Ο τελευταίος Εβραίος της Κρήτης, Ιωσήφ Βεντούρα, εξομολογείται στον Γ. Σαχίνη

Χανιά
Ο τελευταίος Εβραίος της Κρήτης, Ιωσήφ Βεντούρα, εξομολογείται στον Γ. Σαχίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπάνια εκ βαθέων συνέντευξη στην οποία καταγράφονται άγνωστες πτυχές από την ιστορία του νησιού μας

Η εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης βυθίστηκε το 1944 μέσα στο Τάναϊς. Το πλοίο που βυθίστηκε μεταξύ της Μήλου και της Σαντορίνης το 1944.

Ο Ιωσήφ Βεντούρα, περίπου τριών ετών, μαζί με την οικογένειά του είχαν φύγει νωρίτερα. Ένας Κρητικός, όπως λέει, τους έσωσε τη ζωή και έτσι βιώνοντας μέρες ταλαιπωρίας μέσα σε ένα καΐκι με χαρούπια έφυγαν πολύ πριν το Τάναϊς βυθίσει στη λήθη μια κοινωνία που στην Κρήτη έπαψε να υπάρχει.

Μιλώντας στις «Αντιθέσεις» και τον Γιώργο Σαχίνη ο Ιωσήφ Βεντούρα μίλησε για την οικογένειά του, την συνύπαρξη των κρητικών με τους εβραίους αλλά και το γεγονός ότι χρειάστηκε στην Αθήνα να χωριστούν ως οικογένεια, τα παιδιά μακριά από τους γονείς, αφού δωσίλογοι, για να μην τους προδώσουν, τους ζήτησαν ό,τι περιουσία είχαν.

Μεγάλωσε μέχρι που επανενώθηκε με την οικογένειά του με μια αγράμματη Χανιώτισσα, την Αθηνά Βαρβατάκη, που του συντήρησε την αγάπη για την Κρήτη και μέσα από τις μνήμες του έφερε στο φως στιγμές από το θρήνο που βίωσαν οι εβραίοι από τους Γερμανούς.

Ο άνθρωπος λέει είναι το πιο άγριο ζώο που σκοτώνει, όχι μόνο για να επιβιώσει όπως στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο αλλά και, για να επιβληθεί ή και να ευχαριστηθεί. Οι λέξεις του βγαίνουν με πόνο αλλά σιγουριά, εξηγώντας ότι πολλές προσωπικές πτυχές από το Ολοκαύτωμα μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστες.

Για την ιστορία του και την εβραϊκή κοινότητα ο Ιωσήφ Βεντούρα μίλησε στο Λύκειο Γαζίου, με τους μαθητές να συμμετέχουν σε μια εκδήλωση που κράτησε έντονο το ενδιαφέρον τους, ενταγμένο σε πρόγραμμα σύνδεσης της λογοτεχνίας με την ιστορία.

Ο Ιωσήφ Βεντούρα, ο μοναδικός επιζών εβραίος που γεννήθηκε στο νησί, διατηρώντας μια ψύχραιμη λογική και στάση, όπως λέει διατηρεί τις μνήμες του, όμως δεν ξεχνάει ό,τι ωμότητες μέχρι σήμερα καταγράφονται παντού, ακόμη και στο Ισραήλ, σε αιματοβαμμένα και εκεί εδάφη, που θα θυμίζουν ότι μόνο με αγάπη και ταπεινότητα, ο κόσμος δεν θα γυρίσει, όπως τόνισε, ποτέ ξανά πίσω σε μαύρες μέρες, σε μέρες που οι εβραίοι μέσα σε θαλάμους αερίων… ήξεραν ότι από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο, μάκραιναν μια λίστα θυμάτων που τιμωρούνταν επειδή και μόνο γεννήθηκαν εβραίοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News