Ανανέωση ή «στασίδι»; - «Κομμένα και ραμμένα» ψηφοδέλτια στην Κρήτη για ολίγους!

Κρήτη
Ανανέωση ή «στασίδι»; - «Κομμένα και ραμμένα» ψηφοδέλτια στην Κρήτη για ολίγους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια πρώτη επισκόπηση θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του νησιού από τις κάλπες της 21ης Μαΐου δεν αναμένεται μεγαλύτερη του 30% - Η ενδεχόμενη διατήρηση του 70% των εδρών της Κρήτης με ίδια πρόσωπα αποκαλύπτει τις «στημένες» λίστες ακόμη και στην απλή αναλογική

Κανένα κόμμα δεν κατέρχεται στον εκλογικό στίβο για να μην κερδίσει! Ο σχηματισμός ενός κόμματος έχει πάντοτε το ίδιο κίνητρο σε μια σύγχρονη Δημοκρατία. Να αναμετρηθεί με τα άλλα και να κατορθώσει να φτάσει στην εξουσία. Σε κάποιες περιπτώσεις, βεβαίως, η προσέγγιση της εξουσίας μπορεί να γίνει μέσω συνεργασιών, αν οι δυνάμεις ενός κόμματος δεν είναι αρκετές για να διεκδικήσει να φτάσει μόνο του ως εκεί!

Το ίδιο ισχύει και για τους υποψηφίους. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις σε ψηφοδέλτια πρώτης γραμμής που οι υποψήφιοί τους δεν κυνηγούν την εκλογή τους. Άλλοι “δεμένοι στο άρμα” κάποιου άλλου υποψηφίου και κάποιοι ισχυροί, διαμορφώνοντας το ψηφοδέλτιο με τέτοιο τρόπο που θα τους εξασφαλίσει σίγουρη εκλογή χωρίς τρέξιμο και αγωνία! Στην πραγματικότητα δημιουργούν συνθήκες υποψηφίων που θα τρέχουν για εκείνους, φέρνοντάς τους τον δεύτερο σταυρό! Αυτή η παραδοχή δεν είναι μόνο φαινόμενο ενός κόμματος! Αν ανατρέξει κάποιος στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων σε όλη την Κρήτη, θα παρατηρήσει ότι το σύστημα της δισταυρίας το παίζουν όλοι για το τζακ-ποτ της Κυριακής! Ωστόσο, ποιοι στο τέλος θα είναι οι ωφελημένοι; Κυρίως εκείνοι που είναι ήδη βουλευτές και εκ νέου υποψήφιοι, καθώς έχουν και την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητα και τη διεισδυτικότητα σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

Με μια τέτοια παραδοχή θα μπορούσε εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα, πρώιμο μεν αλλά καθόλου αβάσιμο, ότι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στην Κρήτη μετά την Κυριακή δε θα είναι γενναία σε ποσοστό, αν ληφθεί υπόψη ότι η ανανέωση προσώπου στο ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου γίνεται αναγκαστικά μετά την αποχώρηση Κεγκέρογλου.

Στην πολυεδρική του Ηρακλείου, η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν ποντάρει πολύ στους “νεροκουβαλητές” εκείνων που είχαν εκλεγεί το 2019. Παρά το γεγονός ότι στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο υπήρξαν αρκετές νέες προσθήκες προσώπων, στην πραγματικότητα πρόκειται για υποψηφίους που τρέχουν να εξασφαλίσουν μέσα από τη δική τους δεξαμενή τον δεύτερο σταυρό συγκεκριμένου υποψηφίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η κάλπη να φέρει ανανέωση στο τελικό αποτέλεσμα, που σκοπός του συστήματος της δισταυρίας είναι να ανακόψει κάτι τέτοιο, όπως όλα δείχνουν. Όμως η κάλπη είναι κάλπη.

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η ανανέωση προσώπων σε σχέση με το 2019 είναι ακόμη μικρότερη από εκείνη που η Ν.Δ. έκανε το νέο της ψηφοδέλτιο. Όμως το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι ισχυροί υποψήφιοι του 2019 εμφανίζονται και σήμερα ως ισχυροί υποψήφιοι του ψηφοδελτίου, ενώ φάνηκε ότι δεν ήθελαν τη διεύρυνση προς άλλους χώρους, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι δε θα βρεθεί μια άλλη ισχυρή προσωπικότητα να αλλάξει την κατάταξη. Η πιο γενναία προσθήκη προσώπου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε από τη “γαλάζια” πτέρυγα, όμως κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και με αμφίβολα αποτελέσματα για το μέγεθος της διεύρυνσης που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αναμένεται σίγουρα ανανέωση προσώπου ή προσώπων αν τελικά εκλέξει με την απλή αναλογική περισσότερους του ενός βουλευτές, καθώς έχει ήδη αποχωρήσει από το εθνικό ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ο επί περίπου 20 χρόνια βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, βάζοντας πλώρη για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Συνεπώς, ο βουλευτής που θα εκλεγεί από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. σίγουρα δεν είχε εκλεγεί βουλευτής και το 2019 και έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί πως επιτυγχάνεται ανανέωση πολιτικού προσωπικού.

Και για τα μικρά κόμματα όμως που κατέχουν έδρα στην Κρήτη τα πράγματα είναι περίπου ίδια. Ενδεχομένως να αλλάξουν πρόσωπα ή και να εισέλθει κάποιο νέο στη Βουλή σε σχέση με το 2019.

Στις διεδρικές Περιφέρειες της Κρήτης, αν δεν υπάρξουν φοβερές ανατροπές, σχεδόν κάποιος θα μπορούσε να στοιχηματίσει με σιγουριά όχι μόνο ποια κόμματα θα βγάλουν έδρες, αλλά και τα πρόσωπα που εντέλει θα τις καταλάβουν. Για παράδειγμα, οι “γαλάζιες” υποψηφιότητες σε Ρέθυμνο και Λασίθι, που θεωρούνται ισχυρές και αποτελούσαν και μέλη της παρελθούσης κυβέρνησης την περίοδο 2019-2023, φαίνεται να μην ανησυχούν ιδιαιτέρως. Περίπου παρόμοια είναι η οπτική και για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ίδιες περιοχές. Αστάθμητος παράγοντας θα είναι μόνο τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και πόσο θα αυξηθούν, όμως και αυτά για να δώσουν έδρα θα σταθμιστούν με το πανελλαδικό ποσοστό.

Τα πράγματα θεωρούνται πιο περίπλοκα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όπου εκλέγονται 4 βουλευτές. Τα κόμματα στα Χανιά ακόμη δεν έχουν τη σιγουριά πώς θα μοιραστούν οι έδρες. Ωστόσο, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ. θεωρούν ότι δύο στελέχη τους, τα πιο προβεβλημένα, πετυχαίνουν επανεκλογή και από εκεί και πέρα θεωρείται σίγουρο ότι τουλάχιστον δύο νέα πρόσωπα σε σχέση με το 2019, όπως κι αν στο τέλος μοιραστούν οι έδρες μεταξύ των κομμάτων, θα εισέλθουν στη Βουλή.

Από την κάλπη της Κυριακής - Μετά βίας... 30% ανανέωση των βουλευτών στην Κρήτη;

Αν υποτεθεί τώρα ότι από Ηράκλειο και Χανιά περίπου 4 ή 5 θα είναι νέα πρόσωπα στη Βουλή σε σχέση με το 2019, αυτή η διευκρίνιση πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη, καθώς κατέρχονται και υποψήφιοι και πρώην βουλευτές εκ νέου αλλά προηγούμενων κοινοβουλευτικών θητειών, τότε η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Κρήτης θα κυμανθεί από 25% ως 31%!

Μπορεί ως ποσοστό να φαίνεται γενναίο και κάποιος να υποστηρίξει ότι ανανεώθηκαν οι βουλευτές της Κρήτης κατά 30%, υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση. Το 70% του πολιτικού προσωπικού της Κρήτης ίσως παραμείνει το ίδιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι κάποια παλαιά συστήματα έχουν αγκυροβολήσει... στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες με διάφορα τρικ... οδηγούνται, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνουν, να ψηφίζουν τους ίδιους και τους ίδιους, καθώς τα ψηφοδέλτια συγκροτήθηκαν με τέτοιο τρόπο που να πριμοδοτούνται οι παλιοί! Και μπορεί η τοπική κοινωνία να νομίζει ότι ψήφισε ελεύθερα, αλλά στην πραγματικότητα η ελεύθερη βούληση δεν ήταν τόσο ελεύθερη, αλλά κατευθύνθηκε από τις επιλογές των κομμάτων και στο τέλος η ψήφος του χειραγωγήθηκε υπέρ συγκεκριμένων προσώπων. Είναι στο χέρι κάθε ψηφοφόρου να πετύχει γενναία ή φτωχή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Κρήτης. Γι’ αυτό λοιπόν προσοχή!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News