Αλλάζουν χέρια πέντε ξενοδοχεία της Κρήτης με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Κρήτη
Αλλάζουν χέρια πέντε ξενοδοχεία της Κρήτης με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ευχή να περάσουν σε ντόπιους επιχειρηματίες εκφράζει ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κρήτης

Σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οδηγούνται πέντε ξενοδοχεία της Κρήτης ως το τέλος του φθινοπώρου, σε μια θλιβερή λίστα 35 ξενοδοχείων σε επίπεδο Ελλάδας.

«Μακάρι, τουλάχιστον, αυτά τα ξενοδοχεία να περάσουν στα χέρια και πάλι ντόπιων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο νησί μας», ήταν η ευχή του νέου προέδρου της προσωρινής διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Μανόλη Τσακαλάκη.

Όπως γράφει το protothema.gr, σε ό,τι αφορά την Κρήτη: Το συγκρότημα “Five Senses Hotel” στις Γούβες Χερσονήσου, στο Ηράκλειο, βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 20 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα μία από τις ελληνικές τράπεζες και τιμή πρώτης προσφοράς στα 5,89 εκατομμύρια ευρώ.

Το “Five Senses Hotel” βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου Κάτω Γουβών, στη θέση Προφήτης Ηλίας ή Πηγαδάκια, στις Γούβες του δήμου Χερσονήσου στον νομό Ηρακλείου. Το συγκρότημα εντοπίζεται σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, σε μια περιοχή με σημαντική τουριστική δραστηριότητα, που απέχει 18 χλμ. από το κέντρο του Ηρακλείου, 16 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου και 7 χλμ. από τη Χερσόνησο.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η πρώην αμερικανική Βάση στις Γούρνες, η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με προβλεπόμενες χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακού-εκθεσιακού κέντρου, εμπορικών κέντρων, μαρίνας και πιθανόν λειτουργία καζίνου. Το ακίνητο της “Five Senses Hotel” προέρχεται από τη συνένωση δύο επιμέρους ξενοδοχείων που είχαν κατασκευαστεί, το ένα στο βόρειο τμήμα και το έτερο στο νότιο τμήμα του σημερινού συνολικού οικοπέδου, επιφάνειας 9.014,59 τ.μ., εκ των οποίων τα 3.426,73 τ.μ. είναι εντός των ορίων του οικισμού Κάτω Γούβες, τα 4.732,96 τ.μ. εκτός των ορίων του οικισμού και τα 854,90 τ.μ. αποτελούν ζώνη παραλίας.

Το συγκρότημα αποτελείται από τη λειτουργική συνένωση δύο αυτοτελών ξενοδοχείων υπό τον διακριτικό τίτλο “Gouves Sea Hotel”. Είναι κλασικού τύπου, κατηγορίας 4 αστέρων και η δυναμικότητά του ανέρχεται σε 68 δωμάτια με 193 κλίνες. Συγκεκριμένα, το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Mare”, που είχε 27 δωμάτια και 51 κλίνες, και το (άλλοτε) ξενοδοχείο “Gouves Sea”, που λειτουργούσε με δυναμικότητα 34 δωμάτια με 76 κλίνες, συνενώθηκαν λειτουργικά από το 2017.

Επιπλέον, έχουν τακτοποιηθεί και χώροι επτά δωματίων, οπότε η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 68 δωμάτια. Σημειώνεται ότι το πρώτο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 1980 και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος το 1987. Το 2012 έγινε ριζική ανακαίνιση σχεδόν στο σύνολο του συγκροτήματος.

Το δεύτερο ακίνητο

Στην ίδια επιχείρηση, το δεύτερο ακίνητο κατασκευάστηκε αρχικά το 2005-2006 και στη συνέχεια έγινε ανακαίνιση το 2012 με αναδιάρθρωση των δωματίων εσωτερικά. Η ποιότητα κατασκευής χαρακτηρίζεται τυπική για τέτοιου τύπου κτήρια. Εντός του οικοπέδου υπάρχουν έξι μεγάλες και μικρότερες πισίνες επιφάνειας από 62,53 τ.μ. έως 138 τ.μ., γήπεδο αντισφαίρισης-καλαθοσφαίρισης διαμορφωμένης επιφάνειας περί τα 500 τ.μ. κ.ά. Επιπλέον, εντός της ζώνης παραλίας έχει κατασκευαστεί κτήριο με χρήση παρασκευαστηρίου επιφάνειας 59,22 τ.μ. και στεγασμένη πέργκολα επιφάνειας 74,22 τ.μ., κάτω από την οποία λειτουργεί κυλικείο.

Καθοριστικό ρόλο για την πορεία της επιχείρησης έπαιξε αφενός η πανδημική κρίση, και αφετέρου μια καταστροφή που έγινε προ τριετίας. Συγκεκριμένα, λόγω έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή το ξενοδοχείο πλημμύρισε σε ένα μέρος του και υπέστη σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με σχετική έκθεση πραγματογνωμοσύνης, το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται σε περίπου 216.000 ευρώ, εκ των οποίων 116.000 ευρώ για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και βελτιώσεις και 100.000 ευρώ για τον εξοπλισμό. Κάπως έτσι το συγκρότημα σταμάτησε να λειτουργεί.

Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα δάνεια του παρελθόντος, για τα οποία έχουν γραφτεί προσημειώσεις και υποθήκες. Έτσι, για τις 20 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του συγκροτήματος, με επισπεύδουσα μία από τις ελληνικές τράπεζες και με τιμή πρώτης προσφοράς στα 5,89 εκατ. ευρώ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, το ξενοδοχείο θα βγει σε πλειστηριασμό, με επισπεύδοντα ιδιώτη για χρέος 32.135,88 ευρώ και με τιμή εκκίνησης στα 3,13 εκατ. ευρώ.

Στην Ιεράπετρα

Επίσης, το τρίτο ξενοδοχείο που βγαίνει σε πλειστηριασμό είναι το 4 αστέρων “Sunshine Crete Village” στην Ιεράπετρα. Βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ύστερα από μακρά δικαστική διαμάχη μεταξύ της ιδιοκτήτριας εταιρείας “Πεζάκι ΑΕΞΤΕ” και της επισπεύδουσας DV01 Asset Management σχετικά με τη νομιμοποίηση της τελευταίας να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση, έχει προγραμματιστεί για τις 3 Μαΐου ο πλειστηριασμός που αφορά το ξενοδοχείο 4 αστέρων “Sunshine Crete Village” στην Ιεράπετρα.

Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Κουτσουνάρι, 9 χλμ. ανατολικά της Ιεράπετρας, πλησίον μεγάλων παραλιών, όπως η Ψαροπούλα, όπου υπάρχουν κατά κύριο λόγο τουριστικές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες, καθώς και ορισμένα εστιατόρια. Το αγροτεμάχιο σε εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού σημείο έχει επιφάνεια 26.996,32 τ.μ., επίμηκες σχήμα και είναι περιφραγμένο.

Το συγκρότημα, δυναμικότητας 107 δωματίων, αποτελείται από ένα κύριο κτήριο και κάποιους επιμέρους μικρότερους κτηριακούς όγκους, συνολικής επιφάνειας 10.439,87 τ.μ. Το ξενοδοχείο είναι συμπληρωματική μονάδα του “Sunshine Crete Beach”, με το οποίο και έχει κάποιες κοινές λειτουργίες, όμως είναι πλήρως εξοπλισμένο, ώστε να λειτουργεί και αυτόνομα. Πέραν του κεντρικού κτηρίου με 20 δωμάτια, περιλαμβάνει τις συστάδες “Village A”, που αποτελείται από τέσσερα τριώροφα κτήρια με 63 δωμάτια, και “Village Β” με δύο διώροφα κτήρια, που φιλοξενούν 24 δωμάτια.

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 και ανακαινίστηκε το 2005. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4 εκατ. ευρώ.

Στο Ρέθυμνο

Στην περιοχή του οικισμού Αδελιανός Κάμπος της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου του δήμου Ρεθύμνου βρίσκεται το “Rethymno Sunset Hotel”, το οποίο αναπτύσσεται σε γεωτεμάχιο 6.000 τ.μ. Εντός αυτού έχουν ανεγερθεί κτηριακά συγκροτήματα συνολικής επιφάνειας 3.820 τ.μ., που περιλαμβάνουν το κεντρικό κτήριο και 14 κτήρια δωματίων. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ξενοδοχείο προσφέρει πανοραμική θέα στο Κρητικό πέλαγος και το Ρέθυμνο, διαθέτει εστιατόριο στον τελευταίο όροφο, εξωτερική πισίνα με ευρύχωρες βεράντες και μπαρ δίπλα στην πισίνα. Ο πλειστηριασμός για το εν λόγω συγκρότημα έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου με τιμή πρώτης προσφοράς στα 2,78 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στη θέση Άγιος Γεώργιος Μύρθιου, εντός του οικισμού Πλακιά Ρεθύμνου, βρίσκεται η μονάδα Γ’ τάξεως με την επωνυμία “Μυρτίς”, που διαθέτει 21 δωμάτια και πισίνα 300 τ.μ. Περιλαμβάνεται σε ευρύτερο πλειστηριασμό που έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου, με τιμή εκκίνησης γι’ αυτή στις 800.000 ευρώ.

Στα Χανιά

Αλλά και στα Χανιά: Ξενοδοχειακή μονάδα επιπλωμένων διαμερισμάτων της εταιρείας “Νεονάκης ΑΕΞΤΕ”, η οποία αναπτύσσεται σε ένα διώροφο, ένα τριώροφο και ένα ακόμη κτήριο επέκτασης, συνολικής επιφάνειας 839,31 τ.μ., με υπόγεια 92,10 τ.μ. και εξωτερική πισίνα 89 τ.μ. Βρίσκεται στα Χανιά, στη θέση Βραχάκι, επί της παλαιάς εθνικής οδού Χανίων-Κισσάμου και περιλαμβάνει 18 δωμάτια με 36 κλίνες. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 12 Ιουλίου με τιμή εκκίνησης στις 800.000 ευρώ.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη το “Nikolas Beach” στην Παλαιόχωρα Χανίων, με 11 δωμάτια, το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 20 Σεπτεμβρίου, με τιμή εκκίνησης στις 310.000 ευρώ.

 (Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News