Χανιά

Χανιά: Καρέ – καρέ η αποβίβαση των 150 μεταναστών

Τέλος στην περιπέτεια των 150 μεταναστών οι οποίοι περισυλλέγησαν από την θαλάσσια περιοχή 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της νησίδας Σχίζας Μεσσηνίας και μεταφέρθηκαν στα Χανιά

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η διαδικασία μεταφοράς και αποβίβασης των 150 μεταναστών στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, που αποβιβάστηκαν και μάλιστα χρειάστηκε η παροχή ιατρικής βοήθειας σε έναν άνδρα. Στη συνέχεια οι μετανάστες μεταφέρονται για φιλοξενία στην παιδική κατασκήνωση του Καλαθά Χανίων. 

Για την υποδοχή των μεταναστών και την παροχή πρώτων βοηθειών, τροφής και νερού, κινητοποιήθηκαν άμεσα ο δήμος Καντάνου Σελίνου , η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου καθώς και το παράρτημα Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Έτοιμοι να συνδράμουν το έργο των ανδρών του λιμενικού σώματος ήταν και ερασιτέχνες ψαράδες και ιδιοκτήτες σκαφών από την Παλαιόχωρα.

Η περιπέτεια των μεταναστών

Προηγήθηκε μια πολύωρη περιπέτεια για τους 150 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι περισυλλέγησαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες από την θαλάσσια περιοχή 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της νησίδας Σχίζας Μεσσηνίας από δεξαμενόπλοιο το οποίο τους μετέφερε στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας. Για την διάσωση τους πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του  Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και ως αργά το απόγευμα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για την αποβίβαση των μεταναστών και την προσωρινή φιλοξενία τους στα Χανιά.

Η περιπέτεια τους ξεκίνησε όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν παρουσίασε εισροή υδάτων. Το παραπλέον δεξαμενόπλοιο «ARISTOFANIS», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, ήταν αυτό που τους διέσωσε και τους περισυνέλεξε, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία κατά τη διαδικασία περισυλλογής, μία γυναίκα εκ των επιβαινόντων βρέθηκε στη θάλασσα. Ακολούθησαν έρευνες από τα δύο ελικόπτερα και από παραπλέοντα πλοία, οι οποίες συνεχίστηκαν επί ώρες χωρίς αποτέλεσμα.

Γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι της Παρασκευής, το δεξαμενόπλοιο με τους εκατόν πενήντα μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται γυναίκες και παιδιά, έφτασε περίπου ένα ναυτικό μίλι ανοικτά της Παλαιόχωρας όπου παρέμεινε επί ώρες αρόδο. Ήδη είχαν κινητοποιηθεί δύο σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και το πλωτό του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας ,τα οποία προσέγγιζαν το δεξαμενόπλοιο προκειμένου να γίνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ λιμενικών και μεταναστών και να προχωρήσει η διαδικασία μετεπιβίβασης τους στα σκάφη και μεταφοράς τους στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Γιατί αρνούνταν να αποβιβαστούν

Σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές, οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν και υποστήριζαν ότι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία που ήταν και ο αρχικός τους προορισμός. Μέχρι αργά το απόγευμα οι διαβουλεύσεις ήταν σε εξέλιξη.

Ο σχεδιασμός των τοπικών αρχών προέβλεπε την μεταφορά των μεταναστών στα Χανιά καθώς στην Παλαιόχωρα δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος φιλοξενίας. Έτσι, το βάρος κλήθηκε να σηκώσει ο δήμος Χανίων που προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες στην παιδική κατασκήνωση του Καλαθά. Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου Χανίων ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ενημέρωσε το σώμα ότι αυτή τη φορά δεν ήταν δυνατή η φιλοξενία μεταναστών στο Κλειστό Κολυμβητήριο των Κουνουπιδιανών και επιλέχθηκε η λύση της παιδικής κατασκήνωσης του Καλαθά.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια