Ηράκλειο

Διεκδικούν «χρυσά φιλέτα» του Δημοσίου στο κέντρο

Το neakriti.gr είχε αναδείξει το θέμα με τα ακίνητα του Δημοσίου που ρημάζουν

Νέα κρούση και συζητήσεις με την πλευρά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου για την παραχώρηση των εγκαταλειμμένων κρατικών ακινήτων στο κέντρο της πόλης (όπως το κτήριο της πρώην Τροχαίας και του πρώην Α.Τ. στα Λιοντάρια) θα έχει σήμερα η πλευρά του Δήμου διά της αρμόδιας αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας Στέλλας Αρχοντάκη-Καλογεράκη, που θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου αποτυπώθηκε εμφανής προβληματισμός, τόσο στις τάξεις της δημοτικής Αρχής όσο και στις τάξεις της αντιπολίτευσης, για την έκβαση που θα έχει η νέα αυτή κρούση προς την ΕΤΑΔ.

Ο λόγος δεν είναι άλλος, όπως το επισήμανε και ο ίδιος ο δήμαρχος, από το ότι, με βάση τη μέχρι στιγμής εμπειρία, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου δεν παραχωρεί δωρεάν ακίνητα, ακόμα κι αν αυτά έχουν αφεθεί να ρημάξουν τελείως, αλλά θέτει συγκεκριμένους όρους, όπως η καταβολή μισθώματος ενοικίασης, χρήσης κ.τ.λ.

Παράλληλα από την αντιπολίτευση εκφράστηκαν επιφυλάξεις και σε σχέση με το πλάνο αξιοποίησης των εν λόγω ακινήτων που έχει καταρτίσει η Λότζια.

«Είναι ξεκάθαρο τι θα ζητήσουμε και τι όρους θα έχει η παραχώρηση; Ποια η σκέψη της δημοτικής Αρχής ως προς τη χρήση; Ο Δήμος θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης, αποκατάστασης κ.τ.λ.; Αν η Εταιρεία θα αιτηθεί ενοίκιο τι θα κάνουμε;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός, ο οποίος τόνισε: «Δεν υπάρχει βεβαίως αντίρρηση να τεθεί αίτημα παραχώρησης. Συμφωνούμε να πάτε να το διεκδικήσετε. Όμως θα πρέπει να συζητήσουμε τα της χρήσης που έχετε σκεφτεί».

«Ψηφίζουμε να εξουσιοδοτηθεί η αρμόδια αντιδήμαρχος να πάει να συζητήσει με την ΕΤΑΔ. Από εκεί και πέρα για το σχέδιο αξιοποίησης λέμε λευκό», επισήμανε εκ μέρους της παράταξης Κουράκη ο Νίκος Γιαλιτάκης.

«Τώρα ακούω για ανταλλάγματα. Θα είναι απάτη! Όταν παραχωρούσαμε εμείς δωρεάν στο κράτος ήταν καλά όλα;», σημείωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης.

Υπέρ της διεκδίκησης τάχθηκε ο σύμβουλος της “Άμεσης Δημοκρατίας” Λεωνίδας Ζαμπετάκης, ζητώντας κι αυτός διεξοδική συζήτηση για τον σχεδιασμό.

«Έχουμε αιτηθεί την παραχώρηση χωρίς όρους. Το κτήριο της πρώην Τροχαίας ζητάμε να γίνει Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Για το κτήριο του Α.Τ., θέλουμε να στεγάσει εφημερίδες και περιοδικά της Βικελαίας - υποστηρικτικό της Βικελαίας - και εκθέσεις των έργων του Δήμου. Αν μας ζητήσουν να καταβάλλουμε μίσθωμα, θα το συζητήσουμε φυσικά στο Δημοτικό Συμβούλιο», σημείωσε η κ. Αρχοντάκη.

Σχόλια