Τι περιλαμβάνουν τα έργα στον κόμβο-καρμανιόλα της Αγίας Πελαγίας;

Ηράκλειο
Τι περιλαμβάνουν τα έργα στον κόμβο-καρμανιόλα της Αγίας Πελαγίας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 8 εταιρείες και μετά τους ελέγχους των δικαιολογητικών αναμένεται ανακήρυξη του αναδόχου.

Με έντονο κρητικό “άρωμα” ο διαγωνισμός για τους κόμβους του ΒΟΑΚ στο ύψος της Αγίας Πελαγίας και της Αχλάδας! Με βάση τη διαδικασία ανοίγματος των προσφορών, που ξεκίνησε χθες στο υπουργείο Υποδομών και ολοκληρώνεται σήμερα, μεταξύ των 8 συνολικά τεχνικών εταιρειών που “χτύπησαν” το έργο βρίσκονται 6 εταιρείες από την Κρήτη.

Μάλιστα, από το νησί μας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι και ο προσωρινός ανάδοχος που έχει μειοδοτήσει πρώτος στον διαγωνισμό με έκπτωση της τάξης του 52% και θα ανακηρυχθεί βεβαίως επισήμως από το υπουργείο Υποδομών μετά τον έλεγχο των σχετικών φακέλων και δικαιολογητικών...

Τα μαντάτα από την Αθήνα και το γεγονός ότι το έργο των κόμβων προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από πλευράς εργοληπτών έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ικανοποίηση στις τάξεις του Δήμου Μαλεβιζίου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε στην Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου από τη δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο της ΜΑΕΔΗΜ κ. Εύη Αποστολάκη.

Για μια ιστορική ημέρα για την περιοχή έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κώστας Μαμουλάκης, μιας και η κατασκευή των κόμβων της Αγίας Πελαγίας, που μετά την πετυχημένη δημοπράτηση μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών ετών για το Μαλεβίζι.

«Έπειτα από έναν τιτάνιο αγώνα, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η διαδικασία ανάδειξης προσωρινού αναδόχου για το έργο “Επεμβάσεις στους κόμβους Αγ. Πελαγίας και Αχλάδας του ΒΟΑΚ για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας”, προϋπολογισμού 5.000.000,00 €.

Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον δήμαρχο Κώστα Μαμουλάκη, αποτελεί δε τη δικαίωση της δημοτικής Αρχής, των τοπικών φορέων της Αγίας Πελαγίας και των κατοίκων του πανέμορφου οικισμού, που πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια για το σημαντικό έργο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Μαλεβιζίου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Σπουδαία ημέρα η σημερινή για το Μαλεβίζι.

Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω δημόσια τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, τον γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Δέδε, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, τον ειδικό σύμβουλο του υπουργού Μιχάλη Βαρδουλάκη, τα στελέχη της Διεύθυνσης Μελετών και Υποδομών του υπουργείου, όλους τους εκπροσώπους των φορέων της Αγίας Πελαγίας και των φορέων του τουρισμού, τους κατοίκους της Αγίας Πελαγίας, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν και υποστήριξαν την προσπάθειά μας, και φυσικά τους συνεργάτες μου στη δημοτική Αρχή, την πρόεδρο της ΜΑΕΔΗΜ Εύη Αποστολάκη, τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο του οικισμού Γιώργο Πεδιώτη και όλα τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου μας.

Να ευχαριστήσω, επίσης, θερμά τους ιδιοκτήτες γης που παραχώρησαν τις περιουσίες τους πριν γίνουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης, για να μην καθυστερήσουν τα έργα».

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά οκτώ εταιρείες και το επόμενο διάστημα, μετά και τους σχετικούς ελέγχους των δικαιολογητικών, αναμένεται και η ανακήρυξη του αναδόχου.

Το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού μετά το άνοιγμα των προσφορών δεν αναμένεται πάντως πριν τις 20 Αυγούστου, μιας και οι ρυθμοί γενικώς στα υπουργεία πέφτουν παραδοσιακά τον Αύγουστο, μήνα της θερινής ραστώνης...

Ικανοποιημένη μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών εμφανίστηκε χθες και η πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΜ Εύη Αποστολάκη, που συμμετέχει στην Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη διότι δημοπρατήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο διαγωνισμός και πάμε επιτέλους σε ανάδοχο για το πολύ κρίσιμο έργο κατασκευής κανονικών, ασφαλών κόμβων στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας.

Ευχή και ελπίδα οι διαδικασίες να κυλήσουν γρήγορα και οι κόμβοι να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές στα σημεία-καρμανιόλα αυτά», τόνισε η κ. Αποστολάκη.

Έργο πνοής για την Αγία Πελαγία

Αντικείμενο των εργασιών τού έργου είναι η αναβάθμιση δύο υφιστάμενων ανισόπεδων ημικόμβων, που βρίσκονται επί του ΒΟΑΚ στον νομό Ηρακλείου, με σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Μέσω των κόμβων αυτών συνδέονται με τον ΒΟΑΚ οι οικισμοί Αγία Πελαγία και Αχλάδα. Ο κόμβος Αχλάδας βρίσκεται σε απόσταση 18 km και ο κόμβος Αγ. Πελαγίας σε απόσταση 15 km, δυτικά του Ηρακλείου.

Τα έργα αναβάθμισης περιλαμβάνουν τη διαμόρφωση ασφαλών κλάδων σύνδεσης των ημικόμβων και τη διαμόρφωση λωρίδων επιτάχυνσης-επιβράδυνσης επί του ΒΟΑΚ. Τα έργα του κόμβου Αχλάδας εκτείνονται σε μήκος 940 m και του κόμβου Αγ. Πελαγίας σε μήκος 624 m, επί του ΒΟΑΚ. Περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες, επέκταση υφιστάμενων οχετών, κατασκευή τεχνικών, εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτικών, σήμανσης και ασφάλισης, εργασίες ηλεκτροφωτισμού και γεωτεχνικά έργα (πασσαλότοιχος). Πέραν των ανωτέρω, για λόγους οδικής ασφάλειας προβλέπονται έργα και στις ακόλουθες δύο θέσεις:

- Στο τμήμα του ΒΟΑΚ μεταξύ των κόμβων Αχλάδας και Αγ. Πελαγίας, επί μήκους 2.500 μ. περίπου.

- Στο τμήμα του ΒΟΑΚ, μετά το πέρας των έργων του κόμβου Αγ. Πελαγίας και ανατολικά, σε μήκος περίπου 1.600 μ.».

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 365 ημερολογιακές ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News