Χανιά: Άτυπη κόντρα Δήμου - Εκκλησίας με φόντο ακίνητά της (vid)

Κρήτη
Χανιά: Άτυπη κόντρα Δήμου - Εκκλησίας με φόντο ακίνητά της (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση της ιεράς μονής να μην ανανεώσει την παραχώρηση, παρά το αίτημα της δημοτικής αρχής, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο δήμο, που επιπλέον θέτει ερωτήματα για την πρόθεση της ιδιοκτήτριας να δημιουργήσει στο εν λόγο ακίνητο, κέντρο αγέννητου παιδιού με ενημέρωση κατά των αμβλώσεων

 

  • «Όχι» από τη Μονή Γουβερνέτου σε παράταση της παραχώρησης κτιρίου ιδιοκτησίας της
  • Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος: «Ψευδή τα περί δημιουργίας κέντρου κατά των αμβλώσεων»
  • Αναζητείται λύση για την εξυπηρέτηση των 1.500 μελών του κοινωνικού παντοπωλείου

Σε κοινωνικό ζήτημα με ηθικές προεκτάσεις εξελίσσεται η αξιοποίηση κτιρίου ιδιοκτησίας της ιεράς μονής Γουβερνέτου το οποίο έχει παραχωρηθεί εδώ και δώδεκα χρόνια στο δήμο Χανίων για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η απόφαση της ιεράς μονής να μην ανανεώσει την παραχώρηση, παρά το αίτημα της δημοτικής αρχής, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο δήμο, που επιπλέον θέτει ερωτήματα για την πρόθεση της ιδιοκτήτριας να δημιουργήσει στο εν λόγο ακίνητο, κέντρο αγέννητου παιδιού με ενημέρωση κατά των αμβλώσεων.

Για ψεύδη κάνει λόγο ο ηγούμενος της ιεράς μονής Γουβερνέτου θεοφιλέστατος αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, δηλώνοντας στη Νέα Κρήτη, πως είναι δικαίωμα της εκκλησίας να αξιοποιεί όπως θέλει την περιουσία της και ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε επικαλέστηκε την δημιουργία «κέντρου κατά των αμβλώσεων, πόσο δε μάλλον σε ένα κατάστημα με βιτρίνα σε κεντρικό δρόμο της πόλης.  

Το συμφωνητικό δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου της ιεράς μονής Γουβερνέτου προς τον δήμο Χανίων, έληξε πέρυσι τον Απρίλιο. Λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα της χρήσης του ακινήτου, ο δήμος ζήτησε και πήρε παράταση της παραχώρησης μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου κ. Ελένη Ζερβουδάκη, τους τελευταίους μήνες δέχεται πιέσεις από τον ηγούμενο για την εκκένωση του κτιρίου.

Η κ. Ζερβουδάκη υποστήριξε ότι ο θεοφιλέστατος της ανέφερε πως στις προθέσεις της μονής είναι να δημιουργήσει κέντρο κατά των αμβλώσεων. «Ο θεοφιλέστατος με πήρε τρεις φορές τηλέφωνο για να μου υπενθυμίσει ότι θα πρέπει φύγουμε κι αν έχουμε κάνει κάτι και μεταξύ άλλων μου ανέφερε ότι θέλουν να το αξιοποιήσουν για τις νέες μητέρες ,να μιλήσουν κατά των αμβλώσεων και υπέρ της μητρότητας» σημείωσε.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος έκανε λόγο για διττό πρόβλημα εξηγώντας πως «από τη μια έχουμε το ηθικό κομμάτι και από την άλλη το πρακτικό. Πόσο είναι ηθικό μια δομή που εξυπηρετεί 1.200 συνανθρώπους μας να πρέπει να αποχωρήσει από έναν φορέα που συζητά για την αλληλεγγύη; Από την άλλη είναι το κομμάτι το νομικό και το πρακτικό καθώς έχουμε ένα κτήριο που δεν ανήκει στο δήμο ,ανήκει σε κάποιους άλλους οι οποίοι προφανώς μπορούν να το διαχειρίζονται όπως εκείνοι θέλουν».

Το neakriti.gr, επικοινώνησε με την Ιερά Μονή Γουβερνέτου ζητώντας τη θέση του καθηγούμενου θεοφιλέστατου αρχιμανδρίτη Ειρηναίου, ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την αντιδήμαρχο Χανίων, διερωτήθηκε γιατί ο δήμος δεν μεταστεγάζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε κάποιο από τα εξήντα δύο ακίνητα του και διέψευσε την αναφορά περί κέντρου κατά των αμβλώσεων. «Έγινε εμβόλιμα για να πυροδοτήσει καταστάσεις. Οτιδήποτε άλλο είναι εκβιασμός. Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε την περιουσία της μονής ότι θέλουμε; Ζούμε έναν ιδιότυπο φασισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης σχολίασε στο neakriti.gr ότι σαφώς η ιερά μονή Γουβερνέτου έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί όπως αυτή νομίζει καλύτερα το συγκεκριμένο χώρο. «Εμείς θεωρούμε ότι στο πνεύμα της προσφοράς και της διακονίας της Εκκλησίας, δεν μπορεί να βρεθεί κάτι καλύτερο από τη στέγαση του κοινωνικού παντοπωλείου που εξυπηρετεί ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και συνάδει και απόλυτα με την έννοια της προσφοράς που διατρέχει και το λόγο της εκκλησίας» τόνισε, ενώ αιχμηρός εμφανίσθηκε ως προς την ηθική παράμετρο της υπόθεσης, μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για παράβαση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.

«Σε αυτό το κομμάτι θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση και θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Ότι στον 21ο αιώνα, στο σήμερα, το δικαίωμα των γυναικών να αυτοδιαχειρίζονται το σώμα τους, να κάνουν επιλογές όπως αυτές θεωρούν καλύτερο , νομίζω ότι το έχουμε κατακτήσει και καμία πρωτοβουλία, καμία κίνηση, δεν πρέπει να μας οδηγεί σε βήματα προς τα πίσω».

Η δημοτική αρχή αναζητά ήδη χώρο για τη μετεγκατάσταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και μάλιστα πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση για διεξαγωγή διαγωνισμού προκειμένου να εξευρεθεί κατάλληλο ακίνητο. Ο δήμαρχος Χανίων πάντως δήλωσε ότι θα επιδιώξει διάλογο με τους διαχειριστές των ακινήτων της ιεράς μονής. «Θα επικοινωνήσουμε με την ιερά μονή Γουβερνέτου να της ζητήσουμε να επανεξετάσει τη συγκεκριμένη στάση, να μπορέσουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε εκεί που πραγματικά η κοινωνία έχει ανάγκη, στις ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και όχι στις νέες γυναίκες που αποφασίζουν να κάνουν δύσκολες επιλογές αλλά που έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν» είπε ο κ. Σημανδηράκης.

Σύμφωνα με τον ηγούμενο της ιεράς μονής Γουβερνέτου αρχιμανδρίτη Ειρηναίο, προτάθηκε στον δήμο η λύση της αξιοποίησης κτιρίου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου που όμως δεν έγινε δεκτή. Ο θεοφιλέστατος υπενθύμισε επίσης ότι η ιερά μονή Γουβερνέτου ήταν εκείνη που δημιούργησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο πριν από δώδεκα χρόνια, το οποίο στη συνέχεια εξ αιτίας αδυναμίας της να το λειτουργήσει, ανέλαβε η δημοτική αρχή των Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News