Κρήτη

Βεγγαλικά: Νύχτα τρόμου απόψε για τα ζώα - Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα κατοικίδιά μας

Η εικόνα των ζώων συντροφιάς που ψάχνουν κυριολεκτικά μία τρύπα να κρυφτούν μέσα στο σπίτι τη στιγμή που η νύχτα γίνεται μέρα είναι εξαιρετικά οικεία στους κηδεμόνες τους

Πανικό προκαλούν στα ζώα τα αμέτρητα βεγγαλικά και οι χιλιάδες κροτίδες που πέφτουν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ανάστασης του Κυρίου.

Η εικόνα μάλιστα των ζώων συντροφιάς που ψάχνουν κυριολεκτικά μία τρύπα να κρυφτούν μέσα στο σπίτι τη στιγμή που η νύχτα γίνεται μέρα είναι εξαιρετικά οικεία στους κηδεμόνες τους, που κάθε χρόνο έχουν τον νου τους στους μικρούς τους φίλους, που βιώνουν με πανικό τις συγκεκριμένες στιγμές.

Θυμίζουμε ότι κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μία άσχημη είδηση που είδε «το φως» της δημοσιότητας αφορούσε στη Χαρά, μία θηλυκή σκυλίτσα που έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια ρίψης βεγγαλικών, αφού η καρδιά της δεν άντεξε τον τρόμο που την κατέβαλε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Γεώργιο Χαραλαμπάκη, «τα πυροτεχνήματα επηρεάζουν τα ζώα συντροφιάς λόγω ηχητικών, οπτικών και οσφρητικών ερεθισμάτων από τον ήχο, τη λάμψη και τη μυρωδιά αντίστοιχα», όπως αναφέρει το GRTimes που επικοινώνησε με τον ίδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαραλαμπάκης γνωστοποίησε ότι ένα ζωάκι συντροφιάς μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του, καθώς «πέρα από το στρες και τη μόνιμη φοβία (σε έντονους θορύβους) που μπορεί να προκληθεί, υπάρχει και η πιθανότητα παροδικής ή μόνιμης βλάβης στην ακοή του ζώου, ειδικά αν βρίσκεται κοντά σε κροτίδες που εκρήγνυνται».

Λέει ακόμη ότι χρειάζονται από λίγα λεπτά μέχρι και ώρες για να συνέλθουν, κάτι που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από «την ένταση των ερεθισμάτων και την ευαισθησία τους».

Εννοείται φυσικά ότι οποιοδήποτε ζώο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έρθει σε επαφή με πυροτεχνήματα, καθώς μπορούν να του προκαλέσουν δερματικά εγκαύματα, ενώ δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι οι κίνδυνοι για τα αδέσποτα ζώα από τη ρίψη βεγγαλικών, είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξηγεί επιπλέον ότι από τα πυροτεχνήματα κινδυνεύουν και τα πουλιά, παρότι οι κίνδυνοι μειώνονται, καθώς τα βεγγαλικά θα πέσουν νύχτα, οπότε και δεν πετούν.

Πώς θα προστατέψετε τα ζωάκια που φοβούνται

Σε ό,τι αφορά τώρα όσα μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζωάκια που πανικοβάλλονται από τη ρίψη των βεγγαλικών, ο κ. Χαραλαμπάκης εξηγεί πως είναι σημαντικό να τα κρατήσουμε μέσα στο σπίτι.

«Πρέπει να κλείσουμε τις κουρτίνες ώστε να μη βλέπουν τις λάμψεις, να ανεβάσουμε την ένταση στην τηλεόραση, ώστε να μειώσουμε το ερέθισμα από τον κρότο των πυροτεχνημάτων, αλλά και να είμαστε δίπλα στο κατοικίδιό μας και να το χαϊδεύουμε, προκειμένου να ηρεμήσει».

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει εκδώσει ένα φυλλάδιο για τους ιδιοκτήτες ζώων, όπου εμπεριέχονται αναλυτικές οδηγίες για πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τους έντονους θορύβους το βράδυ της Ανάστασης: 

Παράνομα η αγορά και η χρήση των βεγγαλικών

Θυμίζουμε ότι η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε, απαγορεύεται. Διευκρινίζουμε επιπλέον πως η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρουμε ότι σε 43 συλλήψεις σε 10 ημέρες προχώρησε πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί για την καταπολέμηση της διακίνησης-χρήσης παράνομων κροτίδων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας.

Μάλιστα, στο διάστημα από 3 έως 13 Απριλίου διενεργήθηκαν συνολικά 13.334 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 35 παραβάσεις και συνελήφθησαν 43 άτομα. Παράλληλα, κατασχέθηκαν 159.682 πυροτεχνικά είδη.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η είδηση ότι πατέρας και γιός (47 και 15 ετών αντίστοιχα) φέρονται να πωλούσαν βεγγαλικά στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Tik Tok.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια