Χανιά

Σφακιά: Δύο παραλίες σε μία - Ταξίδι στα ειδυλλιακά Δώματα (εικόνες)

Η μαγευτική παραλία Δώματα θεωρείται ειδυλλιακή αλλά είναι αρκετά απόμερη - Ιδανική για ήσυχες στιγμές χαλάρωσης ακόμη και κατά την αιχμή του καλοκαιριού

Με το καλοκαίρι 2022, να είναι μόλις μια ανάσα μακριά, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν τον ιδανικό προορισμό για τις διακοπές τους.

Γνώμονας, ωστόσο,  για τις καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν φυσικά οι παραλίες που θα εμπνεύσουν τους ταξιδιώτες, προκειμένου να επισκεφθούν τον ονειρικό τους προορισμό.

Θα ταξιδέψουμε λοιπόν στην μακρινή και απόμερη παραλία των Σφακίων, που δεν είναι άλλη από τα Δώματα. Η συγκεκριμένη παραλία  είναι απομονωμένη και δεν προσεγγίζεται εύκολα.

Για να φτάσει, κάποιος εκεί πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια μικρή περιπέτεια στα Σφακιά της Κρήτης, στο νότιο τμήμα της περιφερειακής ενότητας Χανίων.

Τα Δώματα εντοπίζονται 58 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά, σε μια περιοχή που είναι γνωστή στους ντόπιους ως «Τσέσες».

Κοντινότερο χωριό είναι η παραθαλάσσια Σούγια, 7 χιλιόμετρα ανατολικά. Στην κρητική διάλεκτο τα «δώματα» λέγονται οι στέγες.

Η ιδιότυπη ονομασία οφείλεται στο ότι, λόγω της χρόνιας διάβρωσης από το νερό και τον αέρα, έχει σμιλευτεί ένα πολύ ξεχωριστό σκηνικό γύρω από την παραλία, με αναβαθμίδες εδάφους, χαράδρες και κάθετους βράχους από κροκαλοπαγή πετρώματα που έχουν σχηματοποιηθεί έτσι ώστε να φέρνουν κατά νου στέγες σπιτιών.

Πώς θα πάτε

Η παραλία, προσεγγίζεται και από την ξηρά και από τη θάλασσα, αλλά ο σαφώς πιο απλός τρόπος είναι ο δεύτερος.

Και πάλι, ωστόσο, απαιτείται να έχετε οργανωθεί και εφοδιαστεί καλά, καθώς θα πρέπει να πάρετε καραβάκι από τα Σφακιά για την Αγία Ρούμελη, όπου θα αναζητήσετε κάποιον τοπικό βαρκάρη που θα αναλάβει όχι μόνο να σας πάει στην παραλία, αλλά και να σας φέρει πίσω. Φυσικά, δεν θα χρειαστείτε τίποτα τέτοιο αν φτάσετε εδώ με δικό σας σκάφος.

Από την ξηρά

Από την ξηρά, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία των «Δωμάτων» με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Είτε να φτάσετε στην Αγία Ρούμελη – ή στο χωριό Σούγια, εναλλακτικά – και από εκεί να ακολουθήσετε το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

Λάβετε όμως υπόψη ότι πρόκειται για μια κουραστική και ανά σημεία πολύ επικίνδυνη διαδρομή, αφού για αρκετή ώρα θα βρεθείτε να περπατάτε στο χείλος (κυριολεκτικά) του γκρεμού, σε υψόμετρο που μπορεί να αγγίξει και τα 700 μέτρα

Είτε, διασχίζοντας το Φαράγγι του Κλάδου, το οποίο καταλήγει στα Δώματα. Είναι όμως αρκετά δύσβατο και πρέπει να έχετε αυξημένη προσοχή ώστε να μη χαθείτε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια