Καταγγέλλουν ψεκασμούς «πασαλείμματα» για το δάκο

Ηράκλειο
Καταγγέλλουν ψεκασμούς «πασαλείμματα» για το δάκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός για τους 50.000 τόνους αδιάθετου λαδιού στο νησί μας.

Η δακοκτονία δε γίνεται με τους ρυθμούς που πρέπει, όπως εκτιμούν οι ελαιοπαραγωγοί μεγάλων ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Κρήτης, όπως της Ροδιάς Μαλεβιζίου, ενώ την ίδια ώρα έμποροι, όπως ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, εκτιμούν πως άκοπο και τιμολογημένο ελαιόλαδο περυσινής εσοδείας παραμένει ακόμα και σήμερα στις εγκαταστάσεις των ελαιοπαραγωγών, των εμπόρων και των ελαιουργών της Κρήτης, σε μια ποσότητα που μπορεί να φτάνει και τους 50.000 τόνους.

Σε πανελλαδικό μάλιστα επίπεδο υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν πως τα αποθέματα του ελαιολάδου φτάνουν τους 120.000 τόνους, αφού οι παραγωγοί, με τις εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν, αρνούνται να πουλήσουν!

Έλεγχος με GPS

Παράπονα από τη Ροδιά Μαλεβιζίου δέχτηκε χθες η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" σε σχέση με το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου.

«Δεν είναι δυνατόν σε τρεις ημέρες να ψεκάστηκε όλη η περιφέρεια του χωριού μας», λένε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί αυτό μομφή για τα συνεργεία και τον εργολάβο. «Επειδή γίνονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί», όπως μας εξηγούν, «οι εργολάβοι ρίχνουν χαμηλά τις προσφορές τους για να πάρουν τη δουλειά. Και μετά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν σε περισσότερους ψεκασμούς από αυτούς για τους οποίους χρηματοδοτήθηκαν»!

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε αμέσως χθες με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε να εξετάσει την περίπτωση της Ροδιάς, αλλά ξεκαθάρισε πως όλα ξεκινούν από τη γραφειοκρατία του συστήματος και τις χαμηλές χρηματοδοτήσεις του προγράμματος από το κεντρικό κράτος.

«Όταν υπάρχουν λιόφυτα και περιοχές όπου το τρακτέρ δεν μπορεί να πάει, ο εργολάβος υποχρεούται να χρησιμοποιήσει εργάτες με ψεκαστήρες στην πλάτη. Αλλά αυτά θα τα δω με τον επόπτη της περιοχής. Το παρακολουθούμε το θέμα. Αλλά θα πρέπει και οι ίδιοι οι παραγωγοί να βρίσκονται επιτόπου και να πιέζουν για να γίνεται σωστά η δουλειά. Από ’κει και πέρα, εμείς με τα GPS ξέρουμε πού πάνε τα τρακτέρ. Παρακολουθούμε πού θα πάνε. Ξέρουμε όμως αν ψεκάζουν και σωστά;».

Για το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες βροχές δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση του δάκου, κάτι το οποίο επισημαίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης απαντά: «Δεν έχω γνώμη σε ένα τέτοιο ζήτημα. Αυτά τα ρυθμίζουν οι γεωπόνοι. Αυτό το πότε θα γίνει ο ψεκασμός δεν το λέει ούτε ο περιφερειάρχης, ούτε ο αντιπεριφερειάρχης. Μετράει ο γεωπόνος και δίνει την εντολή. Δεν μπορεί κανείς να του πει πότε πρέπει να γίνει ο επόμενος ψεκασμός»... Και καταλήγει λέγοντας: «Προβλήματα η δακοκτονία έχει και θα έχει μέχρι να την αφήσουν ήσυχη από τα υπουργεία. Και να κάνουμε γρήγορα τις διαδικασίες που πρέπει και να παίρνουμε το προσωπικό που έχουμε ανάγκη. Διότι δε θα μας αφήνουν να πάρουμε το προσωπικό που έχουμε ανάγκη. Δε μας δίνουν τα λεφτά που πρέπει να μας δώσουν κι έχουμε ένα σωστό προβλήματα, και τα παλεύουμε εμείς εκ των ενόντων»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News