Κρήτη: Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος - Τι συμβουλεύει η Πυροσβεστική

Κρήτη
Κρήτη: Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος - Τι συμβουλεύει η Πυροσβεστική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντιπυρική περίοδος για την Κρήτη αποφασίστηκε από τον συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υποστράτηγο Κωνσταντίνου Θεοφιλόπουλου

Μπορεί να αναμένονται βροχούλες για σήμερα στην Κρήτη, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν αναιρεί την απόφαση για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου νωρίτερα στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και συγκεκριμένα από προχθές Πέμπτη 20 Απριλίου.

Η αντιπυρική περίοδος για την Κρήτη αποφασίστηκε από τον συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υποστράτηγο Κωνσταντίνου Θεοφιλόπουλου. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε νωρίτερα εκτάκτως για τις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου (σε επίπεδο χώρας ξεκινά επισήμως την 1η Μαΐου) και θα λήξει στις 31 Οκτωβρίου.

Ακόμα, δηλαδή, και αν βρέξει σήμερα και ως εκ τούτου η γη θα είναι βρεγμένη, η απαγόρευση είναι ρητή και κατηγορηματική και οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί που ενδεχομένως δεν πρόλαβαν να κάψουν τα λιόκλαδά τους, ας περιμένουν από την έναρξη του Νοεμβρίου, αφού στις 31 Οκτωβρίου θα σημάνει η λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, η καύση και χρήση πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Οι παραβάτες διώκονται από τον νόμο και προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα.

Εξάλλου, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, παράλληλα με απόφαση που εξέδωσε, ενημερώνει τους δημότες του ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1301/τ. Β’ /18-03-2022) για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο 2023, είναι υποχρεωτικός από τους ιδιοκτήτες ο καθαρισμός των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών. Για τους παραβάτες της παραπάνω διάταξης προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις και πρόστιμα.

Αυτή βεβαίως η υποχρέωση, σύμφωνα και με πρόσφατο ρεπορτάζ της “Ν.Κ.” ισχύει για το σύνολο της χώρας και είναι πολύ σοβαρό να έχουμε όλοι μας υπόψη ότι τα οικόπεδα που μας ανήκουν θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από χόρτα. Κι αυτό διότι, όταν αυτά στη διάρκεια της θερινής περιόδου ξεραθούν, θα αποτελούν καύσιμη ύλη άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των κατοίκων και των γειτονικών σπιτιών.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης, προς αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς, ενημερώνει ότι οι ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις διαμορφώνονται ως εξής:

«- Για τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων, οι πολίτες έχουν την υποχρέωση μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής 2023 να προβούν:

Σε καθαρισμό ιδιοκτησιών που βρίσκονται εντός σχεδίων και οικισμών, σε υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, σε κλάδεμα της κόμης των δέντρων και σε απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων αυτών, προβλέπεται η διαδικασία αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον οικείο Δήμο και η επιβολή κυρώσεων και πρόστιμων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

- Για την καύση κλαδεμάτων πολυετών φυτειών:

Απαγορεύεται από 20 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (π.χ. ελαιώνων/αμπελώνων).

- Για τα αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια:

Απαγορεύεται από 20 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 η χρήση των “sky lanterns” (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα), τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί και φέρουν στο εσωτερικό τους κερί ή φιτίλι που όταν ανάψει ίπτανται στον αέρα ανεξέλεγκτα.

- Για το κάπνισμα μελισσών, θερμές εργασίες και χρήση ψησταριών:

Απαγορεύεται από 20 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 το κάπνισμα σε κυψέλες μελισσών, η εκτέλεση θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κ.ά.) και η χρήση ψησταριών, σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι 3, 4 ή 5 (κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο αντίστοιχα). Για τις λοιπές ημέρες, που οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς, τηρούνται προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.

- Για την καύση ειδών πυροτεχνίας:

Απαγορεύεται από 20 Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 η χρήση ειδών πυροτεχνίας σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς είναι 4 ή 5 (πορτοκαλί ή κόκκινο αντίστοιχα). Για τις λοιπές ημέρες, που οι τοπικές καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς, τηρούνται προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.

- Για τα εύφλεκτα υλικά ή ουσίες:

Απαγορεύεται η απόρριψη ή φύλαξη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, εντός δασών ή δασικών εκτάσεων ή και σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων απ’ αυτές.

Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εγκατάσταση/φύλαξη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών εντός εγκαταστάσεων, οι οποίες διαθέτουν ειδική προς τούτο άδεια.

- Για την καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων & βοσκοτόπων:

Απαγορεύεται η καύση των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων.

Επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας της αρμόδιας κατά περίπτωση υπηρεσίας ή φορέα (όπως Δασική Υπηρεσία, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου κ.λπ.).

- Για την καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας:

Επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στους δικαιούχους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες συντρέχουν λόγοι φυτοπροστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του ενδιαφερόμενου και τήρηση εκ μέρους του των ΚΟΓΠ (Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής), εφόσον υφίσταται σχετική άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Ισχύουν ειδικοί όροι και προϋποθέσεις για τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News