Νοσοκομείο Χανίων: Για 2η βδομάδα παραμένουν σε σκηνές οι 108 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (εικόνες)

Κρήτη
Νοσοκομείο Χανίων: Για 2η βδομάδα παραμένουν σε σκηνές οι 108 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

108 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χανίων, σε Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, έχουν οδηγηθεί σε αναστολή των καθηκόντων τους - Ζητούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους με δύο rapid τεστ την εβδομάδα, όπως ισχύει για άλλους εργαζόμενους

Στις σκηνές που έχουν στήσει σκηνές έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, συνεχίζουν εδώ και δύο εβδομάδες τη διαμαρτυρία τους οι υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού, Όπως υποστηρίζουν, για τρεις μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές καθεστώς,  το οποίο τους οδηγεί στην πείνα και την εξαθλίωση. Συνολικά 108 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Χανίων, σε Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, έχουν οδηγηθεί σε αναστολή των καθηκόντων τους.

Αυτό που ζητούν είναι να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους με δύο rapid τεστ την εβδομάδα, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με τις αντοχές τους να έχουν πια εξαντληθεί, την ώρα που η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους ανεμβολίαστους πολίτες, οι υγειονομικοί που για διάφορους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί, μιλούν για τιμωρητική πολιτική.

Υπενθυμίζουν πως ήταν οι ίδιοι που σήκωσαν το βάρος των πρώτων νοσηλειών όταν εμφανίσθηκε στη χώρα μας η πανδημία και επισημαίνουν πως για δύο χρόνια έπαιρναν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ίδιων και των ασθενών και ουδέποτε μετέδωσαν ή προσβλήθηκαν από οποιοδήποτε ιό.

Την ίδια στιγμή,  διερωτώνται πως συνεχίζουν να εργάζονται συνάδελφοι τους που δεν έχουν εμβολιαστεί,  χωρίς να συντρέχει – σύμφωνα με την κυβέρνηση – λόγος ανησυχίας.

Η κ. Κυριακή Λιγοψυχάκη,γενική ιατρός – Επιμελήτρια Α, εργάζεται 25 χρόνια στον τομέα της υγείας και σήμερα είναι σε αναστολή.

Φοράει άσπρη ποδιά με μαύρο περιβραχιόνιο πένθους και εξηγεί πως πενθεί για τη δημοκρατία μας. «Είναι ένα καθεστώς εργασίας τόσο πρωτόγνωρο όσο και η πανδημία. Αναστολή θα πει ότι δεν εξελισσόμαστε βαθμολογικά, δεν αναγνωρίζεται ο χρόνος εργασίας ως συντάξιμος χρόνος, δε λαμβάνουμε μισθό, δεν έχουμε ασφάλεια» υπογραμμίζει, χωρίς να κρύβει την αγωνία της για το μέλλον τόσων ανθρώπων που «τέθηκαν εκτός εργασίας χωρίς να το επιλέξουν, σχεδόν εκβιαστικά».

Ο Οδυσσέας Παπαμίχος, Ορθοπεδικός, συνεχίζει να εργάζεται κανονικά στο νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος των Χανίων, αν και ανεμβολίαστος, επειδή έχει νοσήσει και καλύπτεται νομικά με το πιστοποιητικό νόσησης. Βρίσκεται όμως στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων, λόγο της συζύγου του που είναι σε αναστολή εργασίας. Όπως υπογραμμίζει «όλοι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είναι με μηδέν εισόδημα και υπό το φάσμα της πείνας».

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους στην πύλη του νοσοκομείου Χανίων είναι και ο Μπάμπης Σταθόπουλος ,εργαζόμενος στον τομέα Χανίων του ΕΚΑΒ. Μας λέει πως «ο φόβος δεν είναι ούτε μετρήσιμος ούτε παρεξηγήσιμος . «Δηλαδή ή πρέπει κάποιος να ξεπεράσει το φόβο του και να κάνει το εμβόλιο με άλλο φόβο ή να θα πρέπει να μείνει εδώ που είμαστε εμείς, στις σκηνές» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Οι υγειονομικοί καταγγέλλουν πως βρίσκονται αφ' ενός χωρίς δουλειά και αφ' ετέρου σε ένα ιδιότυπο περιορισμό αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε άλλο τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, «τρεις μήνες απλήρωτοι, με μηδέν μισθό, δεν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης επιδόματος ανεργίας από τον  ΟΑΕΔ, ούτε εγγραφή στους καταλόγους ανέργων. Δε μπορούμε να δουλέψουμε αλλού χωρίς ένσημα. Είμαστε εγκλωβισμένοι».

Την κινητοποίηση των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, στηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΣΥ του νοσοκομείου Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News