Βασίλης Δαφέρμος: "75 εκατ. € θα στοιχίσει για το κράτος η πρώτη κάλπη και άλλα τόσα η δεύτερη"

Κρήτη
Βασίλης Δαφέρμος: "75 εκατ. € θα στοιχίσει για το κράτος η πρώτη κάλπη και άλλα τόσα η δεύτερη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακριβό "σπορ" οι εκλογές - Άλλα 75 εκατ. ευρώ θα βγουν από τα ταμεία του κράτους, αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση στις 21 Μαΐου

Ακριβό “σπορ” είναι οι εκλογές στην Ελλάδα, καθώς κοστίζουν 75 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία φεύγουν από τα ταμεία του κράτους. Αυτό υποστήριξε ο αφυπηρετήσας καθηγητής πανεπιστημίου κ. Βασίλης Δαφέρμος. Ο κ. Δαφέρμος, μεταξύ άλλων, ανέλυσε τα ποσοστά που χρειάζεται ένα κόμμα για να συγκροτήσει κυβέρνηση, αλλά και ποιο είναι το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται 11 ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές, ακαδημαϊκοί σχολιάζουν είτε μέσω της αρθρογραφίας τους είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και ταυτόχρονα προβαίνουν σε εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα. Οι εκλογές ωστόσο είναι ακριβό “σπορ” και εγκυμονεί κινδύνους. Αυτό υποστήριξε ο αφυπηρετήσας καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και γνωστός στατιστικολόγος, Βασίλης Δαφέρμος, ο οποίος έκανε σαφές πως καθεμία εκλογική μονομαχία στοιχίζει στο κράτος 75 εκατ. ευρώ.

«Οι εκλογές αποτελούν στοιχείο της δημοκρατίας.

Χωρίς εκλογές, δε νομιμοποιείται η δημοκρατική τάξη και το πολιτικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μπροστά μας τις εκλογές του Μαΐου και τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα γίνουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, εφόσον δε σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας των 151 εδρών, όριο που διαμορφώνει κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι πως η κάθε εκλογική αναμέτρηση στοιχίζει 75 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το ελληνικό κράτος θα χρεωθεί 150 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το κόστος των εκλογών. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι. Τι είδους εικόνα θα βγάλουμε στο εξωτερικό και γενικότερα στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας που είναι ο τουρισμός, εάν πάμε από εκλογές σε εκλογές;

Η πολιτική αστάθεια δεν είναι καλή για την οικονομία», υποστήριξε ο κ. Βασίλης Δαφέρμος.

Ο κ. Δαφέρμος, έχοντας εμπειρία και γνώση γύρω από εκλογικές μονομαχίες, άνοιξε τα χαρτιά του ως προς το τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το όριο, σύμφωνα με τον κ. Δαφέρμο, είναι το 38,5%. Τέτοιο ποσοστό πρέπει να βγάλει ένας πολιτικός σχηματισμός προκειμένου να γίνει κυβέρνηση. Λαμβάνοντας υπόψη ωστόσο τόσο τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών όσο και τις εκτιμήσεις των ειδικών, υπάρχει η γενική διαπίστωση πως κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν μπορεί να γίνει με τρόπο αυτόνομο και αυτοδύναμο κυβέρνηση.

«Το όριο είναι 38,5%. Αυτό είναι το ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει ο πρώτος πολιτικός σχηματισμός για να γίνει κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως, λαμβάνοντας τις αντικειμενικές συνθήκες, είναι δύσκολο να υπάρξει ένα τέτοιο ποσοστό», υποστήριξε ο κ. Δαφέρμος.

«Οι πολλές αναμετρήσεις στοιχίζουν»

«Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή κάλπες ξανά»

Ο κ. Δαφέρμος υποστήριξε πως, με βάση τους κείμενους νόμους, μπορεί να υπάρξει ένα “παραθυράκι” για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Και μάλιστα ο ειδικός σκοπός θα είναι η δημιουργία κυβέρνησης από τα κόμματα που δε βγήκαν πρώτα, τα οποία μπορούν να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό το αναλογικό σύστημα διακυβέρνησης να αποτελέσει τη μέθοδο υπολογισμού των εδρών και στις δεύτερες εκλογές.

«Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Εάν το κόμμα που βγήκε πρώτο έβγαλε ποσοστό της τάξης κάτω του 34% και οι ψήφοι όλων των κομμάτων που δεν μπήκαν στο Κοινοβούλιο είναι πάνω από 8%, τότε ο νόμος δίνει το δικαίωμα στα κόμματα, εφόσον συμφωνήσουν, να φτιάξουν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Και αυτή η κυβέρνηση ειδικού σκοπού θα συγκροτηθεί με σκοπό να ψηφίσει το αναλογικό σύστημα διακυβέρνησης, εφόσον το επιθυμούν τα κόμματα της μειοψηφίας, και αφού συγκροτηθεί η κυβέρνηση και ψηφιστεί το αναλογικό σύστημα με σκοπό να υπάρξει εκ νέου, η κυβέρνηση θα διαλυθεί. Και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με βάση το πλειοψηφικό σύστημα. Το πλειοψηφικό σύστημα σε αντίθεση με το αναλογικό χορηγεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά το όριο του 38,5% είναι απαραίτητο. «Θεωρώ πως στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει συσπείρωση των πολιτικών σχηματισμών και θα δούμε μια διαφορετική πολιτική κατάσταση να επικρατεί. Το πλειοψηφικό σύστημα δίνει το μπόνους των 50 εδρών που δε δίνει το αναλογικό και είναι εύκολη η συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης. Εάν πάλι δε συγκροτηθεί κόμμα που να έχει βγάλει είτε αυτοδύναμη είτε συμμαχική κυβέρνηση ποσοστό άνω του 38,5%, τότε πάμε σε τρίτες εκλογές. Και η τρίτη εκλογική αναμέτρηση θα στοιχίσει 225 εκατ. ευρώ. Οι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στοιχίζουν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News