Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι συνταξιούχοι της Κρήτης (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι συνταξιούχοι της Κρήτης (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ακρίβεια, η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων γονατίζει τους συνταξιούχους που ζητούν αυξήσεις και άμεση καταβολή της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς

Με τις συντάξεις τους παγωμένες εδώ και μια δεκαετία την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, οι συνταξιούχοι που βιώνουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους συνθήκες φτώχιας, κινητοποιούνται σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν. Στις 24 Ιουνίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα συνταξιούχοι από όλη τη χώρα καλούνται να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό με τον οποίο ζητούν συνάντηση. Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο θα διαδηλώσουν ενάντια στην ακρίβεια και στις περικοπές και συνταξιούχοι της Κρήτης, εκπρόσωποι των οποίων είχαν συνάντηση, το πρωί της Τρίτης 14 Ιουνίου, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Το παρόν έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδος κ. Παναγιώτης Πάλμος καθώς και ο Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ κ. Χρήστος Κολοβός. Από κοινού με τους συναδέλφους τους, συνδικαλιστές στην Κρήτη, έθεσαν το πλαίσιο των διεκδικήσεων τους για μια αξιοπρεπή ζωή.

Ο κ. Πάλμος υπογράμμισε ότι «την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις έχουν πάρει από τους συνταξιούχους περί τα 110 δις ευρώ και δεν έχουν επιστρέψει ούτε ένα» ενώ με μελανά χρώματα περιέγραψε την καθημερινότητα των απόμαχων της εργασίας ο κ. Κολοβός. «Μας παίρνουν τηλέφωνο και μας ρωτούν πως θα πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος που είναι επτακόσια ευρώ όταν τόσα είναι όλη τους η σύνταξη. Πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στο σημερινό κόστος ζωής» διερωτήθηκε ο κ. Κολοβός.

Οι συνταξιούχοι αναμένεται να διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια. Στα βασικά τους αιτήματα περιλαμβάνονται αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Ζητούν κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, όπως επίσης να αποδοθούν οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο κ. Γιώργος Λενακάκης Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείουμ κάλεσε τους συνταξιούχους της Κρήτης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Αθήνας για να υπάρξει μαζική συμμετοχή. «Με στοιχεία της «Ήλιος» το 27% των συνταξιούχων της χώρας μας αμείβεται με κάτω από 500 ευρώ και το 46% με 565 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας συνταξιούχος είναι φτωχοποιημένος με όλες αυτές τις πολιτικές που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις» τόνισε ο κ. Λενακάκης.

Για δε τις ενισχύσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση τόσο για την επιδότηση των καυσίμων όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος, οι συνταξιούχοι τις χαρακτηρίζουν ως ψίχουλα. Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος Πολιτικών Συνταξιούχων Χανίων κ. Γιώργος Νικολουδάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News