default-image

Ηράκλειο-Μαλεβίζι: Κατατέθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές για τον ΒΟΑΚ - Οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις…

Κρήτη
Ηράκλειο-Μαλεβίζι: Κατατέθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές για τον ΒΟΑΚ - Οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου να έχουν καταθέσει ταυτόχρονα, στις 6 Ιουνίου, τις 2 προσφυγές στο ΣτΕ για τον ΒΟΑΚ, η διαπαραταξιακή επιτροπή της Λότζιας πιάνει δουλειά, οργανώνοντας τις επόμενες κινήσεις...

Τις επόμενες κινήσεις τους, μέσω της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συσταθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συνεδριάσει μάλιστα το μεσημέρι της Παρασκευής 9 Ιουνίου, οργανώνουν τώρα στον Δήμο Ηρακλείου μετά την κατάθεση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας απόφασης κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το έργο “Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ): τμήμα Χανιά-Ηράκλειο”, ως προς την ενσωμάτωση των υφιστάμενων υποτμημάτων των παρακάμψεων Χανίων- Ρεθύμνου- Ηρακλείου του ΒΟΑΚ.

Η προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου κατατέθηκε στην εκπνοή της σχετικής προθεσμίας στις 6 Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η αντίστοιχη προσφυγή του Δήμου Μαλεβιζίου.

Ουσιαστικά ταυτόχρονα κατατέθηκαν οι δύο προσφυγές (ή αιτήσεις ακύρωσης, όπως είναι κατά το απολύτως ορθόν ο σχετικός νομικός όρος) των δύο γειτονικών δήμων για το ΒΟΑΚ, αλλά από διαφορετικά αλλά εξίσου εξειδικευμένα σε τέτοια ζητήματα νομικά γραφεία, που εδρεύουν στην Αθήνα. Η μεν προσφυγή του Δήμου Ηρακλείου κατατέθηκε στο ΣτΕ από τον γνωστό δικηγόρο Θανάση Ξηρό, ενώ η δε προσφυγή του Δήμου Μαλεβιζίου κατατέθηκε από τον δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, βασικό εταίρο της δικηγορικής εταιρείας με την επωνυμία “Απ. Παπακωνσταντίνου - Ν.Κ. Χλέπας και Συνεργάτες”. Και στις δύο περιπτώσεις η ανάθεση στους εν λόγω εξειδικευμένους νομικούς των Αθηνών έγινε με ποσά κάτω των 4.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι προσφυγές των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου μπορεί να έχουν διαφορές μέσα στα πολυσέλιδα κείμενα ως προς τις λεπτομέρειες, αλλά επί της ουσίας έχουν την ίδια βάση. Οι δύο Δήμοι ζητούν να υιοθετηθούν τα αιτήματά τους για εν μέρει έστω υπογειοποίηση του νέου ΒΟΑΚ κατά μήκος της λεγόμενης παράκαμψης Ηρακλείου.

Η υπογειοποίηση δε θα απαιτήσει ιδιαίτερα πολύπλοκα έργα από τεχνικής πλευράς, δεν πρόκειται δηλαδή να σκαφτούν σήραγγες κανονικές, αλλά ουσιαστικά θα σκεπαστεί ο ΒΟΑΚ σε ένα μήκος εκατοντάδων μέτρων ανά περίπτωση σε στοχευμένα επιλεγμένα σημεία, στα οποία παρουσιάζει μια κατάλληλη κλίση βύθισης ή έχει εκατέρωθεν ορύγματα.

Το κόστος δεν είναι εξάλλου απαγορευτικό, για τον Δήμο Ηρακλείου έχει εκτιμηθεί σε ένα ποσό της τάξης 100-120 εκατομμυρίων ευρώ το πολύ, ενώ με τον τρόπο αυτό αφενός θα εξαλειφθεί η αντι-αναπτυξιακή εικόνα διχοτόμησης των οικιστικών συγκροτημάτων σε Βορρά-Νότο με διαχωρισμό από τον αυτοκινητόδρομο, και αφετέρου θα εξασφαλιστούν υπερπολύτιμοι κοινόχρηστοι χώροι πολλών στρεμμάτων, που μπορούν να αξιοποιηθούν με τη δημιουργία πάρκων, πνευμόνων πρασίνου, γηπέδων, χώρων αναψυχής κ.λπ.

Το αίτημα φαντάζει δίκαιο και για τους δύο Δήμους, ιδίως από τη στιγμή που ανάλογες υπογειοποιήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη ή προωθούνται σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Αθήνα και η Πάτρα!

“Πάτημα” και σημαντικές τυπικές παραλείψεις

Σε ό,τι αφορά το πολυσέλιδο κείμενο της προσφυγής του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με καλά ενημερωμένους νομικούς κύκλους, η νομική τεκμηρίωση εδράζεται και σε ζητήματα ουσίας, αλλά και σε τυπικής φύσεως ζητήματα. Σε ζητήματα, εν προκειμένω, τα οποία αφορούν σε ακραίες μάλιστα τυπικές παραλείψεις από πλευράς υπουργείου Υποδομών, και οι οποίες εγείρουν σοβαρό “πάτημα” -έρεισμα για τη δικαίωση του Δήμου Ηρακλείου από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Βεβαίως για όλα αυτά υπάρχει ακόμα πολύς καιρός, μιας και η προσφυγή έχει πολύ χρόνο μπροστά για να συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, το ενδιαφέρον στρέφεται στην κινητοποίηση και διεκδίκηση σε πολιτικό επίπεδο που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται συστηματικά προσεχώς.

Η ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για να χειριστεί το κεφαλαιώδες αυτό θέμα στρώνεται πλέον στη δουλειά. Ήδη μάλιστα, με πρωτοβουλία του νομικού και επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδη Κουκιαδάκη, που ήταν εξάλλου και εκείνος που κυνήγησε και πίεσε εξαρχής για το όλο θέμα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τις 2 σήμερα το μεσημέρι.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί η προετοιμασία-οργάνωση δύο παράλληλων διαδικασιών:

- Μια ευρεία συνάντηση με όλους τους τοπικούς θεσμικούς φορείς.

- Συναντήσεις με τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς, τόσο τώρα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο βεβαίως και μετεκλογικά.

Αν και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη κάθοδό του εδώ δεν κατέστη δυνατό να γίνει μια τέτοια συζήτηση λόγω του ότι το σχετικό αίτημα τέθηκε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή (η περιοδεία Μητσοτάκη συνέπεσε ουσιαστικά με την απόφαση σύστασης της διαπαραταξιακής επιτροπής, οπότε δεν υπήρχε χρόνος να προετοιμαστεί και να ζητηθεί εγκαίρως μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη), αυτό αναμένεται να επιδιωχθεί με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, που θα βρεθούν προεκλογικά τις επόμενες ημέρες στο Ηράκλειο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News