Χανιά: Εικόνες και βίντεο από την μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού στον κόλπο της Κισσάμου

Κρήτη
Χανιά: Εικόνες και βίντεο από την μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού στον κόλπο της Κισσάμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από θαλάσσης, εκτός από το ρυμουλκό, στην επιχείρηση συμμετείχε ένα πλωτό του Λιμενικού και το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος, ενώ δύτες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών πραγματοποίησαν βυθομετρήσεις
  • Σχέδιο αντιμετώπισης ρύπανσης στον κόλπο Κισσάμου από την προσάραξη
  • Επιχείρηση του Λιμενικού για την τοποθέτηση πλωτού φράγματος
  • Διαπιστωμένη ύπαρξη πετρελαιοειδών 500 τ.μ. περιμετρικά του πλοίου
  • Συνελήφθησαν πλοίαρχος και πρώτος μηχανικός

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την προσάραξη του φορτηγού πλοίου Μanassa Rose, σημαίας Κομόρες, στον κόλπο της Κισσάμου, με τα καιρικά φαινόμενα να είναι από χθες σε ύφεση, δύναμη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και του Λιμενικού Σταθμού Κισσάμου, ανέλαβαν δράση για να αποφευχθεί πιθανή εκτεταμένη ρύπανση από διαρροή καυσίμων στη θάλασσα.

Με τη συνδρομή ρυμουλκού και βατραχανθρώπων της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα ενώ θα επιχειρηθεί και απάντληση των καυσίμων. 

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε από νωρίς το πρωί με τις αρχές να τοποθετούν σε πρώτη φάση απορροφητικό φράγμα μήκους εκατόν πενήντα μέτρων, καθώς από την περασμένη Τετάρτη, μια ημέρα δηλαδή μετά την προσάραξη του πλοίου, είχε διαπιστωθεί πως υπήρχαν πετρελαιοειδή στην επιφάνια της θάλασσας.

Αργότερα στο σημείο έφτασε και το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού από τα Χανιά , που με τη συνδρομή ρυμουλκού, ενός ακόμη πλωτού του λιμεναρχείου και δυτών της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών ,πόντισαν πλωτό φράγμα.

Επιπλέον , δύτες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών πραγματοποίησαν βυθομετρήσεις ,συνδράμοντας ουσιαστικά στην υλοποίηση του σχεδίου που εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμενικού σώματος , το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής προσέγγισαν το πλοίο με βοηθητικό φουσκωτό σκάφος του πλωτού αντιρρυπαντικού και διαπίστωσαν την ύπαρξη λεπτού φιλμ αυτοδιαλυόμενων πετρελαιοειδών, ιριδίζουσας μορφής, σε μια έκταση πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων περιμετρικά του Μanassa Rose.

Από τον Λιμενικό Σταθμό Κισσάμου που διενεργεί την προανάκριση σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του “MANASSA ROSE M”, ενώ κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των αρμοδίων υπηρεσιών για τη διασφάλιση της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον κόλπο της Κισσάμου, είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων. Μάλιστα σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Αντώνης Ροκάκης χαρακτήριζε ιδιαίτερα κρίσιμα τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την προσάραξη, «για την αποτροπή ενδεχόμενης ρύπανσης από διαρροή καυσίμων του πλοίου για την ασφάλεια της θάλασσας και του ήδη επιβαρυμένου οικοσυστήματος του κόλπου της Κισσάμου. Επιπλέον, κάθε αρνητική εξέλιξη θα είχε ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες και για την ήδη βαριά πληττόμενη τουριστική και επιχειρηματική κοινότητα της Δυτικής Κρήτης λίγους μήνες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα μέλη του πληρώματος που διασώθηκαν χάρη στην επιχείρηση του λιμενικού και τη συνδρομή εθελοντών, φιλοξενούνται από τον δήμο Κισσάμου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Μυλωνάκη «στην Κίσσαμο θα παραμείνουν για όσο διάστημα διαρκέσουν οι διαδικασίες από την πλοιοκτήτρια εταιρία. Εκτιμώ πάντως ότι πολύ σύντομα και οι ναυτικοί θα φύγουν και το πλοίο θα απομακρυνθεί από το σημείο κι ένας από τους λόγους είναι η μεγάλη αξία του φορτίου του».

Το χρονικό

Το ναυτικό ατύχημα συνέβη νωρίς το πρωί της Τρίτης ενώ στην περιοχή έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι. Δέκα ναυαγοί διασώθηκαν, εννέα εκ των οποίων είχαν καταφέρει να επιβιβαστούν σε σωστική λέμβο, ενώ ένας που έπεσε στη θάλασσα σώθηκε χάρη στην αυτοθυσία των ναυαγοσωστών. Συγκίνηση έχει προκαλέσει το φωτογραφικό στιγμιότυπο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με έναν ναυαγό να σκύβει και να φιλά την ακτή, ευχαριστώντας το θεό που επέζησε και βγήκε σώος από τα μανιασμένα κύματα.

Εικόνες και βίντεο από τον κόλπο Κισσάμου και συγκεκριμένα στη παραλία του Δραπανιά το πρωί της Τρίτης 25 Ιανουαρίου

https://www.youtube.com/watch?v=OGzuoOHAzBE?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News