Κρήτη

Κρήτη: Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος - Απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση στην ύπαιθρο

Θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου - Οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά και θα τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα

Νωρίτερα ξεκινά φέτος στην Κρήτη η αντιπυρική περίοδος με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των δασικών πυρκαγιών. Από σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη απαγορεύεται κάθε είδος καύσης στην ύπαιθρο και οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά.

Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, απόφαση για την έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης χρήσης πυρός από 20-04-2023, στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2021 Πυροσβεστικής διάταξης, για τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς και το Νομό Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το διάστημα αυτό απαγορεύεται η καύση και χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις και ειδικότερα:

Απαγορεύεται:

Κάθε χρήση φωτιάς, φλόγας ή σπίθας στην ύπαιθρο.

Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων ή άλλων πυρακτωμένων υλών.

Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση εύφλεκτων υλών ή απορριμμάτων.

Το κάπνισμα μελισσών.

"Επιτρέπεται όμως κατ’ εξαίρεση η χρήση πυρός, φλόγας ή σπίθας στην ύπαιθρο, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων και το κάπνισμα μελισσών υπό ειδικές προϋποθέσεις με ταυτόχρονη λήψη κατάλληλων μέτρων (περισσότερα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000, όπως ισχύει - ΦΕΚ 1459Β/2000 και ΦΕΚ 1554Β/2005).

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών".

Η απόφαση

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ, ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ

Έχοντας υπόψη:

α) Την υπ. αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη (τεύχος Β’ 1923/13-05-2021) «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους».

β) Το υπ’ αριθ. 1022 Φ.702.15/05-04-2023 Έγγραφο της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Βορείου Αιγαίου.

γ) Το υπ’ αριθ. 933 Φ.702.15/05-04-2023 Έγγραφο της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

ε) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 5640/ΓΔΟΥ/ΔΠΔΑ έγγραφο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την έναρξη του χρονικού ορίου απαγόρευσης της οποιασδήποτε χρήσης πυρός από 20-04-2023 στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης για τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς και το Νομό Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Υπηρεσία μας επιφυλασσόμενη κάθε νόμιμης διαδικασίας που προβλέπεται για την παράβαση της παρούσας, παρακαλεί για την πιστή εφαρμογή αυτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια