Μπλακ άουτ απειλεί το φράγμα Αποσελέμη - Αν καταρρεύσει το σύστημα θα μείνουμε χωρίς νερό

Κρήτη
Μπλακ άουτ απειλεί το φράγμα Αποσελέμη - Αν καταρρεύσει το σύστημα θα μείνουμε χωρίς νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα, ο εκ των εργαζομένων του φράγματος, τεχνικός Γιώργος Σηφάκης, λέει στο neakriti.gr ότι, επειδή υπάρχουν τα προβλήματα αυτά, όλα τα ενδεχόμενα ως προς την υδροδότηση που παρέχει το φράγμα είναι ανοιχτά.

“Από μια κλωστή” με τον κίνδυνο ακόμα και μιας σοβαρής ζημιάς, που θα “μπλοκάρει” για μέρες τη σωστή υδροδότηση του Ηρακλείου, κρέμεται σήμερα η λειτουργία των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων του φράγματος Αποσελέμη, λόγω της συνεχούς αποδυνάμωσης του προσωπικού, όπως αποκαλύπτουν στη “Νέα Κρήτη” εκπρόσωποι των εργαζομένων, που ζητούν από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις.

Και αυτές οι προσλήψεις να είναι κυρίως σε ηλεκτρολόγους, αφού ειδικά η ομάδα των ηλεκτρολόγων έχει μείνει με πολύ λιγότερους από αυτούς που χρειάζεται. Μάλιστα, κάποιες βάρδιες σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις γίνονται χωρίς ηλεκτρολόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τη σωστή λειτουργία και τη συντήρηση του φράγματος, όσο και για την ασφάλεια του προσωπικού.

«Εντός των προσεχών ημερών θα γίνουν νέες τοποθετήσεις ηλεκτρολόγων», δεσμεύεται, από την πλευρά του, προς την εφημερίδα μας ο διευθυντής Διαχείρισης Έργων στον ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο οποίος πάντως εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει άλλα αιτήματα του προσωπικού, για το οποίο ωστόσο ο ίδιος εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια!

Συγκεκριμένα, ο εκ των εργαζομένων του φράγματος, τεχνικός Γιώργος Σηφάκης, λέει στο neakriti.gr ότι, επειδή υπάρχουν τα προβλήματα αυτά, όλα τα ενδεχόμενα ως προς την υδροδότηση που παρέχει το φράγμα είναι ανοιχτά.

«Διότι το έργο διαθέτει μεν εφεδρικά συστήματα για να λειτουργήσουν στην περίπτωση μιας πολύ σοβαρής βλάβης και να μη μείνει ο κόσμος χωρίς νερό. Όταν όμως υπάρχει έλλειψη προσωπικού ή όταν δεν υπάρχουν οι έμπειροι ηλεκτρολόγοι ή τεχνικοί που χρειάζονται για να δουλέψουν τις εφεδρείες, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορεί να υπάρξει και η διακοπή της υδροδότησης για μέρες», τόνισε.

Εργασία νύχτα-μέρα...

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο ίδιος, το προσωπικό δουλεύει για τις ανάγκες του έργου, με τον ένα εργολάβο να διαδέχεται τον άλλο, χωρίς να υπάρχει μονιμοποίηση των εργαζομένων, που υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

«Δε φαίνεται η συνολική προσφορά μας. Είμαστε οι εργαζόμενοι της καινούργιας χρονιάς ή του καινούργιου εξαμήνου, για τον κάθε εργολάβο που αναλαμβάνει το έργο από τον προηγούμενο εργολάβο. Και την ίδια ώρα, οι ηλεκτρολόγοι εργάζονται νύχτα και μέρα, καλύπτοντας τις βάρδιες τους, χωρίς να έχουν γιορτές, χωρίς να έχουν χρόνο για τις οικογένειές τους, με μισθούς από 950 έως το πολύ 970 ευρώ. Έτσι, ήδη κάποιοι που ήταν από την αρχή στο φράγμα και είναι οι πιο έμπειροι σε αυτή τη δουλειά, απορροφήθηκαν από ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής με μισθό 1.400 ευρώ τον μήνα, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση για την επιβίωση των οικογενειών τους».

«Από 7 μείναμε μόνο 2»

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Γιώργο Σηφάκη, στο φράγμα μέχρι τον Ιανουάριο δούλευαν 6 ηλεκτρολόγοι, 7 τεχνικοί (μηχανικοί και άλλοι) και 4 εργαζόμενοι στο Χημείο. Τον Φεβρουάριο με Μάρτιο είχαν μείνει 4 ηλεκτρολόγοι, 7 τεχνικοί και 4 στο Χημείο. Τον Απρίλιο με τον τρέχοντα μήνα, έφυγαν άλλοι δύο ηλεκτρολόγοι και έμειναν μόνο δύο, ενώ οι βάρδιες που γίνονται για τις ανάγκες της σωστής λειτουργίας και της συντήρησης του φράγματος είναι τρεις. Έτσι κάποιες βάρδιες που γίνονται σε εγκαταστάσεις ηλεκτρομηχανολογικές δεν έχουν καθόλου ηλεκτρολόγο!

«Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί ένα εργατικό ατύχημα ή να σημειωθεί κάποια βλάβη στο σύστημα της υδροδότησης, αφού, ανεξάρτητα από την πληρότητα του φράγματος, οι ανάγκες ως προς τη δουλειά μας είναι ίδιες», λέει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο Γιώργος Σηφάκης.

Καταλήγοντας, ο ίδιος τονίζει ότι η διοίκηση του Οργανισμού Ανατολικής Κρήτης, που διαχειρίζεται το φράγμα, κάθε φορά που της θέτουν τα ζητήματα αυτά «μας λέει πως μας αγαπάει, πως κάνουμε καλή δουλειά κ.λπ., αλλά δε μας απαντούν στα αιτήματα που θέτουμε»...

Στο πλευρό των εργαζομένων του φράγματος Αποσελέμη τάσσεται η διοίκηση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Το μέλος της διοίκησης της οργάνωσης και του ΕΚΗ Δημόκριτος Σαλούστρος τονίζει στο neakriti.gr ότι «ο εργολάβος απλά υπάρχει για να μη... μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι. Από ’κει και πέρα, οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε μία σχέση εργολαβίας που ανανεώνεται κάθε χρόνο και παγιώνει συνθήκες ανασφάλειας. Έχουν “παγώσει” οι μισθοί τους. Εδώ και μία δεκαετία ζητούν αυξήσεις που δεν τους δίνονται. Και τώρα υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Και επειδή μιλάμε για πίνακες ρεύματος χιλιάδων βoλτ, αν, ο μη γένοιτο, ένας εργαζόμενος πάθει κάτι, δε θα υπάρχει άλλος εργαζόμενος να κλείσει την παροχή»!

 «Δεν μπορούμε να τους μονιμοποιήσουμε»

«Έχουν φύγει τέσσερις ηλεκτρολόγοι. Ένας ήρθε το Πάσχα καινούργιος και λείπουν τρεις. Δύο λοιπόν τους έχουμε ήδη εμείς εδώ (στα Χανιά) και θα πάνε εκεί τις επόμενες μέρες να πιάσουν δουλειά», είναι η απάντηση που δίνει στο neakriti.gr ο διευθυντής Διαχείρισης Έργων στον ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

«Εκεί εργάζονται αρκετοί ηλεκτρολόγοι. Οι πιο πολλοί είναι υδραυλικοί. Και όσοι φεύγουν είναι επειδή τους απορροφούν από τον τουρισμό της περιοχής αυτής, κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλους τους κλάδους», σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη.

«Φέτος είμαστε σε μια δύσκολη χρονιά. Διότι η διαχείριση έχει να κάνει και με το τι νερό διαχειριζόμαστε. Δεν μπορούμε, από την άλλη, να επιβαρύνουμε τον τομέα αυτό με μισθοδοσίες οι οποίες τελικά θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Εμείς προσπαθούμε να δίνουμε το πιο φτηνό νερό πανελληνίως», λέει ο κ. Μαμαγκάκης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το κόστος είναι ήδη τεράστιο λόγω του Χημείου που λειτουργεί στο φράγμα, αλλά και της ενέργειας που έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Ο κ. Μαμαγκάκης καταλήγει λέγοντας ότι «από την άλλη, εμείς δεν μπορούμε να τους μονιμοποιήσουμε, όπως οι ίδιοι μας ζητούν, διότι οι μονιμοποιήσεις περνάνε μόνο μέσα από τον ΑΣΕΠ»...

Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι μισθοί στο φράγμα είναι πάνω από τους μισθούς που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«Είναι εξαιρετικό προσωπικό. Κάνουν βάρδιες και αυτό το καταλαβαίνουμε. Είμαστε όμως ένας δημόσιος φορέας. Δεν είμαστε εταιρεία να πούμε “πάρτε παραπάνω”».

Τέλος, αναφορικά με τη φετινή κατάσταση ως προς την πληρότητα του φράγματος, ο διευθυντής Διαχείρισης Έργων στον ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης επισημαίνει ότι «η πληρότητα του νερού στο φράγμα Αποσελέμη σήμερα είναι μόνο στο 37%. Έχει 9.370.000 κυβικά νερού, ενώ η χωρητικότητα του φράγματος είναι στα 25.300.000 κυβικά νερού»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News