Χανιά

Η ΕΛΜΕ Χανίων για τις σχολικές καθαρίστριες και τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Στα ψηφίσματα των προέδρων της ΕΛΜΕ σχετικά με τις σχολικές καθαρίστριες και τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών αναφέρεται η ΕΛΜΕ Χανίων ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών .

Αναλυτικά:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (6/6/20)

Για τις σχολικές καθαρίστριες

Η Γενική συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ ζητά τη μονιμοποίηση όλων των σημερινών και νέες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών/στών που θα καλύπτουν τις πραγματικές, αυξημένες ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρέθηκαν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας. Είναι γνωστό ότι εργάζονται για χρόνια με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις (συμβάσεις έργου), χωρίς τα ελάχιστα δικαιώματα (άδεια – ασθένεια) και μισθούς – ψίχουλα (150-300 ευρώ) που ανταποκρίνονται σε μέρος μόνο της πραγματικής εργασίας τους.  Οι συμβάσεις τους λήγουν την 30.6.2020 και θα βρεθούν πάλι στην ανασφάλεια ενώ ήδη έχει τεθεί ζήτημα για «εργολαβοποίηση» και της καθαριότητας των σχολείων προς ζημία των εργαζόμενων, του δήμου και του δημοσίου.

Η απλή ανανέωση των συμβάσεων για ένα χρόνο παρατείνει την ανασφάλεια, διαιωνίζει το πρόβλημα, συντηρεί «στο τραπέζι» τη λύση της εργολαβοποίησης. Η ένταξη των σημερινών σχολικών καθαριστριών/στών σε διαδικασίες διαγωνισμού οδηγεί τη πλειοψηφία τους σε απώλεια τη εργασίας (όπως αποδείχθηκε σε άλλες περιπτώσεις) μετά από 10 και 20 χρόνια δουλειάς με ψίχουλα.

Σήμερα:

  • Σε συνθήκες πανδημίας του κορωνοϊού,
  • Σε σχολεία όπου συνωστίζονται χιλιάδες νέοι μαθητές και εκπαιδευτικοί,
  • Με τα επίσημα πρωτόκολλα υγιεινής να απαιτούν σχολαστικό και διαρκή καθαρισμό όλων των σχολικών εγκαταστάσεων (όχι μόνο στο τέλος του ωραρίου και μόνο των αιθουσών για τις οποίες πληρώνονται οι καθαρίστριες).

Δεν αρκεί να εφευρίσκονται πρόσκαιρες, ανεπαρκείς λύσεις «εκ των ενόντων» και  πολύ περισσότερο να γίνουν απολύσεις ή να μη μονιμοποιούνται οι σχολικοί καθαριστές όταν αποδεικνύεται περίτρανα ότι καλύπτουν όχι μόνο πάγιες και διαρκείς αλλά ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ κοινωνικές ανάγκες προστασίας της υγείας μαθητών και διδασκόντων. Δεν αρκεί ο σημερινός αριθμός των σχολικών καθαριστών και πρέπει άμεσα να κινηθούν διαδικασίες πρόσληψης νέων.

   Η Γενική συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ ζητά από την κυβέρνηση :

  • Άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση όλων των σχολικών καθαριστριών/στών.
  • Την άμεση πρόσληψη και άλλων μόνιμων εργαζόμενων στο τομέα αυτό καθώς η νέα σχολική χρονιά, το φθινόπωρο, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται (κατά τους ειδικούς) είναι πολύ κοντά και η πρόληψη αποδείχθηκε ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης κρίσιμων, επικίνδυνων καταστάσεων όπως η πανδημία.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (6/6/20)

Για το άρθρο 55 του νόμου 4653/2020

Η Υπουργός Παιδείας στο Νόμο 4653/2020 «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις» με το άρθρο 55 τροποποίησε το Π.Δ 50/1996 ως εξής:

Άρθρο 55 Τροποποίηση του π.δ. 50/1996 (Α΄45) Στο άρθρο 13 του π.δ. 50/1996 (Α΄ 45) προστίθεται δεύτερη παράγραφος ως εξής:

«Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της προηγούμενης παραγράφου ισχύει τόσο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης όσο και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εντός της ίδιας περιοχής.».

Η τροποποίηση αυτή δημιούργησε έντονα προβλήματα λίγους μήνες αργότερα στις κρίσεις υπεραρίθμων καθώς συνάδελφοι με περισσότερα έτη προϋπηρεσίας από τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και συνάδελφοι που κατέχουν παλαιότερες οργανικές στα σχολεία από τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς κρίθηκαν υπεράριθμοι, γεγονός που οδηγεί του παλαιότερους συναδέλφους να αναζητούν νέα οργανική. Το πρόβλημα θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο στις υπεραριθμίες επί των λειτουργικών κενών. Οι παλαιότεροι συνάδελφοι θα αναγκαστούν να αναζητούν ωράριο σε γειτονικά ή και μακρινότερα σχολεία.

Μάλιστα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας 25894/E2/21-02-2020 διευκρινίζεται ότι: «οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί …… προτάσσονται και κατά τη διαδικασία μεταθέσεων και τοποθετήσεων εντός της ίδιας περιοχής, ενώ εξαιρούνται από την κρίση υπεραριθμίας.»

Ένα προνόμιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερες από μία φορές. Η προτεραιότητα ισχύει ήδη για μετάθεση από περιοχή σε περιοχή.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση αυτής της διάταξης (άρθρο 55, Νόμος 4653/2020), η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κεκτημένα δικαιώματα ετών - η παλαιότητα των συναδέλφων, τα μόρια δυσμενών συνθηκών που διασφαλίζουν την ισορροπία, την ισονομία και τη δικαιοσύνη.  

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια