Χανιά: Προς επίλυση οδεύει το πρόβλημα υδροδότησης στα Σφακιά - Δρομολογείται η επέκταση και δημιουργία οικισμών

Κρήτη
Χανιά: Προς επίλυση οδεύει το πρόβλημα υδροδότησης στα Σφακιά - Δρομολογείται η επέκταση και δημιουργία οικισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την εξασφάλιση δικτύων ύδρευσης σε οικισμούς που μέχρι σήμερα οι κάτοικοι και ο δήμος είναι αναγκασμένοι να κουβαλούν νερό με βυτία ενώ παράλληλα οριοθετούνται παραλίες της περιοχής μετά την έγκριση έγκριση της μελέτης τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων

Απόφαση σταθμός για την αναπτυξιακή προοπτική των Σφακίων, χαρακτηρίζεται η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της μελέτης τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά δρομολογείται η επέκταση υφιστάμενων και η δημιουργία νέων οικισμών αλλά και η οριοθέτηση ρεμάτων και παραλιών. Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την εξασφάλιση δικτύων ύδρευσης σε οικισμούς που μέχρι σήμερα οι κάτοικοι και ο δήμος είναι αναγκασμένοι να κουβαλούν νερό με βυτία! 

Με μια μελέτη ύψους 220.000 ευρώ ο δήμος φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για ένα μέλλον με περισσότερες προοπτικές. «Το Φραγκοκάστελο έχει 2.000-3.000 κλίνες και δεν έχει οικισμό. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον Κούτελο, στο Φοίνικα, το Λύκο. Σ αυτά τα μέρη δεν υπάρχει οικισμός» εξήγησε στη Ν.Κ. ο δήμαρχος κ. Μανούσος Χιωτάκης, ο οποίος αγωνίζεται να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε τα Σφακιά να διατηρήσουν τον αυθεντικό, μοναδικό χαρακτήρα τους ως τόπος, αλλά ταυτόχρονα να περάσουν στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ο ίδιος βλέπει το πολεοδομικό σχέδιο ως τη λύση σε προβλήματα δεκαετιών που δεν επέτρεψαν την οικιστική ανάπτυξη περιοχών που είναι στις πιο δημοφιλείς τουριστικά της νότιας Κρήτης. Μεταξύ των δυνατοτήτων που ανοίγει το τοπικό πολεοδομικό είναι η χάραξη νέων οικισμών. «Οι παλιοί, οι οποίοι είναι από το 1925, θα επεκταθούν διότι υπάρχει πρόβλημα οικοδόμησης, δε μπορείς να χτίσεις. Και επίσης είναι κάποιοι οικισμοί που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί και σε αυτούς δε μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό έργο» υπογράμμισε ο κ. Χιωτάκης. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αράδαινας, που αν και αποκαλείται χωριό φάντασμα λόγω της εγκατάλειψης του από τους παλιούς κατοίκους, σήμερα για τους λιγοστούς που επιμένουν να ζουν εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης πόσιμου νερού. Το ίδιο συμβαίνει και στους Κομιτάδες και στη Χώρα Σφακίων με τον δήμαρχο Σφακίων να περιγράφει μια κατάσταση τριτοκοσμική αναφορικά με τις προσπάθειες εξασφάλισης σύγχρονου δικτύου ύδρευσης. «Έχουμε κάνει μια μελέτη για την ύδρευση της Αράδαινας και μας απαγορεύουν να βάλουμε νερό μέσα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τα χωριά Ασφένδου και Καλλικράτης, οι κάτοικοι των οποίων υποφέρουν από την έλλειψη νερού, η μελέτη του έργου ύδρευσης σκάλωσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία την απέρριψε ως μη επείγουσα.  Όπως τονίζει ο κ. Χιωτάκης «δεν θεωρούν επείγον το έργο και πίνουμε από μια στέρνα 300 ετών! Εγώ κουβάλησα πέρυσι 400 βυτία του δήμου νερό. Σε Ασφένδου και  Καλλικράτη».

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Ναυτιλίας χρηματοδοτεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα τηλεμετρίας για τον δήμο Σφακίων το οποίο εγκαθιστά ηλεκτρονικά συστήματα σε όλες τις γεωτρήσεις ώστε να εντοπίζονται και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες. Ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις και για τα λιμάνια της Χώρας Σφακίων και της Αγίας Ρουμέλης που σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Χανίων πρόκειται σύντομα να δεχτούν σημαντικές παρεμβάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News