ΕΦΚΑ: Χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις στην Κρήτη - «Οι δηλώσεις Χατζηδάκη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»

Κρήτη
ΕΦΚΑ: Χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις στην Κρήτη - «Οι δηλώσεις Χατζηδάκη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός πραγματικότητας οι χθεσινές εξαγγελίες Χατζηδάκη για ΕΦΚΑ και συντάξεις, λένε οι συνδικαλιστές της Κρήτης - Στην αναμονή χιλιάδες ασφαλισμένοι

“Πικρόγελο” χαρακτηρίζει τους συνδικαλιστές των εργαζομένων στο Ηράκλειο, ακούγοντας και διαβάζοντας τις εξαγγελίες Χατζηδάκη για τις «7 μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν τον ΕΦΚΑ στη νέα εποχή». Κι αυτό διότι, η Κρήτη αποτελεί το νησί με τις χιλιάδες συντάξεις που βρίσκονται “στο περίμενε”, ενώ τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στην καταβολή των αναπηρικών συντάξεων, με καταστάσεις που δεν έχουν καμία λογική βάση. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δρομολογείται η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ, που τώρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μία ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Τις επτά μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το “πρόσωπο” του ΕΦΚΑ τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας τον έναν πραγματικά σύγχρονο Φορέα, απόλυτα φιλικό προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 20 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι ξεκινάει και η υλοποίηση του έργου της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού βίου όλων των εργαζομένων, καθώς αυτή τη στιγμή τα ένσημα έχουν ψηφιοποιηθεί από το 2002 και εφεξής, ενώ τα παλαιότερα είναι ακόμα σε έγχαρτη μορφή.

Προχωράει, επίσης, ο διορισμός 200 περίπου διευθυντών στον ΕΦΚΑ από τον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, «μία πραγματική καινοτομία, που επιτρέπει την ανανέωση και την είσοδο τεχνογνωσίας σε έναν κομβικό οργανισμό της δημόσιας διοίκησης». Υπενθυμίζεται ότι ο ορισμός γενικών διευθυντών έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Οι καινούργιες δράσεις που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και θα ολοκληρώσουν τη μετάβαση του ΕΦΚΑ στη νέα εποχή έρχονται σε συνέχεια του σημαντικού έργου, που έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο “μέτωπο” της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, της βελτίωσης της εξυπηρέτησης των πολιτών με το 1555 και την εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, και στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του ΕΦΚΑ, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας, όσο και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών του.

Σε απόγνωση

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, έκανε λόγο για «δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά το νησί μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, εδώ και πολλούς μήνες δεν έχει γίνει τίποτα για να στηριχθεί ο ΕΦΚΑ στο Ηράκλειο και να προχωρήσουν οι φάκελοι με τις συντάξεις των ανθρώπων, που βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση και κανείς δεν τους δίνει καν εξηγήσεις.

«Ούτε οι φάκελοι προχωρούν, ούτε οι αναπηρικές συντάξεις δίνονται. Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση. Διακυβεύεται η αξιοπρέπειά τους. Για τις επικουρικές συντάξεις περιμένουν χρόνια. Δηλαδή, είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος ακόμα και 20 μήνες για να του βγάλουν την αναπηρική του σύνταξη;».

Δραματική η κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα

Όπως καταγγέλλει ο Στέλιος Βοργιάς, «έχουμε και σοβαρά προβλήματα στο εργατικό ατύχημα, που για να εγκριθεί μπορεί να περάσει και ένας χρόνος. Και την ίδια ώρα, μπορεί ο άνθρωπος που έχει πέσει θύμα να μπαίνει σε πανάκριβα προγράμματα αποκατάστασης. Και δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τον ΕΦΚΑ. Δηλαδή, η κατάσταση είναι δραματική»...

O πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου συνεχίζει λέγοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αποδεχτεί και έχει υπογράψει ο εργοδότης ότι πρόκειται για εργατικό ατύχημα.

«Άρα έχουμε την υπογραφή του εργοδότη, τη δήλωση του εργαζόμενου και τις υπογραφές της Επιθεώρησης Εργασίας. Και κολλάει η όλη υπόθεση στην υπογραφή του ΕΦΚΑ, που για να μπει θα πρέπει να γίνει από την πλευρά του και ο σχετικός έλεγχος», σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΚΗ λέει ότι «πέφτει το βάρος στους λιγοστούς εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, που και αυτοί δε φταίνε. Τα βάζουν οι ασφαλισμένοι μαζί τους. Και δημιουργείται μια κρίση μεταξύ τους σε διαρκή βάση».

Σύμφωνα με τον Στέλιο Βοργιά, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην Ανατολική Κρήτη. «Είναι χιλιάδες οι εκκρεμότητες. Βέβαια, πλέον οι καινούργιες συντάξεις βγαίνουν γρήγορα, γιατί υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα. Γιατί τα προβλήματα υπάρχουν στις παλιές συντάξεις, που εκκρεμούν για πάνω από ένα χρόνο. Φανταστείτε ότι υπάρχουν γύρω στις 500 συντάξεις που τα επικουρικά τους εδώ και πάνω από δέκα χρόνια δεν έχουν δοθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News