107 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Κρήτη
107 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φετινή επέτειος δε θα τιμηθεί με πανηγυρικές εκδηλώσεις και η ελληνική σημαία δε θα μεταφερθεί με πομπή από τη μητρόπολη στο φρούριο του Φιρκά

Εκατόν επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ήταν Κυριακή 1 Δεκεμβρίου του 1913 όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης ύψωναν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, στο παλιό λιμάνι των Χανίων, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας αιματηρής περιόδου.

Πλήθος λαού συμμετείχε τότε στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για το γεγονός της επίσημης ενσωμάτωσης του νησιού με το ελληνικό κράτος. Αιώνες δακρύων έβρισκαν την ιστορική τους δικαίωση...

Η ομιλία του Ειρηναίου

Η φετινή επέτειος, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών, για πρώτη φορά δε θα τιμηθεί με πανηγυρικές εκδηλώσεις και η ελληνική σημαία δε θα μεταφερθεί με πομπή από τη Μητρόπολη στο φρούριο του Φιρκά. Προσαρμοσμένη στις συνθήκες που επιβάλλονται, η διεύθυνση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος” παρουσιάζει από σήμερα στο κανάλι του ιδρύματος, στο YouTube, ομιλία του μεγάλου ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου και πρώτος πρόεδρος του ιδρύματος ήταν ο ομιλητής στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την 1η Δεκεμβρίου 2004, στην εκδήλωση την οποία είχε διοργανώσει το ίδρυμα. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Ειρηναίου Γαλανάκη, προβάλλεται από το αρχείο του ιδρύματος σύντομο κινηματογραφικό υλικό από την επίσημη τελετή με την οποία επισφραγίστηκε η Ένωση, την 1η Δεκεμβρίου 1913 στον Φιρκά, όπου διακρίνονται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και οι εμβληματικοί αγωνιστές της κρητικής ελευθερίας Χατζημιχάλης Γιάνναρης και Αναγνώστης Μάντακας.

«Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη»

Η αθηναϊκή εφημερίδα “Εστία” έγραψε μια ημέρα μετά για το γεγονός της Ένωσης: «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων. Συνωστίζονται παντού χωρικοί υψηλόκορμοι ζώσαι εικόνες του Θεοτοκοπούλου. Τα Κρητικόπουλα εις σμήνη κυκλοφορούν με τις φουφουλίτσες των. Από του Νικηφόρου Φωκά τού εκδιώξαντος εκ Κρήτης τους Άραβας πρώτην φοράν Έλλην βασιλεύς αποβιβάζεται εις την νήσον».

(Φωτογραφίες πό την περσινή πομπή της ελληνικής σημαίας από τη Μητρόπολη στο φρούριο Φιρκά.)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News