Χανιά: Γιατί ακυρώθηκε η εκδήλωση των Γερμανών εκπαιδευτικών στο «Κακό πουλί»

Χανιά
Χανιά: Γιατί ακυρώθηκε η εκδήλωση των Γερμανών εκπαιδευτικών στο «Κακό πουλί»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκδήλωση αυτή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της γερμανικής Πρεσβείας στο “Κακό πουλί”, στο μνημείο που έστησαν οι κατακτητές για να τιμήσουν τους αλεξιπτωτιστές τους, “τα μαύρα πουλιά” της γερμανικής κατοχής

Σε “υποχώρηση” εξαναγκάστηκαν μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των φορέων των εκπαιδευτικών και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων για τα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών κατά της Ελλάδας, τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και όλοι εκείνοι που συνεργάστηκαν για να “περάσουν” τον «ιστορικό συμφιλιωτισμό με τον ναζισμό», κάτι που καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή από τις Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Χανίων. Δε θα συμμετάσχουν, δηλαδή, σε εκδήλωση παρουσία Γερμανών Έλληνες εκπαιδευτικοί, για να επισκεφτούν στα Χανιά το απομεινάρι του “Κακού πουλιού”, που έστησε η Βέρμαχτ στην κατεχόμενη Κρήτη του 1941!

Η εκδήλωση αυτή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της γερμανικής Πρεσβείας στο “Κακό πουλί”, στο μνημείο που έστησαν οι κατακτητές για να τιμήσουν τους αλεξιπτωτιστές τους, “τα μαύρα πουλιά” της γερμανικής κατοχής.

Μιλώντας στο neakriti.,gr εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο Αριστομένης Συγγελάκης ήταν κατηγορηματικός: «Ήταν να γίνει η εκδήλωση στην Ορθόδοξη Ακαδημίας Κρήτης. Αλλά “εξουδετερώθηκε” από τις αντιδράσεις των φορέων. Ακυρώθηκε λοιπόν η συνάντηση. Οπότε συνεχίζουν οι Γερμανοί το πρόγραμμά τους και ελπίζουμε να έχουν αλλάξει “σημεία” μετά την κατακραυγή. Να έχει υποχρεωθεί η γερμανική Πρεσβεία, μετά που τους έφτιαξαν το πρόγραμμα, να αναθεωρήσει τους χώρους της επίσκεψης. Περιμένουμε να δούμε αν θα πάνε στο “Κακό πουλί”».

Στο σημείο αυτό, ο Αριστομένης Συγγελάκης ξεκαθαρίζει: «Οι άνθρωποι που ήρθαν μπορεί να μην είναι κακοί. Δεν το ξέρουμε. Δεν τους γνωρίζουμε. Αλλά τους έφερε υπό την ευθύνη της η γερμανική Πρεσβεία και, όπου και αν πηγαίνουν, δε μεταφράζονται καν αυτά που τους λένε οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων. Δηλαδή, φαίνεται από πολλές πλευρές ότι υπήρχε μια μεθόδευση».

Η εγκύκλιος του υπουργείου

Όσο για την εμπλοκή του ελληνικού κράτους... «Το ελληνικό κράτος είχε μια εμπλοκή μέσω της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που είναι παράδοξο, αλλά “εξουδετερώθηκε” από την κινητοποίηση των ΕΛΜΕ και των απλών καθηγητών», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Σκοπός τους ήταν η αναθεώρηση της ιστορίας και να απαλλαγεί η Γερμανία από τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως θεωρεί τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα. Και για να το πετύχει αυτό θέλει να διεισδύσει στην ελληνική εκπαίδευση. Σου λέει, “να στρατολογήσω κάποιους εκπαιδευτικούς”, οι οποίοι, είτε από αφέλεια είτε δεν ξέρω για ποιον σκοπό, θέλανε να βρουν κάποιους πρόθυμους να διακινούν τις απόψεις τους και μέσω των εκπαιδευτικών να μπουν στα σχολεία. Δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής άδεια και στο πρόγραμμα μνήμης από την κατοχή στην Ελλάδα να μπει στα σχολεία και πιστεύουμε να μη δοθεί, μέσα από κινήσεις που έχουμε κάνει το Εθνικό Συμβούλιο και διάφοροι φορείς. Κι έτσι ψάχνουν άλλες οδούς να διεισδύσουν στην εκπαίδευση, για να επηρεάσουν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές».

Το “Κακό πουλί” κακώς παραμένει

Αμέσως μετά τη Χούντα, το άθλιο αυτό μνημείο της ναζιστικής θηριωδίας, που βρίσκεται μεταξύ των Χανίων και των Αγίων Αποστόλων, οι Χανιώτες το έσπασαν. Έμεινε όμως ένα κομμάτι του, το οποίο κάθε τόσο διάφοροι φασίστες το επισκέπτονται και το... “προσκυνούν”!

«Ήταν ένα βάθρο πάνω στο οποίο ήταν το “Κακό πουλί”. Έμεινε το βάθρο. Αλλά έπρεπε αυτά να εξαφανιστούν», όπως είπε κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας το στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων για τα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών κατά της Ελλάδας, Αριστομένης Συγγελάκης.

«Γιατί αυτό ανεγέρθηκε το 1941, αμέσως μετά τη Μάχη της Κρήτης. Και ήταν ο φόβος και ο τρόμος», πρόσθεσε.

Να υπενθυμίσουμε ότι ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, με άμεσες και αποτελεσματικές κινητοποιήσεις των κρητικών φορέων, που κάθε λίγο και λιγάκι ξεσηκώνονται απέναντι σε προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας και απαράδεκτων εκδηλώσεων με στόχο τη λήθη και τη συμφιλίωση με τον ναζισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News