Χανιά: Ασφαλιστικά μέτρα κατά του εργολάβου για το έργο στον Αζωγυρέ - Ξεχείλισε η αγανάκτηση των κατοίκων

Χανιά
Χανιά: Ασφαλιστικά μέτρα κατά του εργολάβου για το έργο στον Αζωγυρέ - Ξεχείλισε η αγανάκτηση των κατοίκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα το πρωί ομάδα των κατοίκων βρέθηκε στα Δικαστήρια Χανίων με αφορμή την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του εργολάβου - Αίτημά τους είναι να σταματήσει η περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και να ανοίξει ο δρόμος

 

  • Η αγανάκτηση ξεχείλισε για δεκάδες κατοίκους του δήμου Καντάνου Σελίνου
  • Από τον περασμένο Μάρτιο κλειστός ο δρόμος Παλαιόχωρας - Σούγιας
  • Αποκομμένοι συγκοινωνιακά κάτοικοι μικρών χωριών

Η αγανάκτηση και η οργή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Αζωγυρέ του δήμου Καντάνου Σελίνου, για το έργο που εκτελεί η Περιφέρεια Κρήτης ξεχείλισε. Για μια αντιστήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατολισθητικά φαινόμενα, η επαρχιακή οδός Παλαιόχωρας - Σούγιας μέσω Αζωγυρέ, έχει κλείσει από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή.

Σήμερα το πρωί ομάδα των κατοίκων βρέθηκε στα Δικαστήρια Χανίων με αφορμή την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του εργολάβου. Αίτημά τους είναι να σταματήσει η περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και να ανοίξει ο δρόμος.

Οι ίδιοι περιέγραψαν μια χαοτική κατάσταση με δεκάδες τόνους μπαζών και βράχων να έχουν τοποθετηθεί πάνω στον δρόμο που προϋπήρχε, με μια ασύλληπτη παρέμβαση στο βουνό το οποίο σπάει με εκρήξεις δυναμίτη δίνοντας πέτρα στον εργολάβο, με οχλήσεις καθημερινές που κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων του Αζωγυρέ. Εδώ και έξι μήνες ο δρόμος που οδηγεί από τις Αχλαδιάκες στην Παλαιόχωρα και που εξυπηρετεί πολλά ακόμη μικρά χωριά του δήμου Καντάνου Σελίνου, είναι κλειστός.

Ο κ. Μάκης Τζανάκης από τις Αχλαδιάκες χτυπά καμπανάκι κινδύνου για πιθανές έκτακτες καταστάσεις οι οποίες με τον δρόμο κλειστό θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. «Αν μπει φωτιά από κάτω προς τα πάνω, ο Αζωγυρές θα καεί. Αν μπει φωτιά από πάνω προς τα κάτω, θα καούν οι Αχλαδιάκες.

«Χαοτική η κατάσταση»

Δεν υπάρχει διέξοδος. Σε περίπτωση πλημμύρας θα γίνουμε Κερίτης νούμερο 2. Ο εργολάβος, με τις ευλογίες του κ. Καλογερή, του κ. Μπαντουράκη και την ανευθυνότητα της κ. Δοξάκη και του δημάρχου Καντάνου Σελίνου, οργιάζει. Έχει ισοπεδώσει τα πάντα. Ούτε μας υπολογίζει πως υπάρχουμε» είπε εξοργισμένος.

Ο κ. Μανόλης Σταυρίδης περιέγραψε πώς μια διαδρομή δέκα λεπτών έγινε ολόκληρο ταξίδι και επεσήμανε τους κινδύνους για ηλικιωμένους κατοίκους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας. «Θέλαμε 10 λεπτά να πάμε στην Παλιόχωρα και δέκα να γυρίσουμε και τώρα θέλουμε δύο ώρες! Έχουμε αρρώστους, χρειάζονται φάρμακα, πρέπει να μετακινούμαστε και δεν μπορούμε με αυτές τις συνθήκες. Τηλέφωνο δεν έχουμε ,ούτε ίντερνετ. Τα νέα παιδιά έφυγαν στην Παλαιόχωρα» σημείωσε ο κ. Σταυρίδης.

Δεν είναι όμως μόνο ο συγκοινωνιακός αποκλεισμός που προκαλεί οργή και αγανάκτηση, αλλά και η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στο ποτάμι του Αζωγυρέ, που αποτελούσε έναν από τους πιο γνωστούς φυσιολατρικούς προορισμούς της περιοχής και που σήμερα είναι μπαζωμένο. Ο κ. Ευτύχης Κουκουτσάκης ο οποίος ζει με την οικογένεια του στον Αζωγυρέ κατέθεσε χθες ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του εργολάβου για προσβολή και διατάραξη της νομής της περιουσίας του. Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια χαοτική κατάσταση η οποία έχει βιάσει τη φύση του χωριού μας. Επειδή δεν είμαστε Σαμαριά, δεν είμαστε Ελαφονήσι, δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας» και διερωτήθηκε «πώς θα αποκατασταθεί η καταστροφή όταν υπάρχουν είκοσι χιλιάδες τόνοι μπάζα μέσα στο ποτάμι και για να βγουν θα πρέπει να σπάσουν και τους βράχους του ποταμού».

Ο κ. Αντώνης Κουκουτσάκης ο οποίος ζούσε στην Αμερική για σαράντα χρόνια, είπε πως έχει δει πολλά στη ζωή του όμως αυτά που τους τελευταίους μήνες ζει στον Αζωγυρέ, δεν τα έχει ξαναδεί. «Χαμήλωσε το βουνό πενήντα μέτρα για να πάρει την πέτρα και να την πάει σε άλλα έργα .Έχει αυτή τη στιγμή 60.000 τόνους στο δρόμο» είπε αναφερόμενος στον εργολάβο και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν απαντήσεις. 

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι είχαν ζητήσει σταδιακή υλοποίηση του έργου προκειμένου να μην καταστραφούν οι περιουσίες τους. Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί και οι Βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι του χωριού εξ αιτίας των οχλήσεων από την εκτέλεση των εργασιών. «Δεν είναι δυνατόν να φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας, να ακούμε συνεχώς εκρήξεις, να ραγίζουν τζάμια, να υπάρχει ένα σύννεφο σκόνης πάνω από το χωριό μας και να ζούμε με αναπνευστικά προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Ευτύχης Κουκουτσάκης.

Σημειώνεται ότι η πλευρά του εργολάβου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής ισχυρίζονται ότι όλα γίνονται νόμιμα και βάσει μελέτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News