Η απάντηση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου για το χάος που «βλέπουν» τα Μέσα της Αθήνας

Κρήτη
Η απάντηση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου για το χάος που «βλέπουν» τα Μέσα της Αθήνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Βενιζέλειο «κατά γενική ομολογία κατάφερε να ανταποκριθεί στη φήμη του σαν Νοσοκομείου της Καρδιάς των Κρητικών» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τη διοίκηση

Ανακοίνωση-απάντηση σε δημοσίευμα του αθηναϊκού Τύπου – το οποίο εκ παραδρομής έχει συσχετίσει φωτογραφία του ΠΑΓΝΗ στο δημοσίευμά του - εξέδωσε η διοίκηση του Βενιζελείου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα κατάφερε να ανταποκριθεί στη φήμη του σαν «Νοσοκομείου της Καρδιάς των Κρητικών» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τις παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού και όλες τις δυσκολίες που ενέσκηψαν.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, στο τέλος του 2019 οι υπηρετούντες γιατροί του Βενιζελείου ήταν 144 με 56 κενές οργανικές θέσεις, ενώ σήμερα στο Νοσοκομείο υπηρετούν περισσότεροι γιατροί και συγκεκριμένα 162, με 38 κενές θέσεις, από τις οποίες οι 16 έχουν προκηρυχθεί ήδη. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, υπάρχουν και 31 επικουρικοί ιατροί οι οποίοι καλύπτουν πολλά από τα κενά.

Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, το 2019 οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 107, ενώ σήμερα είναι 54.

Αναλυτικά η διοίκηση του Βενιζελείου αναφέρει τα παρακάτω:

«Σε απάντηση του δημοσιεύματος σας με θέμα “Χάος στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο”, στο οποίο απεικονίζεται φωτογραφία του ΠΑΓΝΗ και όχι του Νοσοκομείου μας, αναφέρουμε τα εξής:

Η πανδημία δοκίμασε σκληρά το Νοσοκομείο μας, όπως και όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ της επικράτειας.

Η κάλυψη των αναγκών σε επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, η ανάγκη για χωροταξικές μετακινήσεις κλινικών, και οι συνεχείς αλλαγές υγειονομικών διαδικασιών με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων ήταν οι προτεραιότητες της Διοίκησης του Βενιζελείου, το οποίο, κατά γενική ομολογία κατάφερε να ανταποκριθεί στην φήμη του σαν Νοσοκομείου της Καρδιάς των Κρητικών.

Είναι γεγονός ότι στη δύσκολη μάχη κατά του κορωνοϊού υπήρξαν παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού (για τους οποίους είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα  στην ελευθερία των προσωπικών επιλογών τους).

Όμως  σας γνωρίζουμε ότι κατά το τέλος του 2019, οι υπηρετούντες γιατροί του Βενιζελείου Νοσοκομείου ήταν 144 με 56 κενές οργανικές θέσεις.

Σήμερα στο Νοσοκομείο υπηρετούν 162 γιατροί με 38 κενές θέσεις από τις οποίες οι 16 έχουν προκηρυχθεί ήδη. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί και η ύπαρξη  31 Επικουρικών ιατρών, οι οποίοι καλύπτουν πολλά από τα υπάρχοντα κενά.

Επομένως οι κενές οργανικές θέσεις είναι μόλις 22, αν αφαιρεθούν οι θέσεις που βρίσκονται σε προκήρυξη.

Όσον αφορά το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, το 2019 οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 107, ενώ σήμερα είναι 54.

Το χρέος της Διοίκησης για κάλυψη των κενωμένων θέσεων υλοποιήθηκε με την προκήρυξη θέσεων ιατρών για την Αιμοδοσία, το Παιδοψυχιατρικό τμήμα, το Χειρουργικό Τμήμα, το Ακτινολογικό, το Αναισθησιολογικό, την ΜΕΘ και πολλών άλλων Τμημάτων τα οποία κρίθηκαν ότι είχαν άμεση προτεραιότητα στην κάλυψη των στελεχιακών τους αναγκών.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ έχει εξασφαλίσει την άμεση λειτουργική επάρκεια του Νοσοκομείου, και η έλευση των νέων μονίμων ιατρών μέσω προκηρύξεων θα εμπεδώσει το κλίμα της αξιοπιστίας και στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον».

Βρύσαλης: «Δε θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν το Βενιζέλειο σε Κέντρο Υγείας»

Την ίδια ώρα, σε χθεσινή δήλωσή του για το Βενιζέλειο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος της Γ.Σ. ΠΟΕΔΗΝ Δημήτρης Βρύσαλης τονίζει ότι δε θα επιτρέψουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία να μετατραπεί το Βενιζέλειο Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Ο αγώνας ενάντια στη  συνειδητή υποβάθμιση συνολικά του δημόσιου συστήματος υγείας αφορά όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο τους μαχόμενους υγειονομικούς.

Οι κλινικές δεν μπορούν να λειτουργούν με εντέλλεσθε, με μετακινήσεις και με υπερεφημέρευση.

Στην ίδια μοίρα, με μεγάλη επιβάρυνση βρίσκονται και κλινικές του ΠΑΓΝΗ αλλά και τα  Κέντρα Υγείας. Και όλα αυτά στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Για όλη αυτή την κατάσταση υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων όσων κυβέρνησαν και φιλοδοξούν να επαναλάβουν το “θρίαμβο”. Δεν έγινε εν μία νυκτί. Η κάθε κυβέρνηση ως τώρα έβαζε από ένα λιθαράκι με κάθε νομοσχέδιό της, όπως με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, τις επισφαλείς διακομιδές διασωληνωμένων, τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, τα νοσοκομεία ΑΕ, όπως το Παπαγεωργίου, της Σαντορίνης, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας.

- Την ώρα που οι νέοι γιατροί υποχρεώνονται να πληρώνουν με την αγωνία και τον αγώνα χωρίς αύριο, την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και της αναξιοπρέπειας που ζούμε.

- Την ώρα που το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό έχει φτάσει στα όρια του.

- Την ώρα που οι συμβασιούχοι κάθε τέλος της σύμβασης βρίσκονται σε αβεβαιότητα.

- Την ώρα που όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης καταρρέουν, με το ΠΑΓΝΗ να αντιμετωπίζει οριακές καταστάσεις λόγω της υποστελέχωσης και της υποβάθμισης ζωτικών ειδικών τμημάτων.

- Την ώρα που στην Κρήτη καταγράφονται ιστορικές κινητοποιήσεις για την στήριξη της δημόσιας υγείας.

Αυτή την ώρα δεν θα τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν το Βενιζέλειο νοσοκομείο σε κέντρο υγείας.

Όλοι στον αγώνα μόνο ο λαός σώζει την υγεία του λαού!».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News