Βιάννος: «Εφιάλτης» στο δρόμο για το Κέντρο Υγείας - Άμεση ανάγκη σύνδεσης παραλιακού και ορεινού μετώπου

Κρήτη
Βιάννος: «Εφιάλτης» στο δρόμο για το Κέντρο Υγείας - Άμεση ανάγκη σύνδεσης παραλιακού και ορεινού μετώπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS, φτιάξτε άμεσα τον δρόμο» - Φορείς και κάτοικοι της Βιάννου ζητούν άμεση παρέμβαση για την οδική σύνδεση παραλιακού-ορεινού μετώπου - Σοβαρά προβλήματα και στο δίκτυο ύδρευσης καταγγέλει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χόνδρου, Μανόλης Ψαρολογάκης

Την ανάγκη να δει η κυβέρνηση τον δρόμο από το παραλιακό μέτωπο προς το ορεινό και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Βιάννου επισημαίνει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Βιάννου, Πολυχρόνης Λουλάκης.

Όπως είπε, ο δρόμος δε βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, με αποτέλεσμα, εάν ένας κάτοικος των χωριών Άρβη, Ψαρή Φοράδα κ.λπ. αντιμετωπίσει ένα επείγον πρόβλημα υγείας, τότε οι δυσκολίες μεταφοράς του στο Κέντρο Υγείας και από εκεί στο Ηράκλειο θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολες. Γι’ αυτό χρειάζεται άμεση παρέμβαση από το κεντρικό κράτος, να μεριμνήσει ώστε ο συγκεκριμένος δρόμος να επαναδημιουργηθεί.

Ειδικότερα, η περιοχή της Βιάννου είναι μεγάλη γεωγραφικά και περιλαμβάνει δύο βασικά κομμάτια: το παραλιακό και το ορεινό μέρος. Το ορεινό μέρος καλύπτεται από το χωριό Βιάννος, ενώ το παραλιακό μέτωπο είναι προς τα κάτω. Κατά μέσο όρο χρειάζεται κάποιος 30-40 λεπτά για να μεταφερθεί από το ορεινό προς το παραλιακό και το αντίστροφο. Το οδικό δίκτυο είναι αρκετά κακό και οι πιθανότητες να υπάρξει ένα τροχαίο ατύχημα σε περίπτωση ασυνέπειας οδηγού είναι μεγάλες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο εφόσον υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας που χρειάζεται άμεση ιατρική υγειονομική περίθαλψη.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Βιάννου, Πολυχρόνης Λουλάκης, μίλησε αποκλειστικά στη “Ν.Κ.” για το πρόβλημα που υπάρχει, δίνοντας την απαιτούμενη έμφαση στην κάλυψη ενός άμεσου και επείγοντος προβλήματος υγείας.

«Το παραλιακό μέτωπο είναι μακριά. Οι ώρες είναι πολλές. Χρειάζεται 30 λεπτά να πάμε Άρβη και άλλα 40 λεπτά για να πάμε Ψαρή Φοράδα και αντίστροφα. Και σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής, χρειάζεται να υπάρχει μεταφορά του από το Κέντρο Υγείας της Βιάννου στο Ηράκλειο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας σωστός δρόμος από το κεντρικό κράτος. Ο Νότιος Οδικός Άξονας χρειάζεται να αναδημιουργηθεί. Και ο δήμος Βιάννου χρειάζεται 4 κάθετους δρόμους προς την παραλία, για να έχουμε γρήγορη προσβασιμότητα προς τον Βορρά», σημείωσε ο κ. Λουλάκης.

«Υπάρχουν οικισμοί, όπως το Καπρί, ο Κερατόκαμπος, η Άρβη και η Ψαρή Φοράδα, που συναποτελούν το νότιο κομμάτι της παραθαλάσσιας ζώνης. Το ασθενοφόρο θέλει μισή ώρα για να πάει από τα χωριά αυτά προς το Κέντρο Υγείας. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που έχει καθυστερήσει σημαντικά το ασθενοφόρο για να μεταβεί από το παραλιακό προς το ορεινό τμήμα, που είναι η Βιάννος και όπου βρίσκεται το Κέντρο Υγείας», πρόσθεσε ο κ. Λουλάκης.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως χρειάζεται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες από τους βουλευτές του Ηρακλείου. Είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για τους κατοίκους του δήμου Βιάννου.

«Πρέπει να μπει υποχρεωτικά το ζήτημα στην πολιτική ατζέντα των κομμάτων. Οι παραλίες της νότιας Κρήτης είναι καλύτερες από τη βόρεια Κρήτη. Έχουμε μια ακτογραμμή πάρα πολύ καλή. Και, δυστυχώς, έχουμε αυτά τα προβλήματα. Ο δρόμος είναι κακός», υπογράμμισε.

«Σίγουρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον δρόμο που οδηγεί από το παραλιακό προς το ορεινό μέτωπο του δήμου Βιάννου. Και ο χρόνος που απαιτείται για ένα ασθενοφόρο είναι σημαντικός. Χρειάζεται μεγάλη συζήτηση ως προς το τι θα γίνει. Σίγουρα, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης δεν μπορούν να βοηθήσουν. Είναι αποκλειστική πρωτοβουλία του κεντρικού κράτους. Όσον αφορά στην υγεία των κατοίκων, εμείς έχουμε ένα Κέντρο Υγείας και πολλά περιφερειακά ιατρεία, τα οποία ωστόσο δε λειτουργούν επί 24ωρη βάση», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης.

Δίκτυο ύδρευσης

Είναι άξιο αναφοράς πως στη “Νέα Κρήτη” μίλησε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χόνδρου, Μανόλης Ψαρολογάκης, ο οποίος έκανε σαφές πως υπάρχουν προβλήματα με το δίκτυο ύδρευσης. Οι σωλήνες σε χωριά, όπως η Περβόλα, ο Χόνδρος κ.λπ., είναι φτιαγμένοι από αμίαντο, ενώ απαιτεί άμεση αντικατάσταση, καθώς τα άλατα τούς έχουν διαβρώσει.

«Το πρόβλημα που έχουμε αφορά στο δίκτυο ύδρευσης. Οι σωλήνες του δικτύου έχουν φράξει από τα άλατα, ενώ την ίδια στιγμή είναι κατασκευασμένοι από αμίαντο. Παρά το γεγονός ότι ο αμίαντος έχει απαγορευτεί, δεν έχουμε δει αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Έχω πάει στον περιφερειάρχη Κρήτης και μου έχει πει πως το πρόβλημα αφορά τον Δήμο και όχι την Περιφέρεια Κρήτης. Πρέπει, επομένως, σε χωριά όπως την Περβόλα και τον Χόνδρο να υπάρξει άμεση αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης», σημείωσε ο κ. Ψαρολογάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News