Κρήτη: Καταφύγιο σε γυναίκες με παιδιά από την Ουκρανία προσφέρει ο Δήμος Χανίων

Κρήτη
Κρήτη: Καταφύγιο σε γυναίκες με παιδιά από την Ουκρανία προσφέρει ο Δήμος Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες πρόσφυγες από τη δοκιμαζόμενη χώρα έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, στην πλειονότητά τους γυναίκες με παιδιά

Έτοιμος να φιλοξενήσει γυναίκες από την Ουκρανία μαζί με τα παιδιά τους, που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας, είναι ο Δήμος Χανίων. Ο Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών μπορεί να δεχτεί σε πρώτη φάση 15 Ουκρανές, προσφέροντάς τους στέγη, φαγητό και ψυχοκοινωνική στήριξη, για όσο διάστημα απαιτηθεί μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Περισσότεροι από 10 χιλιάδες πρόσφυγες από τη δοκιμαζόμενη χώρα έχουν φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, στην πλειονότητά τους γυναίκες με παιδιά. Αν και οι περισσότεροι φιλοξενούνται σε φιλικά ή συγγενικά τους σπίτια, ο Δήμος Χανίων αποφάσισε να ανοίξει την «αγκαλιά» του. Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη εξήγησε ότι «υπάρχει η δυνατότητα, σε πρώτη φάση, να φιλοξενήσουμε μέχρι 15 γυναίκες με τα παιδιά τους, και αυτό πρακτικά σημαίνει ύπνος, διατροφή, συμβουλευτική ενίσχυση και ενδυνάμωση και σε επόμενο επίπεδο έρχεται η εύρεση εργασίας και στέγης».

Εξάλλου, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη οφείλουν να παρέχουν, εκτός από προστασία, δωρεάν στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα στην εργασία. Στην Κρήτη μέχρι σήμερα, λιγοστές γυναίκες που έχουν φτάσει με τα παιδιά τους προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ των βομβαρδισμών, φιλοξενούμενοι σε σπίτια Κρητικών. Σύμφωνα πάντως με την κ. Ελένη Ζερβουδάκη, μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που επικοινωνεί με τη δημοτική Αρχή και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, αναφέροντας περιστατικά προσφύγων που αναμένεται να βρεθούν στα Χανιά και χρειάζονται υποστήριξη. Μοναδικό πρόβλημα στη διαχείριση των αφίξεων προσφύγων από την Ουκρανία είναι προς το παρόν η επικοινωνία. Πολλές εξ αυτών δε μιλούν Αγγλικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στη συνεννόηση.

Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις για φιλοξενία στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Χανίων αφορούν σε δύο νεαρές Ουκρανές. Οι διαδικασίες προχωρούν και απομένουν λεπτομέρειες για την άφιξη και φιλοξενία τους. Η διαμεσολάβηση γίνεται από Ουκρανούς μόνιμους κατοίκους Χανίων, που αγωνιούν για τις εξελίξεις στην πατρίδα τους, αλλά και για την τύχη των χιλιάδων προσφύγων.

Την ίδια ώρα, στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας έφτασε η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσε ο Δήμος Χανίων και άλλοι Δήμοι της περιφερειακής ενότητας για την ενίσχυση και υποστήριξη του άμαχου πληθυσμού.

(φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News