Κρήτη: Γολγοθάς δίχως τέλος για τους πλημμυροπαθείς Ηρακλείου και Λασιθίου (vid)

Κρήτη
Κρήτη: Γολγοθάς δίχως τέλος για τους πλημμυροπαθείς Ηρακλείου και Λασιθίου (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε σχεδόν μήνες από τις πλημμύρες και ακόμη οι επιχειρηματίες, πέρα από το πρώτο βοήθημα, αναμένουν το πρώτο μέρος της καταβολής των αποζημιώσεων, καθώς η διαδικασία είναι τόσο σύνθετη, που παρά το γεγονός ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις είναι 381, μόλις οι 100 έχουν ολοκληρώσει τους φακέλους για να αποζημιωθούν

 

  • Γολγοθάς χωρίς τέλος για τους πλημμυροπαθείς του Ηρακλείου και του Λασιθίου
  • Η γραφειοκρατία «φρενάρει» τη βοήθεια σε Σητεία και Αγία Πελαγία
  • Αντίστροφη μέτρηση για την σεζόν χωρίς χρήματα από την Αρωγή στους πληγέντες
  • Μόλις 101 οι φάκελοι που έχουν καταθέσει από τις 381 πληγείσες επιχειρήσεις
  • Στα γρανάζια μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας οι πληγέντες σε Αγία Πελαγία και Σητεία
  • Ακόμα ζητούν νέα δικαιολογητικά για αποζημιώσεις από τις πλημμύρες στην Χερσόνησο το 2020

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των επιχειρηματιών της ανατολικής Κρήτης που επλήγησαν στις πρωτοφανείς πλημμύρες του περασμένου Οκτώβρη, που η Κρήτη θρήνησε και δύο νεκρούς.

Πέντε σχεδόν μήνες από τις πλημμύρες και ακόμη οι επιχειρηματίες, πέρα από το πρώτο βοήθημα, αναμένουν το πρώτο μέρος της καταβολής των αποζημιώσεων, καθώς η διαδικασία είναι τόσο σύνθετη, που παρά το γεγονός ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις είναι 381, μόλις οι 100 έχουν ολοκληρώσει τους φακέλους για να αποζημιωθούν.

Ενδεικτικό του δαιδαλώδους τοπίου για τις αποζημιώσεις, είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα  υπάρχουν επιχειρήσεις στο Δήμο Χερσονήσου που επλήγησαν στις πλημμύρες του  Νοεμβρίου του 2020, από τις οποίες ακόμη ζητούν έξτρα δικαιολογητικά για να καταφέρουν μετά από δυόμιση περίπου χρόνια να αποζημιωθούν.  

Ειδικότερα, δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία και ο Γολγοθάς που βιώνουν εκατοντάδες πλημμυροπαθείς επιχειρηματίες, των οποίων τον κόπο και την περιουσία παρέσυραν τα νερά που πλημμύρισαν τον περασμένο Οκτώβριο, περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου.  

Στο επίκεντρο των προβλημάτων και της γραφειοκρατίας έχουν βρεθεί επιχειρηματίες της  Αγία Πελαγίας και της Σητείας, που αν και αποτελεί δέσμευση των αρμοδίων ήταν ότι θα αποζημιωθούν άμεσα, αυτή η αποζημίωση χρονίζει, αφού πέντε περίπου μήνες μετά και ενώ ένα μεγάλο μέρος από αυτές ετοιμάζονται για την επικείμενη τουριστική σεζόν σ΄ ένα μήνα, τα χρήματα από την αρωγή επί της ουσίας δεν τα έχουν λάβει.  

Ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης μιλώντας στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ ΤV υποστήριξε την αναγκαιότητα να γίνουν οι διαδικασίες όσο γίνεται πιο απλές: «Εμείς ζητάμε οι διαδικασίες να γίνουν απλούστερες. Να προχωρήσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο και πιο συγκεκριμένα με εφάπαξ καταβολή όπως θα ήταν το ουσιαστικότερο. Να γίνεται μετέπειτα ο έλεγχος», είπε.

Αν και οι διαδικασίες από την Περιφέρεια σύμφωνα τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου αλλά και Λασιθίου, κινήθηκαν με απόλυτη αμεσότητα και ορίστηκαν μια σειρά από υπαλλήλους για να τρέξουν τις επιτροπές καταγραφής και εκτίμησης, εντούτοις μέχρι αυτή την ώρα, μόλις για τις 101 από τις 381 πληγείσες επιχειρήσεις έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένοι φάκελοι, για να αποσταλούν και να λάβουν μέρος της αποζημίωσης.  

«Εάν καταφέρουμε και φτιάξουμε ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο για τους πλημμυροπαθείς το οποίο να είναι γρηγορότερο, ίσως αβαντάρουμε σε πιο δύσκολες συνθήκες. Η κλιματική κρίση έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή της και όσο να θωρακιζόμαστε και εμείς και οι δήμοι και οι συμπολίτες μας, δε ξέρουμε τι θα προκύψει με την κλιματική κρίση όπως τη βιώνουμε», υποστήριξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου οι πληγείσες επιχειρήσεις είναι 151 και οι ολοκληρωμένοι φάκελοι είναι μόλις 66, ενώ στο Λασίθι με επίκεντρο τη Σητεία, οι πληγείσες επιχειρήσεις φτάνουν τις 230 και μόλις για τις 36 από αυτές έχει σταλεί ολοκληρωμένος φακέλους όπως ανέδειξε η ΚΡΗΤΗ ΤV. Απόρροια του δαιδαλώδους τοπίου και της γραφειοκρατίας, που ζητά από τιμολόγια μέχρι προμηθευτές για να εκτιμήσει τοι ύψος της αποζημίωσης.  

«Τα δικαιολογητικά για να είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος είναι πολλά. Και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει η κωλλυσιεργεία και η χρονοτριβή» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης.

Παρά τις δεσμεύσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή για άμεσες αποζημιώσεις, το γαϊτανάκι των καθυστερήσεων έχει κάνει και πάλι το θαύμα του, με τους ανιπεριφερειάρχες να τονίζουν ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που δυσκολεύει την υποβολή ολοκληρωμένων φακέλων. Χρησιμοποιώντας ως τραγικό παράδειγμα, ότι για πληγείσες επιχειρήσεις στο Δήμο Χερσονήσου στις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2020… ακόμη ζητούν νέα δικαιολογητικά για να πάρουν οι άνθρωποι τις αποζημιώσεις τους.  

Ο κ. Συριγωνάκης κατέληξε: «Μέχρι και σήμερα, μας ζητούν συμπληρωματικά κάποια δικαιολογητικά για να ολοκληρωθεί η αποζημίωση των πληγέντων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News