Χανιά

Τα Αστερούσια Όρη στο δίκτυο της UNESCO

Υπό διαμόρφωση η πρόταση για ένταξη της περιοχής στο Πρόγραμμα MaB/UNESCO

Με άπλετο ενδιαφέρον παρακολούθησαν όλοι οι συμμετέχοντες τις εργασίες της ημερίδας με θέμα “Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές - Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πρόταση ένταξης της περιοχής Αστερουσίων στο Δίκτυο MaB/UNESCO”, που πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου προχθές Τρίτη 26 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού της Παλιάς Ηλεκτρικής Αρχανών.

Οι παρευρισκόμενοι, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους πλέον ειδήμονες σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου “Διαμόρφωση και υποβολή πρότασης για την ένταξη της περιοχής των Αστερουσίων στο Δίκτυο περιοχών MaB/UNESCO”.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημείας/ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜaΒ της UNESCO “Άνθρωπος και Βιόσφαιρα” Μιχαήλ Σκούλλος, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα MaB, ανέλυσε ταυτόχρονα πώς λειτουργεί διεθνώς και αναφέρθηκε στους στόχους και τη διαχείριση των περιοχών MaB. Ο ίδιος ανέπτυξε το θέμα “Η ΕΑΑ ως εργαλείο για την καλλιέργεια της συμμετοχικής διαχείρισης - Ευκαιρίες και δυνατότητες για την περιοχή του ορεινού όγκου Αστερουσίων”.

Σε αναλυτική και σαφή παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής του ορεινού όγκου των Αστερουσίων, στο πλαίσιο της ένταξής της στο Δίκτυο Περιοχών “Άνθρωπος και Βιόσφαιρα” της UNESCO, προχώρησε η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου, παρουσιάζοντας το «Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής του ορεινού όγκου των Αστερουσίων, στο πλαίσιο της ένταξής της στο Δίκτυο Περιοχών “Άνθρωπος και Βιόσφαιρα” της UNESCO».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Χημείας/ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ της UNESCO “Άνθρωπος και Βιόσφαιρα” Μιχαήλ Σκούλλος, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα MaB, ανέλυσε ταυτόχρονα πώς λειτουργεί διεθνώς και αναφέρθηκε στους στόχους και τη διαχείριση των περιοχών MaB

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών σε προστατευόμενες περιοχές παρουσιάστηκαν από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Άννα Μαρτιμιανάκη, Μαρία Σφακιανάκη και Έλενα Φανιουδάκη, ενώ στη συνέχεια ο βιολόγος Τάσος Δημαλέξης ανέλυσε τον προς υποβολή φάκελο για την ένταξη της περιοχής του ορεινού όγκου Αστερουσίων στο πρόγραμμα MaB.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση του φυσιογνώστη MSc συμβούλου για ΠΕ και ΕΑΑ Βασίλη Ψαλλιδά, ο οποίος παρουσίασε τις περιβαλλοντικές δράσεις συμμετοχικής διαχείρισης για τον ορεινό όγκο Αστερουσίων. Τέλος, ο δρ. βιολόγος-ορνιθολόγος Μιχάλης Προμπονάς μίλησε για τις υπηρεσίες οικοσυστημάτων και το Δίκτυο Natura 2000, καθώς και τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές αξίες. Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του συντονιστή της εκδήλωσης, γενικού διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου (ΑΝΗ), Γιώργου Μαυρογιάννη, σε θέματα χρηματοδότησης, από την ΑΝΗ, έργων του ορεινού όγκου Αστερουσίων, καθώς και στη συμμετοχή τοπικών φορέων στην επιτροπή διαχείρισης του προγράμματος.

Συνδιοργανωτές ήταν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου “Διαμόρφωση και υποβολή πρότασης για την ένταξη της περιοχής των Αστερουσίων στο Δίκτυο Περιοχών MaB/UNESCO”. Απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE).

 

 

 

 

Σχόλια