default-image

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, νοτιάδες και ζέστη το τριήμερο της τελευταίας Αποκριάς - Πάνω από 20οC στην Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Αφρικανική σκόνη, νοτιάδες και ζέστη το τριήμερο της τελευταίας Αποκριάς - Πάνω από 20οC στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιξιάτικες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες στο νησί - Με τους νοτιάδες της Κυριακής έρχεται και η αφρικανική σκόνη

Έρχονται από μεθαύριο Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, ισχυροί νοτιάδες και αφρικανική σκόνη στην Κρήτη, με το Ρέθυμνο να δέχεται τις πιο ισχυρές ριπές. Την πρόβλεψη αυτή κάνει στο neakriti.gr ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, τονίζοντας πως για σήμερα Παρασκευή και για αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος, αλλά από την Κυριακή έως και την Καθαρά Δευτέρα όλη η Κρήτη θα δεχτεί τους ισχυρούς νοτιάδες και την αφρικανική σκόνη, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς, τόσο στις εκδηλώσεις μας όσο και στο παραδοσιακό ψήσιμο στα κάρβουνα για να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις!

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας είπε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr χθες : «Το σκηνικό του καιρού των επόμενων ημερών θα είναι μεν καλό, παρά τις πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις. Παρ’ όλα αυτά, εκείνο που αναμένεται και πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι οι άνεμοι, οι οποίοι ενισχύονται από νότιες διευθύνσεις και κυρίως για την Κυριακή, και μάλιστα την ώρα κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων φαίνεται ότι κορυφώνεται και η ένταση των ανέμων κυρίως σε βόρειες περιοχές του νησιού».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η μέση ένταση των ανέμων συνολικά στην Κρήτη μπορεί να είναι στα 7 με 8 μποφόρ, ενώ ο κ. Λέκκας δεν αποκλείει οι μέσες τάσεις να είναι και υψηλότερες.

«Αυτό απαιτεί μια ιδιαίτερη προσοχή», επισήμανε κατηγορηματικά ο μετεωρολόγος της Κρήτης.

Η πρόγνωση

  • Για σήμερα Παρασκευή: Σε ό,τι αφορά συνολικά το τετραήμερο, για σήμερα Παρασκευή ο Μανόλης Λέκκας κάνει λόγο για πολύ καλές καιρικές συνθήκες.
  • «Οι πρόσκαιρες νεφώσεις δεν αναμένεται να δημιουργήσουν τίποτα το ιδιαίτερο. Οι άνεμοι θα είναι δυτικών διευθύνσεων, με την έντασή τους να κυμαίνεται στα 2 με 3 και τοπικά μέχρι και 4 μποφόρ. Και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καλά για την εποχή επίπεδα. Οι ελάχιστες έχουν ανέβει λίγο, ιδιαίτερα στις παράκτιες ζώνες είναι και πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου. Αλλά πολύ καλύτερες είναι και στην ενδοχώρα και τα ορεινά, ενώ οι μέγιστες θα κυμαίνονται στους 16 με 18 βαθμούς Κελσίου».
  • Για αύριο Σάββατο: Για αύριο Σάββατο το σκηνικό του καιρού προβλέπεται ότι θα είναι παρόμοιο με το σημερινό. «Θα διατηρήσει τις πολύ καλές θερμοκρασίες, που μπορεί να ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου. Φαίνεται πως και για το Σάββατο, δηλαδή, οι μέγιστες μπορεί να φτάσουν τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου».
  • Για μεθαύριο Κυριακή: Όσο για την Κυριακή, μέρα Αποκριάς, ο Μανόλης Λέκκας εφιστά την αυξημένη προσοχή όλων μας και ειδικά στο Ρέθυμνο.
  • «Δεν ενισχύονται άμεσα οι νοτιάδες, αλλά από το μεσημέρι και μετά οι μέσες εντάσεις στις βόρειες περιοχές του Ρεθύμνου θα φτάνουν τα 4 τοπικά μέχρι και τα 5 μποφόρ. Οι νοτιάδες θα επηρεάσουν και το Ηράκλειο, όπως και τα βόρεια του νομού Λασιθίου, στα ανατολικά και τα βόρεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, το Ρέθυμνο φαίνεται ότι θα δεχτεί τη μέγιστη κορύφωση των ανέμων. Την Κυριακή, λοιπόν, ο καιρός γενικά θα είναι καλός. Θα έχει κάποιες νεφώσεις που μπορεί πρόσκαιρα να τις δούμε αυξημένες σε ολόκληρο το νησί, αλλά δεν προμηνύει κάτι από πλευράς φαινομένων. Μάλιστα, και για την Κυριακή οι θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου».
  • Την Καθαρά Δευτέρα: Το καλό νέο με τους ανέμους είναι ότι την Καθαρά Δευτέρα θα είναι πιο εξασθενημένοι, με εξαίρεση όμως το ανατολικό κομμάτι του νησιού, δηλαδή προς τον νομό Λασιθίου.

«Στις άλλες περιοχές του νησιού φαίνεται ότι θα έχουμε πιο ήπιους ανέμους. Η γενική εικόνα του καιρού θα είναι πάρα πολύ καλή. Μάλιστα, περιμένουμε ότι στα βόρεια και πάλι οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς».

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα - Έρχεται και η αφρικανική σκόνη

Στο μεταξύ, με τους νοτιάδες μεθαύριο Κυριακή έρχεται και η αφρικανική σκόνη.

«Το ευτυχές είναι ότι οι ποσότητες της σκόνης δε θα αγγίζουν τα όρια για να προκαλέσουν προβλήματα. Σίγουρα όμως στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται η σκόνη και θα είναι πιο πολύ οπτικό το φαινόμενο, αλλά χωρίς να δούμε τις εκτάσεις που έχουμε δει κατά το παρελθόν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News