default-image

Ελαιόλαδο: Χιλιάδες τόνοι «φεύγουν» παράνομα και χύμα από την Κρήτη

Κρήτη
Ελαιόλαδο: Χιλιάδες τόνοι «φεύγουν» παράνομα και χύμα από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 80.000 τόνοι διακινούνται χωρίς παραστατικά στη χώρα μας κάθε χρόνο, ενώ είναι ζήτημα αν δικαιολογούνται ως «ιδιοκατανάλωση» οι 10 με 15 χιλιάδες τόνοι

“Βόμβα” στα θεμέλια του κρητικού και γενικότερα του ελληνικού ελαιολάδου μπορεί να αποτελέσει η διακίνηση χύμα λαδιών στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς παραστατικά, που κάθε χρόνο υπολογίζεται σε χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό ποσοστό δικαιολογείται ως «λάδι για ιδιοκατανάλωση από τις οικογένειες των παραγωγών»...

Τουλάχιστον 80.000 τόνοι διακινούνται χωρίς παραστατικά στη χώρα μας κάθε χρόνο, ενώ είναι ζήτημα αν δικαιολογούνται ως «ιδιοκατανάλωση» οι 10 με 15 χιλιάδες τόνοι. Σήμα κινδύνου για το μέλλον του ελαιολάδου στη χώρα μας, τόσο εξαιτίας του εν λόγω φαινομένου όσο και λόγω μιας σειράς προβλημάτων, εκπέμπουν σε υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων!

Αναλυτικότερα, η χώρα μας καταναλώνει περίπου 120.000 τόνους ελαιόλαδο κάθε χρόνο. Εξ αυτών, οι 40.000 τόνοι είναι από τα σούπερ-μάρκετ. Οι 80 χιλιάδες τόνοι δεν εμφανίζονται πουθενά.

«Είναι χύμα διάθεση. Πόσο θες να είναι η “ιδιοκατανάλωση”; Να είναι 10, 15, 20 χιλιάδες τόνοι; Πήγαμε στους 60 χιλιάδες τόνους. Οι άλλοι 60 χιλιάδες τόνοι; Πού έχουν πάει;».

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μανόλης Γιαννούλης. Μιλώντας στην εφημερίδα μας χθες, ο κ. Γιαννούλης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως η παράνομη αυτή διακίνηση ξεκινάει από τους ίδιους τους παραγωγούς, που στην προσπάθειά τους να κερδίσουν όσο γίνεται περισσότερο, προσπαθούν να φοροδιαφεύγουν, αλλά με τον τρόπο αυτό κάνουν κακό στον ίδιο τους τον εαυτό και στο μέλλον του δικού τους προϊόντος.

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι ο ελαιοκομικός τομέας, και αναφέρομαι στους παραγωγούς, δε θέλουν να αλλάξει αυτό το πράγμα. Διότι αυτοί είναι που κάνουν την παράνομη διακίνηση. Όταν ο παραγωγός θέλει να μη φορολογηθεί ποτέ και θέλει να μην εντοπίζεται, πουλάει το λάδι του χύμα. Και αυτό σημαίνει ότι για καθέναν παραγωγό που πουλάει πραγματικό καλό λάδι χύμα θα υπάρξει κάποιος απατεώνας που θα πουλήσει νοθευμένο λάδι, χύμα επίσης, υποδυόμενος τον παραγωγό», καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Γιαννούλης.

Και συνεχίζοντας κρούει προς πάσα κατεύθυνση τον “κώδωνα” του κινδύνου. «Όσο ο παραγωγός επιλέγει να πουλάει χωρίς παραστατικά, γιατί βλέπει το “τυράκι” τού να μειώσει τον φόρο τον οποίο θα καταβάλει και αν είναι δυνατόν να μην καταβάλει τίποτα, την ίδια στιγμή αφήνει το περιθώριο στους απατεώνες να κάνουν τη “δουλειά”»...

Πώς όμως μπορούν οι παραγωγοί νόμιμα να το κάνουν; «Ο νομοθέτης είναι ξεκάθαρος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΕ. «Λέει, “σφραγισμένη συσκευασία μέχρι πέντε λίτρα, επώνυμη”. Έτσι ξέρεις τι αγοράζεις. Από ποιον αγοράζεις. Και αν αύριο το πρωί βρεθεί νοθευμένο, ξέρεις ποιον θα κυνηγήσεις. Οτιδήποτε βλέπεις λοιπόν σε 16κιλο, 17κιλο δοχείο και κυκλοφορεί, αυτό από μόνο του είναι παράνομο»!

Ο Μανόλης Γιαννούλης καλεί τους ελαιοπαραγωγούς που θέλουν μόνοι τους να διακινούν το λάδι τους να εφαρμόζουν αυτές τις συσκευασίες, να είναι επώνυμο το προϊόν τους και να κόβουν τα προβλεπόμενα παραστατικά. Όσοι δεν έχουν γνώσεις λογιστικές, ας απευθύνονται στους λογιστές τους για να τους ενημερώσουν σχετικά και να εκδώσουν τα σχετικά παραστατικά.

Από την Κρήτη “φεύγουν” πολλοί τενεκέδες

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ λέει πως από την Κρήτη φεύγουν διαρκώς με τα πλοία της γραμμής ένα σωρό τενεκέδες.

«Φυσικά και εννοείται ότι στην Κρήτη, μέσα και σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές, η διακίνηση είναι σε μικρότερο όγκο, διότι οι παραγωγοί έχουν το δικό τους λάδι. Και όποιοι και να είναι να μην έχουν ελιές, καλύπτονται από συγγενείς τους. Στην Αθήνα όμως είναι συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρας», ανέφερε ο κ. Γιαννούλης.

Συνεχίζοντας είπε: «Μόλις φύγουμε πάνω από τη Λιβαδειά, από τη Θήβα, πάμε Βοιωτία, πάμε Φθιώτιδα, Ημαθία κ.λπ., εκεί γίνεται “πανικός”. Όταν βλέπεις στη λαϊκή και πουλάει ο άλλος λάδι πλήρως ανεξέλεγκτα, τι περιμένεις ότι θα είναι;».

Καταλήγοντας, στέλνει και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, να προσέξουν τις ελαιοκαλλιέργειές τους και να προστατεύσουν τη φήμη του προϊόντος τους με κάθε τρόπο, γιατί και του χρόνου περιμένουμε καλές τιμές στο ελληνικό ελαιόλαδο: «Η Ισπανία δεν πηγαίνει καλά όπως εξελίσσεται η κατάσταση. Άρα έχουμε μπροστά μας την προοπτική μιας επίσης “χαμηλής” χρονιάς για την Ισπανία. Άρα, οι τιμές λογικά θα μείνουν σε καλά επίπεδα. Ας πάνε και στα χωράφια λίγο οι παραγωγοί. Να ασχοληθούν με τις ελιές τους. Λεφτά πήραν φέτος με τις τιμές του λαδιού. Δε γίνεται να καθόμαστε στα καφενεία και να μας φέρνουν τα λεφτά».

Οι τυποποιητές ζητούν άμεσα μέτρα

Στο μεταξύ, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ελαιόλαδο έθεσαν σε υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση όλοι οι φορείς του τομέα, απαιτώντας άμεσες παρεμβάσεις για την επίλυσή τους. Πρόκειται για την ΕΔΟΕ, τον ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βοιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου), τον ΣΥΤΕΚ (Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης) και τον ΣΕΚ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης).

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Ένταξη των Υπηρεσιών Επεξεργασίας και Τυποποίησης Ελαιόλαδου (ΚΑΔ 10.41.99.02) στον Αναπτυξιακό Νόμο. Προστασία επώνυμου-τυποποιημένου ελαιολάδου.

Θέματα ποιότητας: Έλεγχος ποιότητας σε χαμηλής τιμής επώνυμα ελαιόλαδα. Εφαρμογή του προταθέντος από την ΕΔΟΕ ηλεκτρονικού μητρώου καταγραφής της παραγωγής και διακίνησης από τα ελαιουργεία μέχρι και τα σημεία κατανάλωσης. Σχετική πλατφόρμα έχει ήδη αναπτυχθεί, παρέχεται δωρεάν και έχει παρουσιαστεί στην ΑΑΔΕ, η οποία έχει σαφώς τοποθετηθεί υπέρ της και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει πλέον και ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Μελέτη και καταγραφή των ελληνικών ποικιλιών και των ποιοτικών τους δεικτών (φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) σε όλη την επικράτεια (χαρτογράφηση), προκειμένου να θωρακιστεί η εγχώρια παραγωγή μας για την ανώτερη ποιοτική κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τη χρήση ελαιολάδου στους χώρους μαζικής εστίασης (σύμφωνα με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) και εκσυγχρονισμό της με συγκεκριμένη πρόταση που έχει ήδη αναπτυχθεί και έχει κατατεθεί στο ΥΠΑΑΤ (είχε εγκριθεί από τη Νομική Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ)».

Παρακάτω, αναφέρουν επίσης την ανάγκη για «παρέμβαση για τα νέα όρια στους αρωματικούς υδρογονάνθρακες παραφινελαίων (ΜΟΑΗ) στα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια. Συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους για την ενιαία παρακολούθηση του θέματος, παράλληλα με την εκπροσώπηση μέσω της ΜΕΑ Βρυξελλών και τη δημιουργία μετώπου με τις λοιπές ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για την τήρηση των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών (ιδίως στη συλλογή του ελαιόκαρπου με βενζινοκίνητα ελαιοραβδιστικά), των ελαιουργών για την υπεύθυνη και συνεπή διαδικασία ελαιοποίησης και, τέλος, την αυξημένη προσοχή όλων των ενδιάμεσων κλάδων σε θέματα ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας. Βελτίωση του ισχύοντος μηχανισμού δακοκτονίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News