default-image

ΕΛΑΣ: Στη μάχη χωρίς... "όπλα"

Κρήτη
ΕΛΑΣ: Στη μάχη χωρίς... "όπλα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα όριά τους βρίσκονται οι αστυνομικοί στην Κρήτη, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Οι ελλείψεις προσωπικού και σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και η οικονομική εξαθλίωση στην οποία οδηγούνται από τις συνεχείς μειώσεις των μισθών τους κάνουν την καθημερινή μάχη που δίνουν για να πατάξουν την εγκληματικότητα άνιση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Θανάση Μπαλαμούτη, η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου είναι μια από τις πιο προβληματικές σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό, κατά την άποψή του, οφείλεται στη συσσώρευση πολλών προβλημάτων, για τα οποία κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, καθώς κάποιοι πάνω από όλα έβαζαν το προσωπικό όφελος.


Ωράριο

Όλα αυτά τα χρόνια αυτό που βασανίζει πιο πολύ τους αστυνομικούς, ανεξαρτήτως βαθμού είναι το εργασιακό πρόβλημα. Από το 1982 έχει θεσπιστεί νομοθετικά η εφαρμογή πενθήμερης εργασίας και για τους αστυνομικούς. Εντούτοις αυτό δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Όπως διατείνονται, εργάζονται τουλάχιστον 6 ημέρες την εβδομάδα και πολλές φορές η διοίκηση τούς αναγκάζει να εργάζονται και 7 ημέρες την εβδομάδα ασταμάτητα με αποτέλεσμα την καταπόνησή τους, ενώ παράλληλα τους οφείλονται αρκετές ημέρες ανάπαυσης. Το ζήτημα του ωραρίου εργασίας και των ημερών ανάπαυσης έχει συζητηθεί πολλές φορές, αλλά καταστρατηγείται συστηματικά από την υπηρεσία.


Θέτουν επιπλέον και το ζήτημα της μη σωστής κατανομής δυνάμεων για την κάλυψη των αστυνομικών αναγκών, που αυξάνει το πρόβλημα. Πολλοί εργάζονται εβδομαδιαίως ακόμη και 56 ώρες χωρίς την απαραίτητη ανάπαυση και ξεσπούν λέγοντας ότι η διοίκηση αυθαιρετεί στην εφαρμογή του ωραρίου και στη μη χορήγηση της ημερήσαις ανάπαυσης.


Λειψανδρία

Η λειψανδρία είναι ένα από τα προβλήματα που μαστίζουν την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου με αποτέλεσμα να προκαλείται προβλήματα διαχείρισης και αποτελεσματικότητας. Οι υπηρετούντες όλων των βαθμών στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου είναι λιγότεροι κατά 170 άτομα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. «Μιλάμε για το χαμηλόβαθμο προσωπικό, δηλαδή αστυνομικούς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον πολίτη και είναι επιφορτισμένοι με την αστυνόμευση, διότι στα ανώτερα κλιμάκια είναι υπερπλήρεις».


«Οι διάφορες ομάδες, που συστήθηκαν την τελευταία δεκαετία, δημιούργησαν πολυδιάσπαση στο αστυνομικό έργο», αναφέρουν οι αστυνομικοί που βιώνουν τα προβλήματα καθημερινά. Αυτές οι ομάδες δημιουργήθηκαν με το υπάρχον προσωπικό. Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., το Τμήμα Μεταγωγών, η ΟΠΚΕ, ο ΒΟΑΚ, όλες αυτές οι υπηρεσίες, δημιουργήθηκαν στερώντας προσωπικό από το Β' Αστυνομικό Τμήμα, από το Α' Αστυνομικό Τμήμα και από το Τμήμα Τροχαίας, αποδυναμώνοντάς τα ακόμη περισσότερο. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την απασχόληση του προσωπικού σε καθημερινή βάση στα δικαστήρια, σε μέτρα τάξης, στα γήπεδα, στη φρούρηση διαφόρων εξεταστικών κέντρων, στη συνδρομή στις πανελλαδικές, στις εκλογές, σε επιδόσεις κλήσεων και άλλα. Για παράδειγμα, μόνο για τις επιδόσεις κλήσεων, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στο Ηράκλειο απασχολούνται 6-8 αστυνομικοί ημερησίως.


Η ακαταλληλότητα των υπηρεσιακών οχημάτων είναι ένα ακόμη θέμα πρώτης προτεραιότητας διότι συνδέεται με την ασφάλεια τόσο του αστυνομικού όσο και του πολίτη. Τα υπηρεσιακά οχήματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, σύμφωνα με όσους τα χρησιμοποιούν καθημερινά, είναι πεπαλαιωμένα και δεν πληρούν κανέναν όρο ασφαλούς οδήγησης. Είναι πέραν της πενταετίας και έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και αυτό διότι πολλά από αυτά δουλεύουν σε 24ωρη βάση.


"Ψαλίδι" στις δαπάνες


Οι αστυνομικοί, μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς, έχουν επιφορτιστεί με τη συντήρηση των οχημάτων αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Όπως καταγγέλλουν, υπάρχει πλήρης αδιαφορία από τις κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών με αποτέλεσμα η έγκριση των δαπανών να καθυστερεί και όταν πραγματοποιείται να είναι μειωμένη έως και 50%, με αποτέλεσμα τα οχήματα να μην είναι δυνατό να επισκευαστούν. Όμως, κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, όπως τονίζουν, να ακινητοποιήσει τα οχήματα, που είναι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών, οι οποίοι πάμπολλες φορές το έχουν επισημάνει, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, γεγονός που επιβεβαιώνει και η Ένωση Αξιωματικών στον νησί.


Πεπαλαιωμένα οχήματα


«Η υλικοτεχνική υποδομή είναι πεπαλαιωμένη», επαναλαμβάνει η Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη. «Τα περιπολικά έχουν εξαντλήσει στην πλειονότητά τους τα όριά τους. Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο να έχουμε φθορές και ζημιές και να μη συμφέρει να τις διορθώσουμε. Το τελευταίο διάστημα λύσαμε κάπως το πρόβλημα με τα καύσιμα, αλλά με τα οχήματα η κατάσταση είναι οριακή. Βρήκαν κονδύλια, αλλά επειδή τα χρήματα καθυστερούν μετά βίας βρίσκουμε πρατήρια να βάλουμε καύσιμα να τροφοδοτηθούν τα περιπολικά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κρήτης Χαρίδημος Φραγκομιχελάκης.


ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News