Χανιά: Νέο δίκτυο λιμενικών υποδομών στο νότο (vid)

Χανιά
Χανιά: Νέο δίκτυο λιμενικών υποδομών στο νότο (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο σύσκεψης με τους γ.γ. του υπουργείου οι λιμενικές υποδομές

Ένα νέο δίκτυο λιμενικών υποδομών που θα εξυπηρετεί τόσο την ακτοπλοϊκή σύνδεση όσο και τις προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού, σχεδιάζει να αναπτύξει στα νότια των Χανίων το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Από τη Χώρα Σφακίων μέχρι την Αγία Ρουμέλη, κι από την Παλαιόχωρα μέχρι τη Γαύδο, τα λιμάνια του νότου αναμένεται να δεχτούν σημαντικές παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν νέες βάσεις ανάπτυξης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Χανίων με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, η διοίκηση του λιμενικού ταμείου Χανίων παρουσίασε τις έξι μεγάλες παρεμβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η δημιουργία επιβατικού σταθμού στο λιμάνι της Σούδας και η επέκταση και αναβάθμιση του.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «πρόκειται για λιμενικές υποδομές που για πάρα πολλά χρόνια έχουν μείνει όχι απλώς αναξιοποίητες, αλλά οριακά αφημένες στη μοίρα της κλιματικής πίεσης γιατί οι δύσκολες θάλασσες του νότου επιβαρύνουν πάρα πολύ τις υποδομές μας. Σε στενή συνεργασία με την περιφέρεια και άλλους φορείς έχουμε επιλέξει τους λιμένες του νότου οι οποίοι αναβαθμίζονται και αναφερόμαστε σε λιμένες που εξυπηρετούν τόσο τη δωδεκάμηνη θαλάσσια κυκλοφορία όσο και τον τουρισμό».

Τα έξι λιμάνια των Χανίων στα οποία δρομολογούνται παρεμβάσεις, έχουν προενταχθεί στο πρόγραμμα μεταφορές 2021- 2027 του ΕΣΠΑ. Είναι τα λιμάνια της Χώρας Σφακίων, τα δύο της Αγίας Ρουμέλης, της Παλαιόχωρας, της Γαύδου και της Σούδας. Εμπλοκή παρουσιάστηκε στην εξέλιξη του έργου στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων λόγω του εντοπισμού ενός είδους προστατευόμενων φυκιών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο αναζητείται λύση ώστε το έργο επέκτασης του προβλήτα να προχωρήσει απρόσκοπτα.

Όσον αφορά στην κατασκευή επιβατικού σταθμού στο Λιμάνι της Σούδας ο κ. Κουτουλάκης έκανε γνωστό ότι το έργο είναι ώριμο και έχει προταθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αναμένεται το τυπικό της απόφασης ένταξης και οτιδήποτε βαίνει ώριμο αυτή τη στιγμή έχει μια αναμονή χρηματοδότησης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η συζήτηση του Υπουργείου Ναυτιλίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση πράσινων λιμενικών υποδομών είναι προωθημένη και εκτιμάται ότι και η Κρήτη θα συμπεριληφθεί στον συνολικό σχεδιασμό.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχαν οι δύο Γενικοί Γραμματείς με φορείς των Χανίων είχαν το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Καλογερή ενώ στο δημαρχείο της πόλης συμμετείχαν σε σύσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μανώλη Κοτσιφάκη όπου έγινε αναλυτική παρουσίαση των παρεμβάσεων που έχουν ήδη αρχίσει και όσων έχουν δρομολογηθεί και αφορούν σε έργα στη βόρεια λιμενική ζώνη των Χανίων. «Μπορούμε να αξιοποιήσουμε σημαντικούς πόρους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας γνωστοποίησαν, για την ολοκλήρωση των πολύ σημαντικών έργων υποδομής που αφορούν στη ζώνη του Ενετικού Λιμανιού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News