Έξω από τις μεγάλες πληρωμές ξανά η Κρήτη - Έρχονται "ψίχουλα" κι αυτά…"αν εγκριθούν"

Κρήτη
Έξω από τις μεγάλες πληρωμές ξανά η Κρήτη - Έρχονται "ψίχουλα" κι αυτά…"αν εγκριθούν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά μόνο σε 4,3 εκατομμύρια ευρώ, για τις Πυρκαγιές του έτους 2022, αλλά αυτά θα μοιραστούν στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύμνου και Φωκίδος

Αποζημιώσεις και ενισχύσεις ανακοίνωσαν από κοινού σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κομμάτι που αφορά στον ΕΛΓΑ χωρίς να γίνεται όμως αναφορά στην Κρήτη, ανέρχεται συνολικά για όλη τη χώρα στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά θα διατεθούν από σήμερα 12 Απριλίου έως και τις 10 Μαΐου και θα φανεί "στο ταμείο" αν θα έρθουν χρήματα και στην Κρήτη.  Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά μόνο σε 4,3 εκατομμύρια ευρώ, για τις Πυρκαγιές του έτους 2022, αλλά αυτά θα μοιραστούν  στις Π.Ε. Λέσβου, Ρεθύμνου και Φωκίδος, τα οποία θα καταβληθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα στον Απρίλιο.

Επίσης στο πλαίσιο του de minimis καταβάλλεται το μεταφορικό ισοδύναμο, ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά τα νησιά.  Το ποσό αυτό όμως είναι ένα μέρος από το συνολικό πακέτο των 49,9 εκατομμύρια ευρώ του de minimis, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (ουκρανόμετρου), ύψους 30,43 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά,  θα καταβληθούν αφού δοθεί η σχετική έγκριση τα 12 εκατομμύρια ευρώ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στα μελίσσια όλης της επικράτειας. Εδώ γίνεται αναφορά σε  Περιφερειακές Ενότητες  Ηρακλείου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χαλκιδικής και Λάρισας.

Το συνολικό  ποσό προγραμματισμένων πληρωμών Απριλίου - Μαΐου 2023 (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την Ουκρανική κρίση) ανέρχεται στα 185,8 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, από τα χρήματα αυτά, θα έρθουν στο νησί μας μερικά εκατομμύρια ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί η ενίσχυση των μελισσοκόμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News