Διαλυμένα πεζοδρόμια σε περιοχές των Χανίων - Μετ' εμποδίων η μετακίνηση των πεζών

Χανιά
Διαλυμένα πεζοδρόμια σε περιοχές των Χανίων - Μετ' εμποδίων η μετακίνηση των πεζών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μίνι «λίφτινγκ» σε δρόμους και πεζοδρόμια της πόλης

Επιεικώς απαράδεκτη είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων σε πολλές περιοχές της πόλης των Χανίων, ακόμη και έξω από σχολεία.

Οι πολίτες ζητούν το αυτονόητο, ενώ η απερχόμενη δημοτική Αρχή υπέγραψε χθες σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης που προβλέπει μίνι λίφτινγκ σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Στόχος της μελέτης είναι, όπως αναφέρει, να διευκολυνθεί η κίνηση των πεζών και κυρίως των μαθητών.

Το κόστος της μελέτης ανέρχεται σε περίπου 24 χιλιάδες ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους και ως χρόνος υλοποίησης της μελέτης ορίζονται οι 6 μήνες

«Ο Δήμος Χανίων, θέλοντας να επιλύσει τα διαχρονικά προβλήματα οδικής ασφάλειας και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στο κέντρο των Χανίων και των μαθητών στα σχολεία της πόλης, έχει εντοπίσει αρκετές προβληματικές διαμορφώσεις οδών και πεζοδρομίων στην πόλη, οι οποίες χρήζουν παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με την οποία γίνεται επίσης γνωστό ότι το κόστος της μελέτης ανέρχεται σε περίπου 24 χιλιάδες ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους και ως χρόνος υλοποίησης της μελέτης ορίζονται οι 6 μήνες.

Αντικείμενο της μελετητικής εταιρείας είναι να καθορίσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις και ταυτόχρονα να μεριμνήσει για να ληφθούν όλες οι άδειες που απαιτούνται προκειμένου αυτές οι παρεμβάσεις να υλοποιηθούν. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός παρέμβασης του Δήμου σε κεντρικές οδούς, στις οποίες αντικαταστάθηκε ο ασφαλτοτάπητας και έγιναν νέες διαγραμμίσεις. Πρόκειται για τις οδούς Αποκορώνου, Νεάρχου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Ηρώων Πολυτεχνείου. Προβλήματα, ωστόσο, εντοπίζονται σε πολλές ακόμη κεντρικές οδούς, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση των πεζοδρομίων.

Η εικόνα στη συμβολή των οδών Σφακιανάκη και Γρηγορίου Ε’ στα Χανιά, με μια κολόνα της ΔΕΗ τοποθετημένη επάνω στη ράμπα αναπήρων, είναι ενδεικτική του επιπέδου πρόσβασης πεζών και ατόμων με κινητικά προβλήματα σε πολλά σημεία της πόλης. Ακόμη και εκεί που τα πεζοδρόμια έχουν ανακατασκευαστεί, τεχνικά εμπόδια ή παράνομες συμπεριφορές ιδιωτών δυσχεραίνουν τη διέλευση. Κολόνες της ΔΕΗ και δέντρα σε απίστευτα σημεία, που αναγκάζουν τους πεζούς να κατεβαίνουν από τα πεζοδρόμια, συναντά κανείς σε δεκάδες οδούς, τόσο στο κέντρο όσο και περιαστικά.

Στην οδό Αναπαύσεως, έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χανίων, η πρόσβαση των μαθητών γίνεται από ένα πεζοδρόμιο το πλάτος του οποίου μετά βίας φτάνει τα 80 εκατοστά.

Στην οδό Μπουνιαλή, κάθετη των οδών Τζανακάκη και Αποκορώνου, η διέλευση αμαξιδίων κινητικά αναπήρων ή μητέρων με καροτσάκια είναι αδύνατη λόγω στενότητας των πεζοδρομίων, και σε άλλα σημεία λόγω κατάληψής τους από κάδους απορριμμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News