Νέα υποχώρηση του εδάφους από τη διάβρωση στο Κούμ Καπί

Χανιά
Νέα υποχώρηση του εδάφους από τη διάβρωση στο Κούμ Καπί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είχε υποχωρήσει ξανά τον Ιανουάριο του 2020

Νέα υποχώρηση του εδάφους σημειώθηκε στο Κουμ Καπί στα Χανιά, μπροστά από την Πύλη της Άμμου, στο σημείο που ένα χρόνο πριν, είχε καταγραφεί ανάλογο φαινόμενο. Η διάβρωση, παρά τις παρεμβάσεις των τεχνικών συνεργείων του δήμου Χανίων, εξακολουθεί να απειλεί την περιοχή, τις περιουσίες των κατοίκων αλλά και την ασφάλεια των περαστικών. Με δεδομένο ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια ακόμη για την εκπόνηση της μελέτης που θα δίνει οριστική λύση, οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής εκφράζουν πλέον φόβους.

Η εικόνα που δημιουργήθηκε ως απόρροια του έντονου κυματισμού, δεν είναι, παρά επανάληψη των επιπτώσεων της διάβρωσης σε όλο το βόρειο μέτωπο των Χανίων και κυρίως στο τμήμα από το Μνημείο πεσόντων αεροπόρων μέχρι την Πύλη της Άμμου. Ήταν 8 Ιανουαρίου, όταν μια μεγάλη οπή ανοίχτηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο. Τότε είχε υποστεί καθίζηση και μέρος του οδοστρώματος, εκεί που εκτείνονταν τραπεζοκαθίσματα επιχειρήσεων εστίασης της περιοχής.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση του οδοστρώματος ωστόσο είχε σημειωθεί στις 11 Δεκεμβρίου του 2018, παρασύροντας μάλιστα την κατασκευή σκίασης ενός καταστήματος. Σε άλλη περίπτωση, ανάλογο φαινόμενο είχε προκαλέσει τον τραυματισμό τουρίστριας που απολάμβανε τον καφέ της σε κατάστημα της παραλίας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μανώλης Κοτσιφάκης ανακοίνωσαν ότι τεχνικές παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν μετά την ανακάλυψη νέων σπηλαιώσεων, θα θωρακίσουν το παραλιακό μέτωπο για την επόμενη διετία. «Είμαι αισιόδοξος ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης του Κουμ Καπί που προωθείται με γοργούς ρυθμούς και της υλοποίησης της αρχιτεκτονικής μελέτης Τσακαλάκη , θα έχουμε όχι μόνο ένα καλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα για την περιοχή ,αλλά κυρίως θα εξασφαλίσουμε την προστασία όλης αυτής της αναπτυσσόμενης ζώνης» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Υπενθυμίζεται, ότι τρεις υποστηρικτικές μελέτες για να κλείσει η οριστική μελέτη του έργου προστασίας του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί από τη διάβρωση, εκπόνησε το Λιμενικό Ταμείο Χανίων. Πρόκειται για τη γεωτεχνική, που αφορά στην ανάλυση της στρωματογραφίας της περιοχής, την Ακτομηχανική και Λιμενική που θα διερευνήσουν τις φυσικές διεργασίες ώστε να προκύψει η αναγκαιότητα κατασκευής τεχνικών έργων προστασίας και τέλος τη στατική η οποία αφορά στη διερεύνηση των προτεινόμενων από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έργων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News