Κρήτη

Εξαφανίζονται ακτές στα Χανιά

Μεγάλο μέρος της επιφάνειάς τους χάνουν οι παραλίες στο νομό Χανίων και τη δυτική Κρήτη εξαιτίας της διάβρωσης, όπως προκύπτει από μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Οι ακτές από τα Χανιά έως το Κολυμπάρι στον κόλπο των Χανίων έχουν χάσει μεγάλο μέρος της άμμου εξαιτίας του κυματισμού και η θάλασσα πλησιάζει τα πρώτα κτήρια στην ακτή.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, παράκτια προστατευτικά έργα όπως λιμενίσκοι, πρόβολοι και κυματοθραύστες είχαν μελετηθεί με ελλειμματικές μετρήσεις για τον κυματισμό, με αποτέλεσμα, όταν μετά την κατασκευή τους, αντί να προστατεύουν την αμμώδη παραλία, να προξενούν αυξημένη διάβρωση σε όμορες περιοχές.

Αυτοψία στις ακτές που χάνονται θα πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί κλιμάκιο μηχανικών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια κλειστής υπηρεσιακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες.

Οι ζημιές

Αφορμή για την πραγματοποίηση της σύσκεψης στάθηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν για μια ακόμα φορά στην παραλιακή ζώνη του Κολυμβαρίου από την έντονη κακοκαιρία της Πέμπτης.

Η θάλασσα έφτασε μέχρι την ακτή παρασύροντας τοιχίο από αυλή κατοικίας, ενώ στον «αέρα», καθώς υπάρχει εκτεταμένη διάβρωση, είναι πολλά οικήματα, κυρίως επιχειρήσεις, καθώς και τμήμα του δρόμου μπροστά από αυτές.

Μάλιστα η διάβρωση έχει φτάσει μέχρι και την παραλία του Ταυρωνίτη, όπου έχει χαθεί μεγάλο κομμάτι της παραλίας και έχει παρασυρθεί μέρος του παραλιακού δρόμου.

Σύμφωνα με μελέτες, «ένοχος» για την εικόνα που υπάρχει είναι ο λιμενίσκος του Κολυμβαρίου, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 και αντί να προστατεύει την περιοχή δημιουργεί ρεύματα και κίνηση των νερών προς την παράκτια ζώνη.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες για θωράκιση της ακτής με την πόντιση στη θάλασσα ειδικών μπλοκ αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές, με αποτέλεσμα ο Δήμος Πλατανιά, όπου διοικητικά ανήκει η περιοχή, να ζητά την άμεση εκπόνηση μελέτης που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Σχόλια