Ηράκλειο

«Καρφιά» για το ιστορικό αρχοντικό Χαλκιαδάκη - Πως θα αξιοποιηθεί;

Αιχμές και “καρφιά” του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού περί πονηρών σκέψεων για το ακίνητο. Ποια τα σχέδια για το μέλλον;

«Το ακίνητο Χαλκιαδάκη αποτέλεσε, από ό,τι έχω αντιληφθεί, αντικείμενο πολλών πονηρών σκέψεων, όπως συνέβη το ίδιο και με άλλα ακίνητα του Ερυθρού Σταυρού. Αυτά τελείωσαν. Είμαστε σε φάση συζητήσεων και ιδεών, για την αποκατάσταση και αξιοποίηση σε συνεννόηση φυσικά με το τοπικό τμήμα εδώ του Ηρακλείου. Να περιμένει, πάντως, ο κόσμος πολλά καινούρια πράγματα γύρω από την ακίνητη περιουσία του Ε.Σ. σε όλη τη χώρα και εδώ, με το κληροδότημα Χαλκιαδάκη στο Ηράκλειο».


Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος, που πραγματοποιεί πολυήμερη περιοδεία στην Κρήτη, μέσω της εκπομπής “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τη Νικολέτα Σφακιανάκη έστειλε χθες το δικό του μήνυμα προς την ηρακλειώτικη κοινωνία και τους τοπικούς φορείς. Έστειλε συγκεκριμένα το μήνυμα πως οι λογικές του παρελθόντος, από προηγούμενες διοικήσεις του Ερυθρού Σταυρού, όπως του πρώην προέδρου Ανδρέα Μαρτίνη, που κατά καιρούς έβγαζε σχέδια εκποίησης του ακινήτου επί της λεωφόρου Δημοκρατίας προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.


Η νέα φιλοσοφία, όπως εξήγησε ο νυν πρόεδρος, αφορά στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας από τον ίδιο τον Ερυθρό Σταυρό, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και προς όφελος του κινήματος, του εθελοντισμού και των τοπικών κοινωνιών...
«Η ακίνητη περιουσία αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Ερυθρό Σταυρό. Στο παρελθόν είχαμε δει πολλά. Η περίπτωση του ακινήτου Χαλκιαδάκη, στο Ηράκλειο, όπως και η περίπτωση μιας τεράστιας έκτασης στη Χαλκιδική υπήρξαν, απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί όσο ενημερώνομαι αυτό το διάστημα, αντικείμενο πολλών πονηρών σκέψεων και διαθέσεων, για να το θέσω έτσι.


Αυτά να τα ξεχάσουν κάποιοι. Εδώ από την εκπομπή σας θέλω πραγματικά να στείλω ένα καθαρό μήνυμα προς τους Ηρακλειώτες, τους Κρητικούς αλλά και τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας. Η ακίνητη περιουσία του Ερυθρού Σταυρού είναι πολύτιμη... Θα παραμείνει, σας διαβεβαιώ, στα χέρια του Ε.Σ. Θα αξιοποιηθεί για το καλό του κινήματος, για δράσεις του Ερυθρού Σταυρού, για την τόνωση του εθελοντισμού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονομόπουλος και συνέχισε: «Γίνονται διάφορες σκέψεις και συζητήσεις στην κατεύθυνση αυτή. Γι’ αυτό είμαι κι εδώ. Θα συζητήσουμε αναλυτικά για το ακίνητο κληροδότημα του γιατρού Χαλκιαδάκη με το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού. Σε κάθε περίπτωση, έχω να πω ένα: Θα περιμένετε πολλά ωραία και καινούρια πράγματα να γίνουν με φόντο την ακίνητη περιουσία του Ερυθρού Σταυρού...».

Οι κινήσεις εκποίησης και τα "καρφιά"

Οι αιχμές και τα “καρφιά” του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού περί πονηρών σκέψεων είχαν βεβαίως συγκεκριμένο αποδέκτη. Αν και δεν ονομάτισε, ο κ. Οικονομόπουλος ουσιαστικά αναφερόταν στον άλλοτε πρόεδρο του Ε.Σ. Ανδρέα Μαρτίνη, που είχε στα σκαριά να εκποιήσει το κληροδότημα Χαλκιαδάκη.
Δεν πάνε πολλά χρόνια από την εποχή που μαινόταν μια άγρια διαμάχη, με αντιπάλους ορισμένους τοπικούς φορείς και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού από τη μια, και τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη από την άλλη, για την τύχη του αρχοντικού...
Ο πρώτος γύρος της διαμάχης ξεδιπλώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008. Στην επιφάνεια είχαν βγει τότε σχέδια και μεθοδεύσεις της κεντρικής διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την εκποίηση αυτού του “στολιδιού” για την πόλη έναντι 1,6 εκατ. ευρώ, ενδεχόμενο που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.


Το φθινόπωρο του 2009 τα σενάρια περί εκποίησης φούντωσαν εκ νέου για τα καλά... Το ΤΕΕ/ΤΑΚ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ηρακλείου είχαν ξεκινήσει μια κοινή, δυναμική εκστρατεία, επιχειρώντας να αποτρέψουν την εκποίηση και ενδεχόμενη κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου. Λίγο καιρό αργότερα είχε επισκεφτεί το Ηράκλειο ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης, ο οποίος ξέσπασε κατά των αντιδράσεων των τοπικών φορέων, εμμένοντας στα επενδυτικά του σχέδια για το ακίνητο Χαλκιαδάκη, είχε επιμείνει και είχε παρουσιάσει αναλυτικά τον σχεδιασμό για την κατεδάφιση του υπάρχοντος κτίσματος και την ανέγερση στη θέση του ενός τριώροφου μεγάρου. Ταυτόχρονα όμως είχε ρίξει το “γάντι” στους φορείς, λέγοντας πως όποιος καίγεται για το ακίνητο τόσο πολύ, να ζητήσει το οίκημα, με προϋπόθεση την καταβολή στον ΕΕΣ του αντιτίμου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, περί δηλαδή το 1,5 εκατ. ευρώ!
Στην πορεία των επόμενων χρόνων είχαν ξανακουστεί διάφορα περί επενδυτικών προθέσεων εκ μέρους του κ. Μαρτίνη για το συγκεκριμένο ακίνητο. Ωστόσο, δεν είχε δρομολογηθεί σε προχωρημένο βαθμό οτιδήποτε. Άγνωστο γιατί, μιας και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ερυθρού Σταυρού γινόταν εξολοκλήρου από τον τότε πρόεδρο, που είχε επιλέξει μια προσωποκεντρική αμιγώς διοικητική φιλοσοφία.


Σε κάθε περίπτωση, οι διαθέσεις και τα σενάρια αυτά, όπως διαμήνυσε ο νυν πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, έχουν οριστικά τελειώσει...
Ήδη άλλωστε έχει γίνει μια σχετική προεργασία από τη διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου του Ερυθρού Σταυρού, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού αυτού για την πόλη κτηρίου.
Η κεντρική στόχευση από πλευράς του Περιφερειακού Τμήματος, που προχώρησε προ μηνών στον αναγκαίο καθαρισμό του εγκαταλελειμμένου ακινήτου, είναι αφού αποκατασταθεί το ακίνητο Χαλκιαδάκη να στεγάσει ένα πολυδιοικητήριο του Ε.Σ., καθώς επίσης κοινωνικές δομές, όπως κοινωνικό ιατρείο και κοινωνικό φαρμακείο...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια