UNESCO: Ανοίγει ο δρόμος για 6 συγκροτήματα της μινωικής Κρήτης - «Τρέχουν» οι διαδικασίες (vid)

Κρήτη
UNESCO: Ανοίγει ο δρόμος για 6 συγκροτήματα της μινωικής Κρήτης - «Τρέχουν» οι διαδικασίες (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίδραση του Βασίλη Κεγκέρογλου για την εξαίρεση του ανακτόρου του Γαλατά

Πιο κοντά στον στόχο της ένταξής τους στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO βρίσκονται τα ανακτορικά συγκροτήματα της Ζάκρου, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζωμίνθου της Κυδωνίας και της Κνωσσού που διεκδικούν από κοινού μια θέση στη λίστα ως η μινωική ταυτότητα της Κρήτης.

Το προκαταρκτικό σχέδιο διαχείρισης των μινωικών ανακτόρων που θα κατατεθεί στην UNESCO έχει πλέον την ομόφωνη θετική γνωμάτευση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ο σχετικός φάκελος έχει συνταχθεί από την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις εφορίες αρχαιοτήτων Κρήτης και την υποστήριξη της Περιφέρειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού «ακολουθεί τη φιλοσοφία ενός ολιστικού πλαισίου ανάδειξής του Μινωικού Πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται στους έξι αρχαιολογικούς χώρους, ενώ καθορίζει και διασφαλίζει, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τους τρόπους προστασίας και προβολής τους».

Το σχέδιο διαχείρισης των μινωικών ανακτόρων περιλαμβάνει στους 3 βασικούς του άξονες δράσεις για την έρευνα και μελέτη καταγράφει την παθολογία των μνημείων και προτείνει μέτρα για την προστασία και την αποκατάστασή τους, την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες με σκοπό τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας τους στους αρχαιολογικούς χώρους.

Στο μεταξύ σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου με αφορμή την υποψηφιότητα των 6 μινωικών ανακτόρων της Κρήτης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την εξαίρεση του ανακτόρου του Γαλατά στο δήμο Μινώα Πεδιάδος ρωτάει τους λόγους που δεν συμπεριλήφθηκε και αν υπάρχει περιθώριο να αναθεωρηθεί η απόφαση και αν υποβληθεί νέος φάκελος στην UNESCO.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News