Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στο Ρουσσοσπίτι

Κρήτη
Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στο Ρουσσοσπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη λειτουργία, ο χώρος του Πολιτιστικού Συλλόγου μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό εργαστήριο

Έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας στο Ρουσσοσπίτι

Τα κάλαντα του Λαζάρου ξανακούστηκαν φέτος στις γειτονιές του Ρουσσοσπιτίου, μικροί και μεγάλοι έφτιαξαν τα βάγια για την Κυριακή των Βαΐων, ενώ “ξεδίπλωσαν” τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα στολίζοντας πασχαλιάτικες λαμπάδες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με την ενορία του χωριού και τον ιερέα Χριστόφορο Κατσιπουλάκη, αποφάσισε φέτος να αναβιώσει έθιμα που έχουν “ξεχαστεί” και να τα επικοινωνήσουν οι μεγαλύτεροι στους μικρότερους.

Έτσι, γιαγιάδες και παππούδες, γονείς και παιδιά, το Σάββατο του Λαζάρου βγήκαν στο χωριό για να πουν τα κάλαντα και να γλυκάνουν τις καρδιές των χωριανών.

Στη συνέχεια, το απόγευμα, συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και έμαθαν πως να φτιάχνουν τα βάγια.

Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη λειτουργία, ο χώρος του Πολιτιστικού Συλλόγου μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό εργαστήριο όπου, με την καθοδήγηση της Χρύσας Καλιγιάννη, τα παιδιά με τους μεγάλους έφτιαξαν όμορφες πασχαλινές λαμπάδες με χειροποίητη διακόσμηση, για να τις δωρίσουν σε αγαπημένα πρόσωπα.

Έπεται και συνέχεια, αφού την Μ. Πέμπτη στις 9.30 το βράδυ θα αναβιώσει το έθιμο της “φουνάρας - το κάψιμο του Ιούδα” και τη Μ. Παρασκευή οι χωριανοί θα στολίσουν τον επιτάφιο με τα λουλούδια τους.

Επίσης, τo βράδυ της Μ. Παρασκευής, μαθητές του δημοτικού σχολείου θα ψάλουν τα εγκώμια.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News