Σούδα: Σε ετοιμότητα η Κρήτη απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα

Κρήτη
Σούδα: Σε ετοιμότητα η Κρήτη απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με την γειτονική χώρα να επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με την γειτονική χώρα να επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ετοιμότητα και παράλληλα αναφέρει πως πράγματα είναι δύσκολο να ελεγχθούν απολύτως, με τον φόβο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο να ελλοχεύει καθημερινά.

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες που έρχονται σήμερα Σάββατο 11 Ιουνίου, από τον Κόλπο της Σούδας, με το υποβρύχιο του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η τουρκική προκλητικότητα επιταχύνει το σχέδιο για τον δεύτερο ναύσταθμο στη Σούδα- Θωρακίζεται αμυντικά η Κρήτη

Η ετοιμότητα που προκαλεί η συνεχής τουρκική προκλητικότητα θέτει την Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Πριν από λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια για πιθανές επικείμενες τουρκικές προκλήσεις νότια της Κρήτης, στην περιοχή ενδιαφέροντος δηλαδή του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου.

Από πλευράς κυβέρνησης, διαρρέεται ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια και σενάρια για την αντίδραση της Αθήνας και των Ενόπλων Δυνάμεων - εφόσον απαιτηθεί - από την εποχή της πρώτης ελληνοτουρκικής κρίσης, το 2020, με το ερευνητικό “Ορούτς Ρέις”. Για παράδειγμα, ένα απ’ αυτά ήταν πώς θα απαντούσε η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία έστελνε ένα ερευνητικό της σκάφος στα νότια της Κρήτης ή αν η Τουρκία έστελνε ερευνητικό της στην ίδια περιοχή για λογαριασμό της Λιβύης, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Εξάλλου η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι μπορεί να βγάλει το τέταρτο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει να στείλει και ένα ερευνητικό της σκάφος στα νότια της Κρήτης, για λογαριασμό της Λιβύης.

Οι εξελίξεις φαίνεται πως αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματα για τη θωράκιση της Κρήτης της χώρας γενικότερα. Η Σούδα Χανιών αναμένεται να αποτελέσει, ουσιαστικά, τον υπ’αριθμόν 2 ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι επιχειρησιακοί και γεωπολιτικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει δηλαδή τα επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων στην απόφαση για τον δεύτερο ναύσταθμο είναι προφανείς, καθώς με τη δημιουργία αυτής της υποδομής, η χώρα στείλει ηχηρό μήνυμα για τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ελέγχει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις στην περιοχή.

Επιχειρησιακά, η δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου του ΠΝ στη Σούδα προσφέρει ένα και μια πολύτιμη εφεδρεία του Στόλου για κάθε πιθανό σενάριο.

Τι θα διαθέτει

Με τη δημιουργία ενός ναυστάθμου στην Κρήτη, θα μπορεί να ελλιμενίζεται ο μισός Στόλος των ενόπλων δυνάμεων. Παράλληλα όμως τα καράβια δεν θα έχουν εκεί απλώς δυνατότητες ανεφοδιασμού, αλλά θα υπάρχουν και εγκαταστάσεις και υποδομές συντήρησης και επισκευών.

Ωστόσο, μόνιμος ελλιμενισμός πολλών μονάδων σημαίνει ότι θα χρειαστούν και υποδομές στέγασης των στελεχών του Ναυτικού και των οικογενειών τους, ένα σχέδιο που συναντά δυσκολίες. Για παράδειγμα, για τη μόνιμη στάθμευση 5 φρεγατών στη Σούδα (με 150 άτομα πλήρωμα) θα απαιτούνταν η κατασκευή υποδομών γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, συνολικά για 2.250 άτομα. Χρειάζονται δηλαδή και κονδύλια αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.

Το κόστος ήταν αυτό που είχε φρενάρει παρόμοια σχέδια που υπήρχαν στο παρελθόν. Μάλιστα, και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει στη Βουλή πως «δεν είναι υπόθεση μερικών μηνών τα περί επικείμενης ίδρυσης ναυστάθμου στην Κρήτη. Θέλει χρόνια».

Γιατί μετατρέπεται η Κρήτη σε στρατιωτικό «αστακό»

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Κρήτης και Καστελλόριζου, οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Σε τμήμα αυτής της περιοχής η χώρα μας έχει εκδώσει και NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Δείτε την εικόνα:

NOTAM που έχει εκδόσει η Ελλαδα για τις 22 Ιουνίου

Aυτό σημαίνει ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης από τον Ιούνιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας που θα ελέγχουν κάθε κίνηση στην περιοχή και θα είναι έτοιμα να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

Όλα τα σενάρια για Κρήτη, Έβρο και Αιγαίο

Ξεκινώντας από το βορρά, ο Έβρος σαφώς είναι μια περιοχή που οι Τούρκοι στοχεύουν. Ενδεχομένως επαναληφθεί η εργαλειοποίηση μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, όμως εκεί τους περιμένουν, εκτός από τον φράχτη και τα Σώματα Ασφαλείας με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα εκατοντάδες νησάκια του Αιγαίου και οι βραχονησίδες της χώρας μας δίνουν το πλεονέκτημα αιφνιδιασμού στους Τούρκους, ωστόσο, η εγρήγορση της Αθήνας και οι ετοιμότητα όλων των Κλάδων είναι δεδομένο ότι θα δώσουν άμεση και δυναμική απάντηση, όχι μόνο τοπικά αλλά και ευρύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η απόπειρα από τους Τούρκους παρεμπόδισης της φρουράς να φτάσει σε κάποιο από τα ακριτικά φυλάκια, με το πρόσχημα ότι αυτά τα νησιά θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Στην σφαίρα του ενδιαφέροντος βρίσκεται και το Καστελλόριζο, με τους Τούρκους να έχουν εκεί το πλεονέκτημα της άμεσης επέμβασης και της ταχείας δράσης, μιας και οι τουρκικές ακτές απέχουν μόλις δύο μίλια. Γνωρίζουν όμως καλά πως στο νησί βρίσκεται τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και το Πολεμικό Ναυτικό με τις μονάδες επιφανείας που περιπολούν και τα πανίσχυρα ελληνικά υποβρύχια.

Τέλος, ένα ακόμα σενάριο, που αφορά την Κρήτη, είναι η αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο θα συνοδεύεται και από μια μικρή αρμάδα πολεμικών πλοίων.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό θα κληθεί να παρακολουθήσει αρχικά κάθε και εφόσον το ερευνητικό ποντίσει καλώδια, τότε είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσία μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιχειρησιακά η Κρήτη δίνει πλεονέκτημα στη χώρα μας, μιας και διαθέτει αεροδρόμια και ναυστάθμους που θα εξυπηρετήσουν άμεσα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μητσοτάκης: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον αναθεωρητισμό

«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων και από καιρούς και εποχές αντιπαλότητας να περάσει σε μια νέα εποχή κοινής προσπάθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC) στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικά τώρα, σε μία περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλει με το δικό της τρόπο το δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας. Και σε αυτούς τους άξονες εδράζεται και η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα και είναι μια δικαίωση, πιστεύω, για την ελληνική προεδρία», συνέχισε.

//--> //-->

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον αναθεωρητισμό, δήλωσε ακόμη στέλνοντας σαφές μήνυμα έναντι των συνεχόμενων τουρκικών προκλήσεων. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί γεωπολιτική ισορροπία και τα αποδεκτά σύνορα. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθα΄ριετα στο μυαλό του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τουρκικά ΜΜΕ: Ας πάρουμε μερικά νησιά να καταρρεύσει η πολιτική Ελλάδας και ΗΠΑ

«Η Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτό το ρεζιλίκι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση εδώ, να ρίξει μια σφαλιάρα, να κάνει απόβαση σε δύο νησιά εδώ και να πει εγώ δεν είμαι επιθετική χώρα. Τότε θα ρεζιλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική, θα καταρρεύσει και η πολιτική των ΗΠΑ» είναι τα λόγια που ακούγονται σε Τουρκικά ΜΜΕ.

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News