Απαράδεκτες εικόνες! Κτήριο… ερείπιο η Εφορία Χανίων

Χανιά
Απαράδεκτες εικόνες! Κτήριο… ερείπιο η Εφορία Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσφατη τεχνική έκθεση χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη και την ανατολική πλευρά του κτηρίου.

Σε ένα κτήριο που έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο, με σοβαρά στατικά προβλήματα και χωρίς κλιματισμό, εξακολουθεί να στεγάζεται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία των Χανίων. Αν και έχει χαρακτηριστεί ως σεισμόπληκτο και παρά τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, δεν έχει δεχτεί την παραμικρή παρέμβαση.

Την ίδια στιγμή, σε διαχωριστικά πάνελ γραφείων παραμένει ο αμίαντος, η φθαρμένη οροφή περιέχει διαπιστωμένα ίνες επικίνδυνες για την υγεία, ενώ “κερασάκι στην τούρτα” αποτελεί η πρόσφατη τεχνική έκθεση η οποία χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη και την ανατολική πλευρά του κτηρίου.

Μάλιστα, η διεύθυνση της ΔΟΥ Χανίων προχώρησε ήδη σε αποκλεισμό της ανατολικής πλευράς για λόγους ασφαλείας.

Ταυτόχρονα αναζητείται ο φορέας που θα προχωρήσει στις εργασίες αποκατάστασης και ο οποίος, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να είναι είτε ο Δήμος Χανίων, είτε η Περιφερειακή Ενότητα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εφοριακών Υπαλλήλων Χανίων-Ρεθύμνου κ. Ιωάννα Μπερτσουλάκη, «ελήφθησαν μέτρα για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο τμήμα του κτηρίου είχε υποστεί ζημιά από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό και από τότε είναι συχνές οι αποκολλήσεις, τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική πλευρά».

Με εξαίρεση το ισόγειο και τον 1ο όροφο, στο υπόλοιπο κτήριο η εικόνα χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτη: φθορές εμφανείς, ρωγμές, παράθυρα που δεν έχουν αντικατασταθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, ψευδοροφές και διαχωριστικά πάνελ με ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία υλικά. «Δεν είναι συνθήκες εργασίας αυτές. Δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε υπηρεσίες σε ένα κτήριο που για σαράντα ολόκληρα χρόνια δεν έχει συντηρηθεί», υπογράμμισε η κ. Μπερτσουλάκη, σημειώνοντας ότι στα υπόγεια του κτηρίου, που είναι γεμάτα από ατακτοποίητο αρχειακό υλικό, δεν υπάρχουν καν μέτρα πυρασφάλειας.

Η μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει στο κτήριο, κι αυτή με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων ετών από την ημέρα έναρξής της, είναι η αποκατάσταση της πρόσοψης, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επικίνδυνα υλικά στην οροφή

Ήταν Μάρτιος του 2017 όταν έκθεση του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” αποκάλυπτε ότι τα διαχωριστικά πάνελ γραφείων της εφορίας Χανίων περιέχουν αμίαντο, ενώ ακόμη πιο επικίνδυνες για την υγεία ίνες, όταν αυτές εισπνέονται, βρίσκονται στη φθαρμένη ψευδοροφή του κτηρίου. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την απομάκρυνση και αντικατάστασή τους. Η πρόεδρος των εφοριακών υπαλλήλων Χανίων-Ρεθύμνου, κ. Μπερτσουλάκη, τόνισε στη “Ν.Κ.” ότι μετά από τόσα χρόνια έχει εξαντληθεί και η υπομονή των εργαζομένων. «Δουλεύουμε σε ένα χώρο που υπάρχει αμίαντος, τα παράθυρα του 2ου και του 3ου ορόφου είναι σπασμένα και έχουμε αναγκαστεί να βάζουμε μονωτικές ταινίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι σε πολλά γραφεία της εφορίας Χανίων έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνθήκες καύσωνα υπό τις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν, όταν ο κλιματισμός τίθεται εκτός λειτουργίας. Σε ορισμένα γραφεία έχουν μπει κλιματιστικά, όμως σύμφωνα με την κ. Μπερτσουλάκη «είναι και αυτό μια έξτρα δαπάνη».

Στην έκτακτη γενική τους συνέλευση οι εφοριακοί υπάλληλοι των Χανίων αποφάσισαν να διατυπώσουν εκ νέου το πάγιο αίτημά τους για μετεγκατάσταση της εφορίας σε κτήριο ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή των Μουρνιών. Μέχρι τότε, όμως, θέτουν επιτακτικά το θέμα της άρσης της επικινδυνότητας του κτηρίου, ζητώντας πρωτίστως να απομακρυνθούν ο αμίαντος και οι επικίνδυνες ψευδοροφές και να αποκατασταθεί η στατική του επάρκεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News