Λογιστές: «Ο κόμπος έφθασε στο χτένι» - Απείχαν ηλεκτρονικά, βγήκαν στους δρόμους να "υψώσουν" φωνή διαμαρτυρίας

Κρήτη
Λογιστές: «Ο κόμπος έφθασε στο χτένι» - Απείχαν ηλεκτρονικά, βγήκαν στους δρόμους να "υψώσουν" φωνή διαμαρτυρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tα όρια αντοχής δεν αφήνουν άλλα περιθώρια για την επαγγελματική τους επιβίωση

«Κραυγή αγωνίας» από λογιστές και φοροτεχνικούς που αποφάσισαν σήμερα να προχωρήσουν σε 24ώρη αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή ως εκδήλωση μιας ψηφιακής - ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας αφού όπως αναφέρουν τα αρμόδια υπουργεία τους έχουν αφήσει απρόστατευτους, από πλευράς πρόνοιας υγειονομικών μέτρων, αλλά κυρίως τους  “άφησαν να χτυπιούνται καθημερινά” και να αναζητούν για λύσεις σε  «γρίφους και παγίδες”, μαντεύοντας ποια είναι η βούληση του Νομοθέτη και της Διοίκησης.

Σε πανελλαδική ημερήσια αποχή την Πέμπτη 18 Ιουνίου από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων προχώρησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών καταγγέλλοντας  την Κυβέρνηση για λανθασμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων που δημιούργησαν πολλά και μεγάλα προβλήματα, καθώς επίσης και για πολλαπλές δυσλειτουργίες.

Και στην Κρήτη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως για παράδειγμα στα Χανιά,  όπου το ραντεβού δόθηκε στις 10:00 το πρωί έξω από το κτίριο της ΔΟΥ Χανίων

Στο πλευρό των λογιστών φοροτεχνικών τάχθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συντασσόμενοι, όπως έχουν ήδη αναφέρει σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους,  με τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων Λογιστών Φοροτεχνικών Νομού Χανίων.

Σύμφωνα με την κ. Κλεοπάτρα  Μπερτσουλάκη , Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΣΔΟΕ Χανίων – Ρεθύμνου : «Η Πανδημία δημιούργησε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα. Επιβάρυνε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, τεράστια οικονομικά θέματα, παράλληλα όμως ανέδειξε και τα τεράστια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και των ελευθέρων επαγγελματιών. Κληθήκαμε μέσα από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, εμείς από τις υπηρεσίες, οι ιδιώτες λογιστές και επαγγελματίες, να εφαρμόσουμε βίαια πάρα πολλά πράγματα τα οποία δυστυχώς τα μηχανογραφικά συστήματα, οι αλλεπάλληλες διατάξεις οι οποίες ψηφίζονται κάθε μέρα δεν είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν. Έχουν δημιουργηθεί τεράστιες δυσκολίες στον κόσμο, στους εργαζόμενους και στους δημοσίους υπαλλήλους. Πιστεύουμε γρήγορα η δημόσια διοίκηση να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα αυτά πρέπει να βρουν το δρόμο τους, να προχωρήσει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, να απλοποιηθούν οι διαταγές και η νομοθεσία έτσι ώστε ο κόσμος ο οποίος υφίσταται αυτές τις επιβαρύνσεις να μη δυσκολεύεται και οι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούμε πιο εύκολα να εξυπηρετούμε. Οι διαταγές είναι πάρα πολλές και η επιμόρφωση δεν είναι επαρκής. Μέχρι να διαβάσουμε τη μια διαταγή έχει βγει μια νέα που αναδιαμορφώνει ή αναιρεί την προηγούμενη. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα μηχανογραφικά συστήματα των υπηρεσιών δεν είναι έτοιμα να δεχτούν όλο αυτό».

Ενώ από την πλευρά του ο κ. Σταυρουλάκης Κώστας, πρόεδρος του Συλλόγου λογιστών Χανίων μιλώντας στο neakriti ανέφερε συγκεκριμένα:

«Διαμαρτυρόμαστε για τις συνθήκες που βιώνουμε. 300 εγκύκλιοι και διατάξεις μέσα στο τρίμηνο , που αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους, βγαίνουν εγκύκλιοι μετά την υποχρέωση και καλούμαστε να κάνουμε στην τύχη ορισμένα πράγματα. Αυτά τα πράγματα όμως αφορούν όλο τον κόσμο , εργαζόμενους , επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι επιστημονικότατα. Ο κίνδυνος του λάθους καταλαβαίνεται ποιόν βαραίνει στο τέλος. Υπάρχει θέμα ανικανότητας από το Υπουργείο, Λάθος καταστάσεις στο ΕΡΓΑΝΗ, ανεβαίνουν λάθος πλήθος εργαζομένων. Μας ζητούν αν υπογράψουμε καταστάσεις εργαζομένων οι οποίες είναι λάθος. Είναι επι της ουσίας θέμα επιστημονικότητας στη δουλειά μας και φυσικά αξιοπρέπειας. Να σοβαρευτούν αυτοί που αποφασίζουν. 300 εγκύκλιοι στο τρίμηνο. Αλληλοσυγκρουόμενα νομοθετήματα. Ένα υπουργείο που δεν απαντά ποτέ στα τηλέφωνα.»

Επιστολή Οικονομικού Επιμελητηρίου προς αρμόδιους υπουργούς _ Τα προβλήματα των λογιστών – φοροτεχνικών απαιτούν άμεσα λύση

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί, την περίοδο που διανύουμε, εξέθεσαν τα Περιφερειακά Τμήματα, Ανατολικής & Δυτικής Κρήτης, Θεσσαλίας, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας & Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στους υπουργούς οικονομικών, εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων και στον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων, παραθέτοντας ταυτόχρονα προτάσεις για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

"Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Από τη θέση μας ως Οικονομικό Επιμελητήριο, διατελώντας οικονομικός σύμβουλος της πολιτείας, το τελευταίο τρίμηνο καταθέτουμε συνεχώς στα αρμόδια Υπουργεία σειρά τεκμηριωμένων προτάσεων για τη στήριξη της Εθνικής μας οικονομίας. Παίρνουμε την πρωτοβουλία, ως Τοπικές Διοικήσεις εκ των μεγαλύτερων Περιφερειακών Τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, να σας αποστείλουμε την παρούσα επιστολή, προκειμένου να παρουσιάσουμε την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι λογιστές - φοροτεχνικοί και παράλληλα για να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις.

 Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Ο όγκος εργασίας των λογιστών-φοροτεχνικών λόγω της συνεχούς νομοθέτησης νέων διατάξεων, έχει αυξηθεί εκθετικά με αποτέλεσμα για να διεκπεραιώσουν τις νέες υποχρεώσεις και να τηρήσουν τις προθεσμίες, να μην έχουν πλέον χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Σε αυτό τον όγκο και ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο φορολογικών δηλώσεων έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε. για την αναδρομική προσαρμογή των επιχειρήσεων στα ηλεκτρονικά βιβλία από 01/01/2020 !

Όσο αφορά δε τις εισπράξεις, αυτές έχουν παγώσει και ο τεράστιος όγκος των νέων υποχρεώσεων δεν συνδέεται με αύξηση των εισοδημάτων. Τι αμοιβή άλλωστε να λάβουν από επιχείρηση που είναι «κλειστή» 3 μήνες και από εργαζόμενους που είναι σε αναστολή;

Επιπλέον όλων των άλλων με μελέτη ημερησίως 3 - 4 ωρών, ένα λογιστής παραμένει ημιμαθείς και δεν μπορεί να συμβουλέψει τους πελάτες του αν πρώτα δεν ελέγξει ότι έχει δημοσιευτεί κάποιο νέο ΦΕΚ.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο διάστημα η ασταμάτητη νομοθέτηση των νέων διατάξεων, οι ατελείωτες τροποποιήσεις τους, οι ασάφειες, η μη κωδικοποίησή τους, τα στενά χρονικά περιθώρια προσαρμογής που προβλέπουν και η έλλειψη της δυνατότητας μεταγενέστερων διορθώσεων, καθιστούν την καθημερινότητα αφόρητη, απελπιστική και αγχωτική.

Ο κυκεώνας των διατάξεων αυτών και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που προβλέπουν έχουν αυξήσει σε υπερβολικό βαθμό την «ηλεκτρονική» γραφειοκρατία! Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής :

1)            Οι Υπεύθυνες Δηλώσεις που υποβάλλουν οι εργοδότες μηνιαίως παρόλο που οι εργαζόμενοί τους παραμένουν σε αναστολή.

2)            Η Υπεύθυνη Δήλωση των Εκμισθωτών για την απώλεια του 40% των μισθωμάτων τους παρόλο που οι πληττόμενοι εργαζόμενοι και εργοδότες έχουν υποβάλλει ήδη αντίστοιχες Δηλώσεις.

3)            Η πρόσφατη αλλαγή στο Δώρο Πάσχα που θα κληθούν οι εργοδότες να υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση για τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτό για την περίοδο της αναστολής των εργαζομένων τους, τα οποία βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

4)            Οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις στα προγράμματα της Εισπρακτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ, της επιδότησης τόκων Β’ τριμήνου 2020, των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Λόγω των παραπάνω και σε συνδυασμό με το διαφορετικό περιεχόμενο μεταξύ προφορικών εξαγγελιών και των τελικών κειμένων των νομοθετημάτων, σας μεταφέρουμε τη δυσαρέσκεια των Λογιστών – Φοροτεχνικών και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που δε γίνουν οι ανάλογες διορθωτικές κινήσεις από τα Υπουργεία.

Ως οικονομολόγοι και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου που είστε, σας ζητάμε :

1)            Παράταση των τρεχουσών υποχρεώσεων (ΜΥΦ, φορολογικών δηλώσεων κ.ο.κ.) με τον καθορισμό ενός ρεαλιστικού προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση οι λογιστές φοροτεχνικοί να ανταποκριθούν στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώνονται καθημερινά.

2)            Άμεση κωδικοποίηση όλων των διατάξεων του τελευταίου τριμήνου.

3)            Τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων από 01/01/2021.

4)            Παροχή δυνατότητας τροποποιήσεων σε όλες τις Δηλώσεις που αφορούν διατάξεις κορωνοϊού, μετά τη λήξη των προθεσμιών.

5)            Την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του κλάδου.

6)            Τη συνέχιση της έκπτωσης του 25% των ασφαλιστικών μας εισφορών μέχρι 31/12/2020, χωρίς μείωση των συντάξιμων αποδοχών μας.

7)            Μη φορολόγηση των εκπτώσεων που λαμβάνουμε ως εισόδημα.

8)            Την εξάλειψη της ηλεκτρονικής «γραφειοκρατίας».

9)            Προσαρμογή των αποφάσεων των Υπουργείων σας στις προτάσεις των φορέων που βιώνουν τα προβλήματα καθημερινά, για να αποφεύγονται οι τεχνικές δυσκολίες υλοποίησης τους. Η ανακοίνωση της σύστασης τεχνικής ομάδας εργασίας, μεταξύ του Υπ. Εργασίας και του Επιμελητηρίου μας είναι μια καλή αρχή και ευελπιστούμε να συσταθούν αντίστοιχες επιτροπές και στα άλλα δύο Υπουργεία.

Παρακαλούμε όπως θεωρήσετε ότι οι Διοικήσεις των Τοπικών μας Επιμελητηρίων και τα καταξιωμένα μέλη μας, είναι στη διάθεσή σας για να παρέχουμε τις εξειδικευμένες γνώσεις μας, ώστε να ξεπεράσουμε όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Για το σκοπό αυτό αιτούμαστε την πραγματοποίηση συνάντησης το συντομότερο δυνατό, ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα πρόβλημα του κλάδου και να θέσουμε από κοινού ένα ρεαλιστικό πλαίσιο επίλυσής τους.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει:

"Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις: Με πολυάριθμα έγγραφα η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης κατέγραψε τα προβλήματα τόσο για τις εσφαλμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων, όσο και τις πολλαπλές δυσλειτουργίες, στις κατά περίπτωση πλατφόρμες που κλήθηκε ο κλάδος να εφαρμόσει, υλοποιώντας με υπευθυνότητα όλα τα μέτρα.

Κυρίως όμως η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., υπέβαλε εμπεριστατωμένες προτάσεις για την διόρθωση και θεραπεία όλων αυτών, ώστε η πορεία της υλοποίησης, να γίνει με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και χωρίς επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των Λογιστών - Φοροτεχνικών.

Δείχνοντας υπευθυνότητα και συνδικαλιστική ευθύνη για την έκτακτη αυτή κατάσταση που βρέθηκε η χώρα, και ενώ ζητούσαμε απεγνωσμένα να έχουμε στοιχειωδώς έστω και μία απάντηση σε κάποιο από όλα τα παραπάνω έγγραφα, τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης & Επενδύσεων) αλλά και η ΑΑΔΕ, αγνόησαν παντελώς όλα τα έγγραφα μας και άφησαν τον κλάδο όχι μόνο απροστάτευτο από πρόνοια υγειονομικών μέτρων, αλλά κυρίως τον “άφησαν να χτυπιέται καθημερινά” και να αναζητεί και να “λύνει γρίφους και παγίδες”, μαντεύοντας ποια είναι η βούληση του Νομοθέτη και της Διοίκησης (κοινώς “τι θέλει να πει ο ποιητής”).

Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες, ο κλάδος δέχεται ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση.

Επιπλέον, επιδεινώνεται η θέση του Λογιστή - Φοροτεχνικού, διότι έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων (σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν πρέπει να καθοριστεί αυθαίρετα), παράλληλα με τις ατελείωτες “πλατφόρμες”, έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά “κρεμάει” τον τελευταίο μήνα.

Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει “τον κόμπο στο χτένι” και τον κλάδο σε δικαιολογημένη νόμιμη αντίδραση σε μία εποχή μάλιστα όπου το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου υπολειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω της πανδημίας, γεγονός το οποίο συνεχίζει να δυσκολεύει τις καθημερινές εργασίες του κλάδου ακόμη και σήμερα.

Επειδή κατά συνέπεια με όλα τα παραπάνω εξαντλήσαμε όλα τα νόμιμα μέσα, και με πλήρη κατανόηση της δύσκολης θέσης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα και της ευθύνης που έχουν για να συμβάλλουν όλοι οι θεσμικοί φορείς,

Επειδή φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση διαλόγου και θεσμικής επικοινωνίας,

Επειδή τα όρια αντοχής δεν αφήνουν άλλα περιθώρια στην υπεράσπιση της αξιοπιστίας αφενός, και της επαγγελματικής μας επιβίωσης αφετέρου,

Καταγγέλλουμε την πρακτική αυτή και δηλώνουμε ότι:

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έλαβε ομόφωνα απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των Ενώσεων μας και καλεί τον κλάδο σε:

ΑΠΟΧΗ από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 (όλο το 24ωρο) ως εκδήλωση ψηφιακής - ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας των Λογιστών - Φοροτεχνικών

Παράλληλα καλούμε και ζητάμε να στηρίξουν και να ενισχύσουν την απόφαση μας που αποτελεί καθολικό αίτημα του κλάδου, οι θεσμικοί φορείς: η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και όλα τα Επιμελητήρια της Χώρας.

Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Ιουνίου σε κοινή συνεδρίαση την ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας και των οργάνων αυτής, για να καθοριστεί η περαιτέρω δράση και οι αναγκαίες ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Κλάδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News