Ζητά πίσω τις συντάξεις: Αναδρομικός… «εφιάλτης» από τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου

Κρήτη
Ζητά πίσω τις συντάξεις: Αναδρομικός… «εφιάλτης» από τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι fast track διαδικασίες οδήγησαν σε λάθος στον υπολογισμό της σύνταξης Ηρακλειώτη, από τον οποίο ζητά τώρα ο Φορέας να επιστρέψει 17.000 ευρώ για τα οποία έχει πληρώσει φόρο - Στην ίδια μοίρα άλλοι τέσσερις άνθρωποι, που μετά το ταμείο… αναγνωρίστηκε λάθος και τους καλούν να το πληρώσουν

Δεκαεφτά χιλιάδες ευρώ ζητά πίσω από συνταξιούχο μάγειρα από το Ηράκλειο ο ΕΦΚΑ, γιατί λόγω λάθους του απονεμήθηκε μεγαλύτερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά δικαιούτο! Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση στο Ηράκλειο, όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, καθώς και άλλοι άνθρωποι που βρήκαν στη σύνταξη τα τελευταία 2-5 χρόνια αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι δυσλειτουργίες αυτές αντιμετωπίζονται με διορισμούς και προσλήψεις προσωπικού σε οργανώσεις όπως τον ΕΦΚΑ, ώστε πιθανά τέτοια λάθη να μετριαστούν ή να εξαλειφθούν ολοσχερώς. Ειδικότερα, ένα πάγιο πρόβλημα των ανθρώπων που βγαίνουν στη σύνταξη είναι η καθυστέρηση πληρωμής της. Όπως κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει οι ειδικοί, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένας κραταιός ΕΦΚΑ, του οποίου ωστόσο τα συστατικά μέρη είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Το αποτέλεσμα είναι η πληρωμή της σύνταξης να καθυστερεί δραματικά.

Φαίνεται όμως πως το πρόβλημα αυτό δεν είναι το μοναδικό, καθώς υπάρχουν συνταξιούχοι από τους οποίους ο ΕΦΚΑ ζητάει πίσω ένα σημαντικό μέρος των εισοδημάτων του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι 5 πρόσφατοι συνταξιούχοι, εκ των οποίων τρεις ήταν μάγειρες και δύο σερβιτόροι από το Ηράκλειο Κρήτης, από τους οποίους ο ΕΦΚΑ ζητάει πίσω ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών του ν. Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, «είναι άνθρωποι που τους ζητούν να καταθέσουν ένα χρηματικό ποσό γιατί πήραν μεγαλύτερη σύνταξη από την αρμόζουσα. Είναι άνθρωποι που έχουν βγει στη σύνταξη τα τελευταία 2-5 χρόνια».

Ουσιαστικά, βγήκαν στη σύνταξη και το χρηματικό ποσό που λαμβάνουν ως μηνιαία σύνταξη είναι περισσότερο από αυτή που πραγματικά δικαιούνται. Μάλιστα, το ποσό που καλούνται να επιστρέψουν είναι αρκετά μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές και καθημερινές ανάγκες ενός μεσαίου νοικοκυριού. Αρκεί να αναφερθεί πως από ένα εκ των μαγείρων ζητούν να επιστρέψει 17.000 ευρώ, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, που δε συγκεντρώνεται εύκολα.

«Έχουν φορολογηθεί γι’ αυτά τα χρήματα»

Το πρόβλημα είναι πως οι συνταξιούχοι έχουν βγει στη σύνταξη και έχουν φορολογηθεί για το ποσό που έχουν λάβει. Βγαίνουν ζημιωμένοι ουσιαστικά, αφού ούτε το ποσό που θα επιστρέψουν δε διαγράφεται, ούτε τον φόρο που πλήρωσαν δε θα τους επιστρέψουν οι συνταξιοδοτικοί μηχανισμοί.

«Είναι άνθρωποι που βγήκαν την ώρα που έπρεπε στη σύνταξη και για να δείξει ο κ. Χατζηδάκης πως οι συντάξεις βγαίνουν πιο νωρίς, τώρα αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό. Ρωτάει κάποιος πώς θα το συγκεντρώσουν; Έχει αναρωτηθεί ο κ. Χατζηδάκης για τις ανάγκες των συνταξιούχων; Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φορολογηθεί κανονικά για τις συντάξεις του και τώρα βγαίνουν ζημιωμένοι. Αναρωτιέται ο κ. Χατζηδάκης πού θα βρεθούν 17.000 ευρώ από συνταξιούχο; Οι άνθρωποι πλήρωναν την αξία του φόρου στη βάση της μηνιαίας συνταξιοδοτικής πληρωμής που λάμβαναν», τόνισε ο κ. Μωυσάκης.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους συνταξιούχους αυτούς, με τον κ. Μωυσάκη να κάνει σαφές πως τέτοιες τακτικές που ακολουθεί η Πολιτεία είναι απαράδεκτες. Όπως είπε, «αυτό που παρακολουθούμε είναι τακτικές απαράδεκτες. Οι συντάξεις βγήκαν νωρίτερα, μέσα στο εξάμηνο, με σκοπό η εκάστοτε κυβέρνηση να φανεί αντάξια των προσδοκιών των συνταξιούχων. Στον ψηφοθηρικό βωμό και στον βωμό των ΜΜΕ να δείξουν οι κυβερνήσεις ότι οι συντάξεις αποδίδονται πιο σύντομα, έχουμε μια κατάσταση που δημιουργεί ανησυχία στους συνταξιούχους. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να γίνουν προσλήψεις και διορισμοί στον ΕΦΚΑ, ώστε να αποφευχθούν τέτοια σφάλματα εκ νέου στο μέλλον».

«Πολλά λάθη με τις fast track συντάξεις»

Παρέμβαση για το ζήτημα αυτό έκανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου Γιώργος Λενακάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «τέτοια φαινόμενα επιστροφής μέρους του ποσού της σύνταξης αφορούν τις fast track. Ουσιαστικά, ο δικαιούχος έχει δώσει τα απαραίτητα έγγραφα στον ΕΦΚΑ και μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκαν ελλείψεις κάποιων εγγράφων και το ποσό της σύνταξης θεωρήθηκε μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Οι μηχανισμοί ελέγχουν και αφού διαπιστωθούν τα κενά στα έγγραφα κατά τη συνταξιοδότηση, ζητούν πίσω τη διαφορά του ποσού. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως, όπως το κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών, των πολυεθνικών κ.λπ., έτσι πρέπει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις των συνταξιούχων. Δικαιούμαστε κι εμείς ένα καλύτερο μέλλον και έχουμε εργαστεί 30-40 χρόνια».

Είναι άξιο αναφοράς πως την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με την παρουσία εκπροσώπων των συνταξιοδοτικών οργανώσεων και ειδικών που θα αναφερθούν σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους συνταξιούχους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News