Έκαναν συγκέντρωση - συναυλία για «ένα καθολικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας»

Ηράκλειο
Έκαναν συγκέντρωση - συναυλία για «ένα καθολικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παλεύουμε για ένα καθολικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης»!

Αυτό ήταν το σύνθημα στη συγκέντρωση – συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Ελευθερίας από τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΠαΓΝΗ, Βενιζελείου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Ρεθύμνου, του Ψυχιατρείου Χανίων και της 7ης ΥΠΕ.

Στην διάρκεια της συγκέντρωσης απεύθυναν χαιρετισμό οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων και μέλη των γενικών συμβουλίων της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Αμέσως μετά ακολούθησε συναυλία με έντεχνα κρητικά τραγούδια από την ορχήστρα του Νικήτα Μαυρομανωλάκη, εργαζόμενου στο νοσοκομείο ΠαΓΝΗ.

Στη συγκέντρωση – συναυλία παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των Συνδικάτων Οικοδόμων και Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και των Συνταξιουχικών Σωματείων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Η πρωτοβουλία των σωματείων της υγείας να διοργανώσουν αυτή την συγκέντρωση είναι η απόρροια της δράσης μας το προηγούμενο διάστημα για το σύνολο των προβλημάτων ασθενών και εργαζομένων. Το θέμα της υγείας αφορά πρώτα και κύρια τις λαϊκές οικογένειες. Πηγάζει από την ιδία την αναγκαιότητα να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα εκείνο που δεν βολεύεται με τα ψίχουλα που αναδιανέμει η κυβέρνηση στο όνομα του ρεαλισμού, του εφικτού και της περιβόητης μεταμνημονιακής εποχής.

Καμία ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης δεν υπήρξε. Ακόμα και η πρόσβαση των ανασφάλιστων δεν προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Το προσωπικό ανακυκλώνεται, δεν προστίθενται.

Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία μειώθηκε κατά 1619 εργαζόμενους την τριετία 2015 – 2017, αφού οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δηλαδή δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές μας). Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση των μνημονίων, ούτε στην υγεία ούτε πουθενά. Το αφήγημα περί κανονικότητας μετά της 21 Αυγούστου της σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ, που διαφημίζει η κυβέρνηση, την βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στο πετσί τους.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς σημαίνει σταθερή και μόνιμη δουλειά, δουλειά με δικαιώματα, με ρεπό και άδειες. Σημαίνει Υγεία που θα είναι λαϊκό δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα. Το κράτος έχει ως κριτήριο την υλοποίηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, την προσαρμογή στη μείωση των δαπανών. Η λαϊκή παρέμβαση είναι αναγκαία και επιβάλλεται όχι μόνο από τους υγειονομικούς αλλά από όλο το λαϊκό κίνημα. Όχι για να διατηρηθεί ένα ξεπερασμένο σύστημα υγείας και να μειωθούν οι απαιτήσεις σε μερικές μόνο προσλήψεις αλλά να διεκδικηθεί σήμερα ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, στην ομιλία του:

«Η πρωτοβουλία των σωματείων της υγείας να διοργανώσουν αυτή την συγκέντρωση είναι η απόρροια της δράσης μας το προηγούμενο διάστημα για το σύνολο των προβλημάτων ασθενών και εργαζομένων. Το θέμα της υγείας αφορά πρώτα και κύρια τις λαϊκές οικογένειες. Πηγάζει από την ιδία την αναγκαιότητα να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα εκείνο που δεν βολεύεται με τα ψίχουλα που αναδιανέμει η κυβέρνηση στο όνομα του ρεαλισμού, του εφικτού και της περιβόητης μεταμνημονιακής εποχής.

Η περίφημη χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με πέρυσι) ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση υπερηφανεύεται για το πλεόνασμα (ότι το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2018 έφτασε τα 2,7 δις ευρώ και προορίζεται για τους δανειστές και νέες επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες) και συνεχίζει να ξοδεύει δις ευρώ για νατοϊκούς εξοπλισμούς και συμμετοχές σε ΝΑΤΟϊκές επεμβάσεις. Καμία ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης δεν υπήρξε. Ακόμα και η πρόσβαση των ανασφάλιστων δεν προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Το προσωπικό ανακυκλώνεται, δεν προστίθενται.

Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην υγεία μειώθηκε κατά 1619 εργαζόμενους την τριετία 2015 – 2017, αφού οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δηλαδή δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές μας). Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση των μνημονίων, ούτε στην υγεία ούτε πουθενά.

Το αφήγημα περί κανονικότητας μετά της 21 Αυγούστου της σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ, που διαφημίζει η κυβέρνηση, την βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στο πετσί τους.

Συγκρούεται με την πραγματικότητα που ζούμε χιλιάδες ασθενείς και εργαζόμενοι στο νομό και στο νησί. Συγκρούεται με τις ώρες που περιμένετε στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

o Το γνωρίζετε όσοι προσπαθείτε για μήνες να κλείσετε ένα ραντεβού πρωινό στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Την ίδια ώρα που, μόνο για το 2017, έχετε δώσει από την τσέπη σας στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία 1.500.000 €.

o Το γνωρίζετε, αφού για να χειρουργηθείτε μπορεί να περιμένετε μήνες στις περίφημες λίστες, που - μόνο για το ΠΑΓΝΗ - φτάνουν στις 3.000 και στο Βενιζέλειο τους 1.000 ασθενείς, ομολογώντας κυνικά ότι κάποιοι δεν θα χειρουργηθούν ποτέ.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνεργοι ιατροί, νοσηλευτές, επιστημονικό και άλλο προσωπικό,

* Ο νοσηλευτής καλείται να καλύψει τις ανάγκες 40-50 νοσηλευόμενων ασθενών και να εργάζεται διπλοβάρδιες παραβιάζοντας κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας.

* Ο γιατρός να δουλεύει 48 ή και 72 ώρες. Η αναλογία γιατρού προς ασθενή είναι 584 ασθενείς σε κάθε γιατρό και 440 ασθενείς σε κάθε νοσηλευτή.

* Την ώρα που υπάρχουν 4 κρεβάτια κλειστά στη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ λόγω ελλείψεων προσωπικού. Αν κάποιος χρειαστεί κρεβάτι ΜΕΘ, πρέπει να είναι τυχερός για να υπάρχει κενό, αλλιώς θα χρειαστεί να ψάχνει σε όλη την Ελλάδα.

Το «δούλεμα» πάει σύννεφο από τα κυβερνητικά στελέχη, όταν υποστηρίζουν ότι στις περίφημες ΤΟΜΥ, οι οποίες στο δήμο Ηρακλείου είναι 4 για 150.000 κάτοικους, μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες, όσον αφορά την πρόληψη και προαγωγή υγείας σε σχολεία, σε εργασιακούς χώρους, σε ιδρύματα κ.α. Το σίγουρο είναι ότι θα βλέπουμε με το κιάλι ειδικευμένο γιατρό στο δημόσιο νοσοκομείο χωρίς να υπάρχει παραπεμπτικό από τους ελάχιστους γιατρούς στις ΤΟΜΥ.

Η επιστροφή στην κανονικότητα για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς σημαίνει σταθερή και μόνιμη δουλειά, δουλειά με δικαιώματα, με ρεπό και άδειες. Σημαίνει Υγεία που θα είναι λαϊκό δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα. Το κράτος έχει ως κριτήριο την υλοποίηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, την προσαρμογή στη μείωση των δαπανών.

Η λαϊκή παρέμβαση είναι αναγκαία και επιβάλλεται όχι μόνο από τους υγειονομικούς αλλά από όλο το λαϊκό κίνημα. Όχι για να διατηρηθεί ένα ξεπερασμένο σύστημα υγείας και να μειωθούν οι απαιτήσεις σε μερικές μόνο προσλήψεις αλλά να διεκδικηθεί σήμερα ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.

Είναι ανάγκη για να αναδειχθεί η πραγματική αίτια που συντηρεί και οξύνει τα προβλήματα που δεν είναι άλλη από την επιδίωξη το κράτος να παρέχει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών, να φύγει από την μέση η ευθύνη του, που απαιτεί κρατικό τομέα Υγείας με φθηνούς εργαζομένους. Λειτουργία του ίδιου του νοσοκομείου ως επιχείρησης. Σε αυτό το σχέδιο συμβάλλει καθημερινά και παίρνει άριστα και η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες.

Τα αποτελέσματα είναι και θα γίνουν πιο τραγικά για τη ζωή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Θα πεθαίνει κόσμος εξ’ αιτίας της βάρβαρης ταξικής πολιτικής για χάρη της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου και της πληρωμής των δανειστών. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ατομικά, αλλά μόνο μέσα από την καθημερινή οργανωμένη μαζική δράση των σωματείων ενάντια στη εργοδοσία και το κράτος.

Αγαπητοί φίλοι,

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να συμβάλλει στη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, των μικρών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων ενάντια στον κοινό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την ΕΕ - ΔΝΤ.

Αυτός είναι ο δρόμος και για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, να διεκδικήσουμε αναπλήρωση των απωλειών, αλλά και για να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές ώστε οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και οι επιστημονικές εξελίξεις να αξιοποιούνται για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε αυτό το δρόμο σας καλούμε να βαδίσουμε μαζί.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News