Στο… «περίμενε» 1.000 υποψήφιοι οδηγοί στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Στο… «περίμενε» 1.000 υποψήφιοι οδηγοί στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινούν ξανά οι εξετάσεις οδήγησης, όμως απαιτείται… αγώνας δρόμου για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αφού 1.000 υποψήφιοι οδηγοί είναι στο “περίμενε”

Στη σταδιακή - όσο βεβαίως το επιτρέπουν οι συνθήκες και το γεγονός ότι εξετάσεις διενεργούνται εντός ωραρίου της υποστελεχωμένης υπηρεσίας - εξομάλυνση της κατάστασης με την αναμονή πάνω από 1.000 υποψηφίων για εξετάσεις οδήγησης προσβλέπουν τώρα οι εκπαιδευτές οδήγησης, μετά το τέλος της πολυήμερης αποχής των εξεταστών υπαλλήλων του Μηχανολογικού...

Η αποχή που είχε κηρύξει η ΟΣΥΑΠΕ έληξε. Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών της Περιφέρειας Κρήτης επανήλθαν στα καθήκοντά τους, βάζοντας μπρος ξανά χθες το μεσημέρι τις εξετάσεις οδήγησης, που είχαν “παγώσει” θυμίζουμε όλο τον Μάιο, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση σε τοπικό επίπεδο.

Τη θετική εξέλιξη για τις σχολές οδηγών και για τους συμπολίτες μας που περιμένουν εδώ και καιρό να δώσουν για δίπλωμα είχε προαναγγείλει από νωρίς χθες το πρωί, μιλώντας στο Ράδιο 98,4 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη ο γραμματέας του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Ηρακλείου Μύρων Χαιρέτης.

«Το συνδικαλιστικό όργανο των υπαλλήλων σταμάτησε την αποχή. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι θα πρέπει οι Περιφέρειες και οι υπάλληλοι να μπουν σε μια άλλη διαδικασία. Δεν καλύπτονται πλέον από το κομμάτι που λέγεται συνδικαλισμός. Επομένως θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι εξετάσεις.

Εδώ, τοπικά, με βάση την εντολή που έχει δώσει ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Κουκιαδάκης, θα έπρεπε σήμερα κιόλας (σ.σ. χθες) να ξεκινήσουν οι εξετάσεις. Αυτήν την ώρα δεν έχω ακόμα οριστική πληροφόρηση, αλλά η αίσθηση είναι ότι στη 1 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν και πάλι, μετά από καιρό, οι εξετάσεις», ανέφερε ο κ. Χαιρέτης, ο οποίος βγήκε αληθινός αφού, όπως επιβεβαίωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, πράγματι χθες το μεσημέρι άρχισαν να διενεργούνται ξανά εξετάσεις οδήγησης στο Ηράκλειο.

«Η νομοθεσία που ισχύει, εν αναμονή του νομοσχεδίου που είναι να κατατεθεί, λέει ότι εξετάσεις οδήγησης πρέπει θα διενεργούνται εντός του ωραρίου των υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι σχολάνε στις 3, άρα μιλάμε για το διάστημα 1-3 το μεσημέρι. Βεβαίως, η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη αναφέρει ότι οι εξετάσεις ξεκινούν εντός ωραρίου, αλλά μπορούν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν και λίγο μετά το πέρας του. Κάτι που σημαίνει πως θα καλυφθούν από υπερωρίες οι υπάλληλοι», σημείωσε ακόμα στο Ράδιο 98,4 ο κ. Χαιρέτης, ο οποίος στάθηκε στον μεγάλο “βραχνά” της τεράστιας αναμονής που έχει σχηματιστεί για τα διπλώματα οδήγησης.

«Το μεγάλο “αγκάθι” αυτή τη στιγμή είναι ο πολύ μεγάλος όγκος υποψηφίων που είναι σε αναμονή. Πρέπει να δούμε πώς θα αποκατασταθεί αυτός ο μεγάλος όγκος - μιλάμε για πάνω από 1.000 άτομα στον νομό Ηρακλείου - για να πάμε σιγά-σιγά σε μια ομαλή κατάσταση.

Με βάση τη νομοθεσία, η εξέταση οδήγησης είναι στα 30-35 λεπτά. Η υπηρεσία εδώ της Περιφέρειας Κρήτης έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει γύρω στα 20-25 άτομα ημερησίως. Θα πρέπει να δούμε πώς μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί ο αριθμός αυτός», σημείωσε ο κ. Χαιρέτης.

Η διαβούλευση που δεν... έγινε!

Την ίδια ώρα, στις εξαγγελίες περί δημόσιας διαβούλευσης παρέμεινε το σχέδιο νόμου που έβγαλε το υπουργείο Μεταφορών με τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα! Οι εκπαιδευτές οδήγησης δεν κλήθηκαν ποτέ σε συζητήσεις, ενώ σοβαρές ενστάσεις των εκπαιδευτών έγιναν δεκτές μόνο γραπτώς και χωρίς να γνωρίζουν οι ίδιοι αν κάποιες από αυτές θα τύχουν αποδοχής.

Υπενθυμίζεται πως σε παγκρήτιο επίπεδο τα σωματεία είπαν πως το 70% του σχεδίου νόμου θέλει σύνταξη από την αρχή, καθώς δεν προάγει τη δημόσια ασφάλεια.

«Στις 21 του μήνα καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το νομοσχέδιο. Εκτιμούμε ότι το υπουργείο θα τις λάβει υπόψη του. Εμείς επικαλούμαστε σε μόνιμη βάση ότι οποιοδήποτε σχέδιο νόμου θα πρέπει να προάγει πάνω απ’ όλα τη δημόσια ασφάλεια. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου ήταν ότι, όταν ερχόταν η ώρα του νομοσχεδίου, ο δικός μας κλάδος, οι σχολές, θα ήταν από τους πρώτους που θα καλούνταν σε συζητήσεις. Δεν έγινε ποτέ. Δεν υπήρξε δημόσια διαβούλευση. Στείλαμε μονάχα γραπτώς θέσεις και προτάσεις. Ελπίζουμε να συνυπολογιστούν όλα αυτά και να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη νομοθετική ρύθμιση», υπογράμμισε ο γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης Ν. Ηρακλείου.

Κεγκέρογλου κατά Σπίρτζη

Εντωμεταξύ, για άρνηση εκ μέρους της κυβέρνησης να δώσει λύση στο θέμα των εξετάσεων υποψήφιων οδηγών με βάση τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο χθες ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗ.ΣΥ. Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε, μαζί με άλλους βουλευτές, τροπολογία (βασισμένη στη σχετική πρόταση που κατήρτισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης) για απρόσκοπτη συνέχιση διενέργειας εξετάσεων υποψήφιων οδηγών και οδηγών, που έχουν σταματήσει σε όλη τη χώρα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα.

Ο κ. Κεγκέρογλου, υποστηρίζοντας την τροπολογία, τόνισε ότι «σήμερα:

1) Απαξιώνεται η διαδικασία αξιολόγησης και εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης,

2) Υπονομεύεται η επαγγελματική δραστηριότητα των σχολών οδήγησης και

3) Δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες και ιδιαίτερα οι υποψήφιοι οδηγοί, είτε είναι ιδιώτες, είτε άνεργοι που επιθυμούν να εργαστούν, είτε εργαζόμενοι που θέλουν να αναβαθμίσουν την κατηγορία της άδειας οδήγησής τους.

Οι υπάλληλοι των Περιφερειών, οι οποίοι διενεργούν τις εξετάσεις οδήγησης, ελάμβαναν (και λογικά) αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτές, με απασχόληση πολύ πέραν του ωραρίου τους, και το θέμα αυτό επιλύει η τροπολογία της ΔΗ.ΣΥ., όταν μάλιστα δεν πρόκειται σύντομα να εισαχθεί άμεσα στην ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τα λάθη της και επιμένει πεισματικά στις αδιέξοδες επιλογές της.

Ο κ. Σπίρτζης ενημέρωσε τη Βουλή ότι θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή νομοσχέδιο, μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για το θέμα», σημειώνει ο κ. Κεγκέρογλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News