Ψάχνουν λύσεις για την κυκλοφορία μετά την κατολίσθηση στο ύψος του Σταλού

Χανιά
Ψάχνουν λύσεις για την κυκλοφορία μετά την κατολίσθηση στο ύψος του Σταλού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έγγραφο από το Υπουργείο Υποδομών προς την Περιφέρεια για να καθαριστεί ο δρόμος

Εντολή στην Περιφέρεια Κρήτης να απομακρύνει τους τόνους της λάσπης που παραμένουν στην εθνική οδό Χανίων Κισάμου στο ύψος του Σταλού μετά τη μεγάλη κατολίσθηση, κρατώντας το δρόμο κλειστό, έδωσε το Υπουργείο Υποδομών.

Το σχετικό έγγραφο στάλθηκε το πρωί στην Περιφέρεια και άμεσα διαβιβάστηκε στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη. Η παρέμβαση κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολη λόγω της διαπιστωμένης ανάγκης αντιστήριξης της πλαγιάς και έτσι αναζητείται ο πιο ασφαλής τρόπος για τον καθαρισμό και το άνοιγμα του δρόμου.

Το έγγραφο φαίνεται να έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στην Περιφερειακή Αρχή που όλο το προηγούμενο διάστημα διεμήνυε ότι δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για το άνοιγμα του δρόμου, αν δεν δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της επικινδυνότητας στο σημείο της κατολίσθησης, ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα των διερχόμενων οδηγών. Τόσο ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης σε επίσκεψη του στα Χανιά όσο και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και ότι οι όποιες παρεμβάσεις από πλευράς περιφέρειας γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών της Κρήτης.

Πριν από μία εβδομάδα, κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών βρέθηκε στην Κρήτη για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι το μέγεθος του προβλήματος. Επρόκειτο στη συνέχεια να συντάξει σχετική έκθεση την οποία θα έστελνε στην Περιφέρεια υποδεικνύοντας την κατάλληλη λύση. Αυτό που τώρα καλούνται να πράξουν οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Χανίων, είναι να προχωρήσουν σε απομάκρυνση της λάσπης και των φερτών υλικών που έχουν καλύψει μεγάλο τμήμα του δρόμου και σε δεύτερη φάση να παρέμβουν έστω και με έργα προσωρινού χαρακτήρα, για να αποτρέψουν μια πιθανή νέα κατολίσθηση.

Την ίδια ώρα, η υπομονή κυρίως των επαγγελματιών οδηγών που αναγκάζονται να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα, σταδιακά εξαντλείται. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Χανίων Κισάμου διακόπτεται με ειδική σήμανση στον κόμβο του Γαλατά. Από εκεί και μέχρι τον κόμβο του Πλατανιά προωθείται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού η οποία παρουσιάζει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αντίστοιχα, για τους οδηγούς που κατευθύνονται από την Κίσσαμο και από την Παλαιόχωρα προς τα Χανιά, η κυκλοφορία εκτρέπεται μέσω του κόμβου Πλατανιά.

Το τμήμα Γαλατάς – Πλατανιάς παραμένει κλειστό από τις 2 Ιανουαρίου όταν μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις υποχώρησε τμήμα της πλαγιάς στο ύψος του Σταλού καλύπτοντας το ρεύμα κυκλοφορίας από Κίσαμο προς Χανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News