρουφάκη & Κώστα Λουλουδάκη, αναμένεται μία ενδιαφέρουσα συζήτηση

Θα ήταν χαράματα όταν η όμορφη Ευρώπη ξύπνησε βίαια από τον βαθύ της ύπνο.

Την ξύπνησε ένας εφιάλτης: βρισκόταν λέει ανάμεσα σε δυο γυναίκες, την μια την έλεγαν Ασία, η άλλη όμως τής ήταν άγνωστη δεν είχε καν όνομα! Το τρομαχτικό ήταν ότι αυτές οι γυναίκες πάλευαν άγρια μεταξύ τους για το ποια θα την κρατήσει. Το έπαθλο της νικήτριας θα ήταν η Ευρώπη! Όμως ο Δίας σταματά την αμφίρροπη μάχη αρπάζει την Ευρώπη και την παραδίδει στην άγνωστη.

Αυτή είναι η στιγμή που η Ευρώπη ξυπνάει κατατρομαγμένη. Λίγο μετά, αφού ξέχασε το όνειρο, βγήκε βόλτα στο ακρογιάλι της Σιδώνας. Εκεί ένας λευκός Ταύρος την πλησίασε γονάτισε και της πρόσφερε την ράχη του. Η Ευρώπη ανέβηκε και ο Ταύρος πετάχτηκε με ορμή προς την άλλη μεριά της θάλασσας…

Αυτά λέει ο μύθος, για το τρελό ταξίδι της Ευρώπης, και αν διαθέτουμε διψαλέα φαντασία θα πρέπει να υποθέσουμε πως την είχε συγκλονίσει το ερωτικό μουγκάνισμα του Ταυρόμορφου Δια! Ο μύθος ωστόσο, αν και δημιουργείται από την συνείδηση μας καθώς χρειάζεται αιτιότητα, υπάρχει παράλληλα με το επιστημονικό λόγο και την ιστορική γνώση. Με την σειρά τους ο επιστημονικός λόγος και η ιστορική γνώση εξαρτιούνται από την ποιότητα της έρευνας, την ελεύθερη από κάθε ωφελιμιστικό εμπόδιο. Η γνώση δεν είναι προσδιοριζόμενο αγαθό από τους κυριάρχους νόμους της αγοράς, αλλά καθήκον διδαχής όλων των ανθρώπων.

Με αφορμή την έκδοση των βιβλίων των Γιάνη Βαρουφάκη «Η Αρπαγή της Ευρώπης» -εκδόσεις Πατάκη και Κώστα Λουλουδάκη «Από το Τρίτο Ράιχ στην Ευρωπαϊκή Ένωση» -εκδόσεις ΚΨΜ, το βιβλιοπωλείο Πολύγραφος, πραγματοποιεί εκδήλωση-συζήτηση στο Πολύκεντρο νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου στις 24 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 με θέμα «Ποιος χρειάζεται την ΕΕ;».

Θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Σαχίνης Δημοσιογράφος ομίλου Κρήτη ΤV, Γιώργος Νικολακάκης Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης και οι συγγραφείς των βιβλίων: Γιανης Βαρουφάκης Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Κώστας Λουλουδάκης αρθογράφος-συγγραφέας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σχόλια