Κάπνισμα: Ανησυχητικά τα ποσοστά αποτυχίας διακοπής (vid)

Κρήτη
Κάπνισμα: Ανησυχητικά τα ποσοστά αποτυχίας διακοπής (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει και την χώρα μας είναι το κάπνισμα και οι θανατηφόρες επιπτώσεις του, καθώς τα ποσοστά των καπνιστών είναι σταθερά αυξημένα. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο αυτή η σύγχρονη και θανατηφόρα μάστιγα, ενώ την ίδια στιγμή καπνιστές συμβουλεύουν τους συμπολίτες τους, να μην πέσουν στη «παγίδα» του τσιγάρου
  • Κάπνισμα, μια μάστιγα που «σκοτώνει» εκατομμύρια ανθρώπους
  • Το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων
  • Κάπνισμα: Μία συνήθεια που αφήνει πίσω εκατομμύρια νεκρούς
  • Αποκαρδιωτικά τα ποσοστά για την διακοπή του καπνίσματος
  • Λύση να πουν όχι στο κάπνισμα οι νεότερες ηλικίες
  • Μια μάστιγα που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο αποτελεί το κάπνισμα, ένα διαχρονικό πρόβλημα με τις επιπτώσεις του να είναι αισθητές και στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2020 το 42% των Ελλήνων κάνει χρήση καπνικών προϊόντων και το 17% είναι πρώην καπνιστές, ποσοστά πολύ υψηλότερα από αυτά των Ευρωπαίων που είναι 22% και 27% αντίστοιχα.

    Πολλοί είναι οι καπνιστές που δεν έχουν καταφέρει να κόψουν αυτή την κακή συνήθεια, και δυστυχώς το τσιγάρο αποτελεί για πολλά χρόνια μέρος της καθημερινότητάς τους.

    Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, καθώς τα ποσοστά μιας επιτυχημένης διακοπής του καπνίσματος είναι αρκετά χαμηλά, μόλις στο 3-5%, όταν γίνεται με ατομική και μόνο προσπάθεια. Τα ποσοστά αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά ακόμη κι όταν υπάρχει ιατρικός λόγος που επιβάλλει τη διακοπή καπνίσματος, καθώς αγγίζουν μόλις το 14%.

    Ωστόσο, καπνιστές συμβουλεύουν τους συμπολίτες τους που δεν έχουν καπνίζουν να μην επιχειρήσουν καν να το δοκιμάσουν, καθώς είναι πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν και αυτοί στον εθισμό του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News