Ηράκλειο

Άγιος Τίτος: Με λαμπρότητα αναμένεται ο εορτασμός της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας

Με λαμπρότητα εορτάζεται κάθε χρόνο η επέτειος της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου στην πόλη του Ηρακλείου. Η πόλη φέτος εορτάζει τα 52 χρόνια από την ανακομιδή της κάρας του προστάτη και Άγιου της Κρήτης.

Πλήθος κόσμου τιμά κάθε χρόνο τον Άγιο της Χριστιανοσύνης, ο οποίος ήταν και ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους. Η μνήμη του εορτάζεται στις 25 Αυγούστου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 26 Ιανουαρίου από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.  

Πριν από ακριβώς 52 χρόνια (την Κυριακή 15 Μαΐου 1966) επιστράφηκε στο Ηράκλειο η Κάρα του Αγίου Τίτου από τον Άγιο Μάρκο της Βενετίας, μετά από τρεις ολόκληρους αιώνες! Η Κάρα είχε μεταφερθεί μετά την πτώση του Χάνδακα στους Τούρκους, το 1669, και έκτοτε φυλασσόταν στη Βενετία.

Η επιστροφή της Κάρας έγινε με πλοίο στο Ηράκλειο και παραδόθηκε από τον αντιπρόσωπο του Ρωμαιοκαθολικού Πατριαρχείου της Βενετίας, Επίσκοπο Ολιβότι, στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο και στη συνέχεια με πομπή - και τεράστια λαϊκή συμμετοχή, αφού σχεδόν όλοι οι Ηρακλειώτες, πιστοί και αρκετοί ακόμη Κρητικοί, συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή - μεταφέρθηκε στον Άγιο Τίτο.

Σε ανάμνηση αυτού του λαμπρού γεγονότος για τους πιστούς της Κρήτης, η Κάρα εκτίθεται σε προσκύνημα, ενώ κάθε χρόνο γίνεται περιφορά στους δρόμους του Ηρακλείου με λαμπρή πομπή και μεγάλη συμμετοχή των πιστών του Ηρακλείου.

Η κάρα του Αγίου βρίσκεται στον ομώνυμο ναό του στο Ηράκλειο.

Ο Τίτος ήταν Έλληνας ειδωλολάτρης από την Αντιόχεια, που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τη διδασκαλία και τα θαύματα του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Υπήρξε μαθητής του Αποστόλου Παύλου και τον ακολούθησε σε πολλές περιοδείες του. Κατά την τέταρτη περιοδεία του, ο Παύλος τον χειροτόνησε Επίσκοπο Κρήτης.

Ο Απόστολος Τίτος πέθανε σε βαθύ γήρας το 96 ή το 107 στη Γόρτυνα της Κρήτης.

 

Το πρόγραμμα της 52ης επετείου

Με λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η επέτειος της επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου και Αποστόλου Τίτου, πρώτου Επισκόπου Κρήτης.

Το Σάββατο 12 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, ενώ την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρα 7 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ώρα 7:00 μ.μ. θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. Μετά το πέρας του Εσπερινού και κατά την καθιερωμένη τάξη θα γίνει πάνδημος λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου διά των οδών:

25ης Αυγούστου (κάθοδος), πλατεία 18 Άγγλων (δέηση υπέρ πεσόντων), 25ης Αυγούστου (άνοδος).

Των ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, συλλειτουργούντων των εκ των δυναμένων Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια